Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 20:04 1 126 24

Атанас Славов очаква до месец да са готови промените в Конституцията

  • атанас славов-
  • промени-
  • конституция

Търсят се минимум 160 гласа

Атанас Славов очаква до месец да са готови промените в Конституцията - 1
Снимка: БНТ

Всеки текст за промяна на Конституцията има възможност за тълкуване пред Конституционния съд. Аз съм убеден, че така предложените текстове са в правомощията на обикновено Народно събрание и могат да бъдат внесени. Ще има възможност за промени и по време на приемането на текстовете в зала. Част от критиките ще бъдат взети предвид. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Славов допълни, че това са целите на конституционната реформа - независим съд, независим от политическо влияние прокуратура, както и отчет на прокуратурата.

"Не трябва да имаме възстановяване на сегашния състав на Пленума на ВСС, който в последните години израсна единствено в правомощия и не показа независимост. Целите са ефективен и независим съд. Прокуратурата да не се занимава с несвойствени дейности и да дава указания на държавни органи да извършват административни проверки, а да се фокусира върху наказателното правосъдие. Близо 2000 прокурори и следователи да извършват основната си работа - обвинителна функция в съдебния процес. Това означава да работят ефективно", каза министърът на правосъдието.

„Предложили сме във ВСС да има 8 съдии. Редуцираме съществено политическата квота във ВСС. Когато редуцираме това политбюро на политическата квота, ще можем да разчитаме на независимост на съдебния процес. Няма да има възможност за директно политическо влияние“, убеден е Славов.

Според него трябва да се носи ясна отговорност. „Ако някой е нарушавал правилата, да си носи отговорност, а не да стои години наред. Нека ВСС да си носи отговорността за решенията, а не да прехвърля отговорността, както беше с г-н Сарафов. Аз оспорих избора на г-н Сарафов пред ВАС, който се произнесе, че министърът на правосъдието не може да се бърка в избора. Г-н Сарафов показа, че може да работи рационално и институционално. За мен е важно институциите да вършат своята работа компетентно и отговорно и да няма скандали“, обясни министърът на правосъдието.

„За да се случи тази конституционна реформа трябва мнозинство от минимум 160 гласа. Конституционното мнозинство търси различните допирни точки и до момента ги намира. Не бих отстъпил от квотното разпределение на ВСС. Това е доказан европейски стандарт за независимост на правосъдието. Ако отстъпим – обезсмисляме целия процес“, подчерта Атанас Славов.

Той припомни, че в основата на настоящото партньорско управление са заложени промените в Конституцията. „Ако нямаме съгласие, в голяма степен това ще има влияние върху стабилността на правителството. Надявам се, обаче, че сме си извлекли поуките от 2015 г. и това няма да се случи“, каза още министърът на правосъдието.

Заседанието на комисията по конституционни въпроси продължава и сега. Дискусията е много интензивна, по конкретни текстове, с много ясни предложения. Надявам се, че до месец-месец и половина ще видим един готов вариант на конституционна реформа.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    Щото са Престъпници спрямо Конституцията, та да я Сменят ДА! ЧеститУ Робе Овца, защото нема Утре.

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    13 0 Отговор
    Най големите умове на България писаха Конституцията а сега Прайда ще я променя.
  • 3 Последния Софиянец

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Всичките ни управници са с двойно гражданство и затова трябва да я променят.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Гост

    10 0 Отговор
    И един ден, когато решиш да ги съдиш за злоупотреби, ще се оправдаят, че не са вършили нищо незаконно, според тогавашният текст на конституцията. Много хитро, но прозрачно.
  • 5 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    След още 10 години ще я променят така, че няма да се изисква изобщо българско гражданство. Тогава, България ще се управлява директно от вън.
  • 6 Видьо Видев

    7 0 Отговор
    Само питам.
    Според Вас, 2 670 повече ли е от 30 310 ?

    Изборите са най-важното събитие в една държава!
    Те легитимират властта!

    Изборите правеха преди разликата между ГДР и ГФР!
    Изборите правят сега разликата между Северна и Южна Корея!
    Изборите правят разликата между руския и американския президент!

    Изборите направиха разликата между Европарламента и Сливенския затвор!

    Лъжата е тумор.
    Не бъде ли диагностициран навреме,
    последствията са фатални.


    2 670 повече ли е от 30 310 ?
    България, държава на идиотите ли е?

    С 2 670 преференции, Пенкова стана евродепутат.

    С 30 310 преференции, Иванчева не стана евродепутат.

    Ако Иванчева беше евродепутат,
    щеше ли да бъде свален имунитетът и ,
    за да бъде съдена?
    При тези кошаревски свидетели на Гешев?

    Докога наглите политици ще се възползват от безразличните българи!

    И харвардци ли са същите мошеници?
    И според тях ли 2 670 е повече от 30 310 ?

    Сборът от всяко едно безразличие е равен на това
    дали една маса от хора са гражданско общество
    или са сбирщина идиоти.

    Коментиран от #19

  • 7 Хаха!

    7 0 Отговор
    Такива като тебе задни.к.а не могат да си избършат без да си оцапат гащите конституция ще променят. Важене, рано или късно ще ви отменим промените.
  • 8 ТаУмВзе

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Териториалната Колония, няма Управници а слугинаж на краварите отдавна. Дуднем си аз, че сме Приключили Вчера и тва е. Само Територията е Важна, без матряла!

    Коментиран от #17

  • 9 Г-н Никой

    9 0 Отговор
    Това е един ходещ индивид,който не образува сянка с тялото си.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пловдив

    7 1 Отговор
    Свалете си мръсните ръчички от конституцията!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Боруна Лом

    4 0 Отговор
    ОХЛЮВЕЦ, ПРОДАЖНИ НЕЩАСТНИЦИ!
  • 16 Марко

    6 0 Отговор
    Оказва се, че новата Конституция ще е коледният подарък на българските наивници, гласували за тези аматьори?
    Смях!
  • 17 Боруна Лом

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    ДА НЕ СИ ОТ МЕТКОВЕЦ

    Коментиран от #21

  • 18 Дългия

    2 1 Отговор
    Един баничарски тефтер е по малко задраскван и дописван от нашата,, конституция" ! Всеки, който дойде на власт дращи по нея!!
  • 19 Дългия

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Видьо Видев":

    Амчи че ние сме си збирщина ясно ,обаче има още докато стигнем на 100%идиотите за сега сме полуидиоти !
  • 20 Хитран

    3 0 Отговор
    Аз пък очаквам до месец , да ти намажем ските!
  • 21 Автото

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Боруна Лом":

    Не го обиждай тоя Малкотърновски ,
    Чатирийси и първи инджинер с кола инджекция , която минава трандзит.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 00001

    0 0 Отговор
    А кога ,как, къде и на кого ще се отчитат съдите, как ще бъдат отртранявани и накзавни съдии които явно вземат решения като бог в полза на този който им е близък,на власт или платил подкуп? Кога ще има съдебно жури в България от 12 човека, от най почтените и добри български граждани в областа, и съдебно решение няма да се взема самостоятелно от наследствен комунист-съдия а от съдебното жури.
  • 24 Мисля че

    0 0 Отговор
    Трябва да се дава такава възможност на родени с българско гражданство, които са придобили после чуждо, но не и обратното !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове