Last news in Fakti

6 Декември, 2013 08:01 1 035 2

Брюксел предлага по 6000 евро за приет бежанец

Преглед на печата

Брюксел предлага по 6000 евро за приет бежанец - 1
Снимка: БГНЕС

Брюксел предлага по 6000 евро за приет бежанец, съобщава в. „Сега“

ЕК предлага да плаща на страните членки по 6000 евро за всеки регистриран според правилата на ООН бежанец, когото те се съгласят да приемат. Идеята е част от пакет мерки, целящ да сложи край на трагичните морски инциденти, както и да се прекрати възможността мигрантите да стават жертва на трафикантите на хора. С този план Брюксел се надява да подобри положението и на сирийските мигранти, от които 2 млн. души имат статут на бежанци и са принудени да живеят в пренаселени лагери най-вече в Йордания, Ливан и Турция. Това е най-ефективната краткосрочна мярка, която страните членки могат да предприемат, за да помогнат да се избегне вероятността тези изключително уязвими хора да поемат по опасен маршрут в Средиземно море.

Убитият шеф на „Хизбула“ спретнал атентата в Бургас, пише в. „24 часа“

Хасан ал Лакис - един от лидерите на "Хизбула", който бе застрелян пред дома си в Ливан в сряда, е основният идеолог и организатор на атентата в Бургас. Петима туристи от Израел и българският им шофьор загинаха на летище Сарафово на 18 юли 2012 г., след като автобусът им бе взривен. Смята се, че терористичният акт е дело на ливанската шиитска групировка "Хизбула". В. „Джерусалем пост“ намира странно съвпадение в това, че Ал Лакис е разстрелян с пет куршума, колкото е броят на загиналите в Бургас израелци. Отговорност за убийството му пое малко известната сунитска групировка "Ахрар ал Суна" чрез съобщение в туитър. "Хизбула" обаче веднага заподозря Израел, че стои зад убийството на Хасан ал Лакис. Властите в Тел Авив отрекоха твърденията на групировката.

Неизвестни“ полицаи пребили майчин любовник, издава в. „Труд“

От столичната полиция разказаха, че патрулните полицаи се разследват за побой на 54-годишен мъж - интимен приятел на майката на единия от тях. Майката и любовникът се скарали, от което тя страдала. Вместо да обикалят района си в центъра на София, униформените от Първо РПУ заминали към периферния квартал "Свобода", за който отговарят колегите им от Второ РПУ. Там "дежурили", докато пресрещнат жертвата. Мъжът бил принуден да им обясни защо тормози майката. После отнесъл удари с юмруци и ритници с кубинки. Бил бит, докато обещае, че ще се поправи. След "профилактиката" мъжът постъпил в "Пирогов" с 5 счупени ребра. Пострадалият по-късно се отрекъл от показанията си, че е бит от полицая. Разследването продължава.

Харчим 70% повече ток през зимата, констатира в. „Монитор“

Масирана акция да предупреждават клиентите си за 60-70% по-високо потребление на ток през зимата предприеха от енергодружествата у нас. Кампанията идва, след като миналата зима високите сметки изкараха хората на улицата. За разлика отпреди година обаче сега цените на тока са с около 12% по-ниски. Това е резултат от две намаления на цената – от 5 март и от 1 август. Според данните на енергото в Западна България ­ ЧЕЗ, средното потребление на ток през най-студените зимни месеци декември, януари и февруари, скача с близо 70% в сравнение със средното потребление през септември. Рязкото нарастване на потреблението през зимата в България се дължи на високия дял на използването на ток за отопление – 40%, докато за ЕС този процент е 24 на сто.

Решават за скъпото билетче през февруари, информира в. „Стандарт“

В началото на февруари ще стане ясно дали ще поскъпне билетчето за градския транспорт в София. Тогава ще бъде готов анализът каква промяна в тарифната политика да се предприеме, за да се стабилизира градският транспорт, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Градоначалникът припомни, че билетчето в София е лев вече пета година въпреки значителното поскъпване на горивата и натрупаната инфлация. "Каквато и да е цената на билета, не трябва да се увеличава цената на най-търсените карти, за да не бъдат натоварени редовните пътници", заяви Фандъкова. В момента себестойността на едно пътуване в столичния градски транспорт е 1,10 лв. По третата линия на софийското метро пък ще бъдат пуснати в движение и влакове без машинисти.

Македонски кметове задържани с боеприпаси на границата, разкрива в. „Преса“

Двамата кметове на македонските градове Кочани и Виница са задържани на ГКПП "Станке Лисичково" над Благоевград при опит да изнесат боеприпаси. Кметовете на община Кочани Ратко Димитровски и на община Виница Емил Дончев са били задържани на българо-македонската граница вчера, след като са се опитали да изнесат през границата патрони. Двамата се прибирали в Македония след участие в бизнес-форум в Благоевград. По разпореждане на окръжна прокуратура двамата македонски граждани на 39 и 57 години са задържани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Благоевградски адвокат пое вината на двамата кметове, казвайки, че патроните са негови и е забравил да си ги вземе от автомобила им.

Историческият факултет в защита на Рабаджиев и Драганов, отбелязва в. „Дума“

Катедра "Археология" към Историческия факултет на СУ изрази категоричната си подкрепа към професорите Драгомир Драганов и Костадин Рабаджиев, които "Ранобудните студенти" направиха опит да компрометират с видеоклип, разпространен в интернет. В становище професорите отбелязват, че за тях заснемането, монтирането и публичното огласяване на клип в публичното пространство нарушава Конституцията и е дълбоко неморален акт. Преподавателите в катедрата изразяват несъгласието си с наложеното на проф. Рабаджиев дисциплинарно наказание. Студенти от специалност археология също изразиха подкрепата си за преподавателите. Кандидат-висшистите са несъгласни и със становището на ректорското ръководство във връзка с инцидента.

Майтапчийска група „подпали“ интернет, интригува в. „Новинар“

Майтапчии направиха странен опит да се присмеят на псевдопатриотите, но отприщиха истинска вълна от омраза и закани за саморазправа, които стигат до смъртни заплахи към създателите на страницата „Кирил Методий и брат му”. Идеята й е да осмива най-вече онези, които непрестанно пишат на латиница, но се обявяват за най-големите патриоти и защитници на „българското”. Направена е като пародия, но снимките на братята Кирил и Методий, пременени с тъмни очила и шапка, с фланелка на Супермен, явно са дошли в повече на българите. Голяма част от коментарите са написани на латиница, като например: kakva e tazi pr0stotia kakvo neuvajenie k1m istoriata na balgariq nqmate li srama dokladvah vi mnogokratno i repetativno sramuvam se mnog0.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    i po 10000eur da dadat nashte hubavci shte gi otkradnat i tia pak shte gladuvat i napadat horata
  • 2 неутрален

    0 0 Отговор
    ооо щом ще дават пари.. нашите веднага ще почнат да регистрират на ред...
    Ще се наводниме с бежанци, но пък поне депутатите ще надебелеят с още някое кило...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове