Last news in Fakti

1 Декември, 2013 17:01 933 0

Меглена Кунева: В енергетиката правителството е като слон в стъкларски магазин

  • реформаторски блок-
  • кунева-
  • енергетика

Правителството да има интелектуалната честност и да не взема решения, с въздействие за следващите 100 години, без яснота и прозрачност

Правителството си мисли, че прави услуга на американската компания, която посочи за седми блок на „Козлодуй“, но действа като слон в стъкларски магазин, само че магазинът е националната енергетика. Ние сме за западни инвеститори в нашата енергетика, защото това гарантира сигурност. В развитите общества има кой да контролира – и в лицето на правителствата, и на гражданите. Инвеститор като „Уестингхаус“ е възможност и ние се радваме на този интерес, но е очевидно, че няма яснота как ще се развива енергетиката изобщо и дали това ще става по конкурентни правила. Това каза лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева по време на пресконференцията на Реформаторския блок за обявяване на шест стъпки за излизане от кризата.

По думите на Меглена Кунева, правителството съвсем се е объркало в посланията си и тя определи ситуацията като абсурдна. БСП сякаш има мнение, но не е съгласна с него - Овчаров говори едно, министърът на енергетиката – обратното. Правителството излиза с две съобщения - че санкционира инвестициите в зелена енергия при изрично указание на Европейската комисия зелената енергия да не става жертва в дългосрочен план, и второ, не е ясно какво се случва с бъдещето на ядрената енергетиката в България.

Кунева съобщи, че „България на гражданите“ и Реформаторският блок ще зададат на министър Стойнев въпросите около обявеното изненадващо строителство на седми блок на „Козлодуй“ особено в контекста на проведения референдум за „Белене“. Всичко, което е в интерес на българската икономика и не противоречи на европейското законодателство, трябва да се разисква, но към момента българското общество не знае какво се крие зад внезапното предложение на правителството „Орешарски“ да се прави седми блок в „Козлодуй“.

Имаме сменен шеф на НЕК, случайно ли е това, попита още Меглена Кунева и даде за пример как Сърбия отстоява интереса си по „Южен поток“. Тя допълни, че и предишното, и сегашното правителство са извършили една и съща грешка, и са направили мечешка услуга на „Уестингхаус“, като ги фаворизираха в процеса с изненадващото изграждане на нова ядрена мощност, защото това подлага под съмнение дали ще се спазят правилата на откритата конкуренция. Кунева даде за пример, че „Уестингхаус“ е в преговори и с чешкото правителство, което обаче съобщава, че няма да вземе решение под натиск и без да е убедено в националния интерес, и затова ще остави решенето на следващото правителство, с оглед по-дългия му хоризонт.

Правителството да има интелектуалната честност и да не взема решения, с въздействие за следващите 100 години, без яснота и прозрачност. Енергетиката да е част от насочения мандат на следващото правителство заедно със здравеопазване, образование, икономически ръст, медийна среда, укрепване на институциите и администрацията, каза Меглена Кунева и допълни, че само Реформаторският блок дава план за излизане от кризата. Тя съобщи, че ще проведе и формални, и неформални разговори в Брюксел, където отива на двудневно посещение, за да разбере как отекват там тезите на българското правителство за енергетиката ни.

На въпрос за партийните субсидии, Кунева коментира, че те трябва да са поравно намалени за всички партии, без значение дали са в парламента или не. Реформаторският блок е на същата позиция, допълни на пресконференцията днес лидерът на ДСБ Радан Кънев и каза, че Блокът възприема изцяло предизборното послание на „България на гражданите“ за равно третиране на политическите сили по отношение на субсидиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове