Last news in Fakti

1 Декември, 2023 07:44 2 548 60

Александър Маринов вдигна завесата пред "президентската партия"

  • президентска партия-
  • референдум за 3 март

Основата на новия политически играч ще са 500 000 души, които са се подписали под искането за референдум за 3 март като национален празник, утобни стратегът на Румен Радев

Александър Маринов вдигна завесата пред "президентската партия" - 1

В момента се събират подписи за свикване на референдум за националния празник в България. Това заяви професорът по политология Александър Маринов в аудиокаста на “Фокус” “Това е България”. Събрани са подписи от 500 000 човека, което може да послужи и като основа за учредяване на бъдеща партия, поясни Маринов.

“Ние се организираме, включително, за да сме сигурни, че този референдум няма да бъде смачкан и предполагам, че в близките дни ще учредим едно гражданско сдружение, което така и ще се нарича, което ще си поставя подобни задачи. Но важното е, че има такава енергия, когато има енергия, ще се намери кой да я изрази. Аз смятам, че това е един възможен развой на събитията и не виждам в това нищо неестествено или неприемливо”, каза още Александър Маринов.

Стратегът смята, че не бива да се заличава разликата между гражданските сдружения и партиите. Разбира се, определени сдружения, определени партии могат да работят в партньорство, но гражданското сдружение има други цели и други функции.

“Така че нека гражданската активност тече по един канал, нека партиите спазват определени правила, в т.ч. за своята регистрация и действия. А пък навсякъде по света такива две различни форми имат някакви допирни точки. Аз не смятам, че има някакъв проблем гражданските сдружения, под определена форма да участват и сега в политиката. В смисъл, прави се една коалиция с участието на политическа партия, в нея могат да участват и граждански сдружения. Е, тази коалиция, вероятно няма винаги да бъде в състояние да спечели някаква субсидия, ако не мине съответния процент. Защото изискванията за коалицията са по-високи. Но в края на краищата, пази Боже, ако някой реши да участва в политиката, само за да може да получи партийна субсидия за гласове над 1% от избирателите. Така че аз не виждам в това проблема, гражданите винаги могат да намерят излаз в политиката, най-малкото, като си създадат съответната организация. Това не е невъзможно”, добави Маринов.

Той посочи, че честността изисква да признае, че идеята за "Народно движение 3 март", принадлежи на президента.

"И тъй като аз лично, пък и ние сме против плагиатството във всичките му форми, в т.ч. и политическото плагиатство, да това е вярно, това беше негова идея. Ние превърнахме тази идея първо, в подписка за референдум, но след това тя еволюира до някаква форма на самоорганизация. Предполагам, че след като бъдат внесени документите и стане известно кои са учредителите, и кои са в органите на сдружението, няма да видите там президента. Така че никакви упреци към него, поне от формално правна гледна точка не са оправдани. Българският президент, както и всеки български гражданин има правото да изрази своето предпочитание, подкрепа или неодобрение за определена инициатива", допълни бившия шеф на стратегическия съвет на Радев.

Според него, най-точната формулировка е, че това не е партия на президента, но това е, ако стане партия, това е партия подкрепяща, споделяща, принципите, целите и начина на правене на политика, които предлага президентът Румен Радев.

"Това не противоречи на Конституцията, не противоречи на законите. От там насетне, който не е доволен, който го е страх или има някакви други съображения, ние сме общо взето горе-долу свободна страна, нека да изразява своето мнение, ние нямаме притеснение от това, ние не се крием, ние не правим нещо апокрифно".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 31 Отговор
    В моето заведение вече събрах 700 подписа за референдума за Трети март.Няма човек който да ми е отказал да се разпише.

    Коментиран от #12, #14, #34, #52

  • 2 Тик так

    31 19 Отговор
    Ошанките само променят имената на петата колона в бг
    много им е кофти че времето им изтича

    Коментиран от #10

  • 3 Затова нищо не се променя в България

    8 9 Отговор
    Всеки иска да е вожд. А не разбират, че Посолството брои.
  • 4 Мишел

    34 11 Отговор
    Доносника от ДС с агентурно име "Майстора" се е заел с организацията на поредното "движение", което са обслужва руските интереси.

    Коментиран от #18, #40

  • 5 Как

    32 15 Отговор
    Президентът се оказа шашкънин.Язък че гласувах за него. Спечели и веднага се демаскира като платен агент на КГБ. Да не се крие в президентството а да излезе на избори сам да го видим колко гласа ще вземе? Втория Стефан Янев.
  • 6 В конституцията

    29 9 Отговор
    трябва да се запише президентът да има само един мандат- пет години, и да му се забрани да учредява партии, сдружения, и всякакви партийни приумици след мандата , т е. да не се меси в политическия живот на страната, а да се занимава с благотворителна дейност, в полза на целия народ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Събаряй МОЧА

    25 6 Отговор
    Предлагам втори февруари Ден на Червените другари

    Коментиран от #20

  • 9 Перо

    9 9 Отговор
    При напълно сбъркан и криминализиран модел на БГ демокрация е безсмислено да се прави още една партия! От същото място и задкулисие, произхожда и новосъздадената партия ПП. Резултатът е показателен! Както казват американците fack top!
  • 10 Ха Ха ХА

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тик так":

    ОШАНКИТЕ ....те пращат във втори клас......да повтаряш !

    Коментиран от #19

  • 11 марш ве

    20 8 Отговор
    Путлерасти сгърчени продажни.
  • 12 Подписите

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На амигосите срещу безплатно шкембе-чорба ли са ?
  • 13 Гнусен

    10 11 Отговор
    главоч. Колкото недоразумението РР. Максимумът на малоумието.
  • 14 сии

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Избърши ауспуфа с тея подписи...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Здрасти

    2 17 Отговор
    Радев е американски поставеник. Той е генерал от НАТО, Кирчо и Кокорчо той ги докара, служебните му правителства бяха със същите евроатлантически ценности, те засекретиха и военната помощ за Украйна. На форума "Фридрих Еберт" от преди няма и седмица, Радев си показва истинското лице. Има го в Интернет форума там вижте кой всъщност обслужва този играч.

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Обслужва

    2 16 Отговор

    До коментар #4 от "Мишел":

    Американски интереси. Радев е натовски генерал, не е български с действията си го показва
  • 19 Готов ли си

    22 9 Отговор

    До коментар #10 от "Ха Ха ХА":

    Във Финландия знаеш ли какво стана
    затвориха руските консулства и сега ще ги събарят да строят детски градини на тяхно място..и тука ще е така..случайно се освободи един терен във Варна наскоро

    Коментиран от #39

  • 20 БОЦ - ко

    20 5 Отговор

    До коментар #8 от "Събаряй МОЧА":

    Ако трябва "цирей" в София да посоча,
    Естествено - това е МОЧА !!!
  • 21 Истината

    22 5 Отговор

    До коментар #16 от "Здрасти":

    Мунчо е мръсна руска подлога.

    Коментиран от #24

  • 22 Българин

    21 5 Отговор
    Прави впечатление, че петата колона на Москва се е хванала като удавник за сламка в запазването на МОЧА и на 3 март като национален празник на България. Целта е да се запазят, активират и задълбочат разделителните линии в българското общество. Руснаците винаги са използвали старият имперски принцип "разделяй и владей" а българските русофили вече 150 години успешно са противопоставяли българи срещу българи за да угодят на руските се господари.
  • 23 Бамбука

    18 3 Отговор
    "Честният" стратег би ли обяснил откъде пари ? Цял живот на държавната софра, без един ден работа в реалния живот и искат отново на софрата. Аман от навлеци !
  • 24 Мунчо

    3 8 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Е американска подводница, проекта който трябва да наследи тази пропаднала сглобка. Даже хартиените самолетчета ги поръчха неговите хора. А той се прави после на ущипан
  • 25 Кресна

    22 4 Отговор
    България е ПАРЛАМЕНТАРНА а не РЕФЕРЕНДУМНА република и не може да се правят референдуми по въпроси, които са в компетенциите на парламента. И децата вече знаят, че 3 март е дата, която разделя дълбоко българското общество и целите на инициирането на референдум са напълно прозрачни - това разделение да се активира и задълбочи за пореден път. А разделеното и противопоставено българско общество е изгодно единствено на Русия.

    Коментиран от #35, #51

  • 26 00001

    14 1 Отговор
    Много жалки опити за устройване на нова партия.3 Март е денят в който Руснаците си отмъстяват на Османците за поражението им в Кримската война.На осмаците е диктувано да подпишат примирие в Сан Стефано, в разрез на поетите от Русия задължения със два преди това сключени договора с Австро Унгария и с Англия.Гранницата на Българските земи ще бъде уточнчвана по-късно от комисия по Сан стефанския договор.
  • 27 00001

    6 0 Отговор
    ЧЛ.XIX. Военните обезщетения и загубите, наложени на Русия, които Негово Величество Императорът на Русия претендира и които Високата Порта се е задължила да му възстанови, се състоят от...
    (а.) 900 000 000 рубли за военни разходи (поддръжка на армията, подмяна на военни материали и военни договори).(б.) 400 000 000 рубли за щетите, нанесени на южното крайбрежие на Русия, на нейната експортна търговия, на нейната индустрия и на нейните железници.

    (c.) 100 000 000 рубли за наранявания, нанесени на Кавказ от нашествието; и,

    (d.) 10 000 000 рубли за разходи и щети на руски поданици и учреждения в Турция
    .
    Общо 1 410 000 000 рубли.

    Вземайки предвид финансовите неудобства на Турция и в съответствие с желанията на Негово Величество Султана, императорът на Русия се съгласява да замени плащането на по-голямата част от парите, изброени в горния параграф, следните териториални отстъпки
    (a.) Санджак Тулча, т.е. областите (Казас) Килия, Сулина, Махмудие, Исакча, Тулча, Матчине, Бабадаг, Хирсово, Кюстендже и Меджидие, както и островите Делта и островът на змиите.
    Не желаейки обаче да анексира тази територия и островите Делта, Русия си запазва правото да ги размени за частта от Бесарабия, откъсната от нея по силата на договора от 1856 г. и която е ограничена на юг от талвега на клона Килия и устието на Стари-Стамбул.Ардахан, Карс, Батуми, Баязет и територията до Саганлоу. (c.) Териториите споменати в параграфи (a) и (b) се отстъпват на Русия като екви
  • 28 Морски

    11 1 Отговор
    Иска ви се ама ,ядец! Тавана ви е 5% при избори.
  • 29 00001

    4 1 Отговор
    Териториите споменати в параграфи (a) и (b) се отстъпват на Русия като еквивалент на сумата от един милиард двеста милиона рубли. Що се отнася до останалата част от обезщетението, с изключение на 10 000 000 рубли, предназначени за обезщетяване на руските интереси и учреждения в Турция, а именно 300 000 000 рубли, начинът на плащане и гаранцията на тази сума ще бъдат уредени чрез споразумение между императорското правителство на Русия и на негово величество султана
  • 30 наско

    17 1 Отговор
    Няма как да съществува народ и държава, които празнуват чужди празници.
  • 31 Механик

    20 1 Отговор
    Доносника от ДС винаги майсторски е обслужвал руските интереси. И не случайно беше сред създателите на ВИС 2 и Мултигруп.
  • 32 Вие сте бунаци

    13 2 Отговор
    Рейтинга на агента на КГБ и изпълняващ длъжността президент се дължи на институциията. Не е негов личен. Толкова одобрение имаше и Плевналиев. Като излезе от президентството рейтинга му е нула. ТАм го чакат Копейкин Нинова Левицата. Няма да са доволни от още един на изборната баница да им разваля резултата.
  • 33 00001

    6 1 Отговор
    Територията на България ше се определи от съвместна Руско-Турска комисия след приключване на войната, България става васални княжество/херцогство колко годишен данък ще Плаща на Османците ще бъде определено след войната.България ще поеме разхходите по железопътнта линия от Османците.България ще поеме издържката на 8 руски окупационни дивизии.Български Принц ще бъде избиран от не властваща в момента династия.
    ЧЛ.XII. Всички Български дунавски крепости ще бъдат разрушени. В бъдеще няма да има крепости по бреговете на тази река, нито бойци във водите на Княжествата Румъния, Сърбия и България, с изключение на обичайните „станционери“ и малките кораби, предназначени за речна полиция. и митнически цели.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Загрижен

    12 3 Отговор

    До коментар #25 от "Кресна":

    Парламентарна република - право в целта! Тези референдуми са инструмента на маЦква за опит за разделение и завладяване!!! Референдум в Крим, референдум в Донецк, в Луганск, в Молдова... - на кой още не му свети лампичката? а Резидентчето е чиста копейка, която е хваната за междукрачието с нещо много силно - най-вероятно е дална русия някой документ с гриф Секретно, с който се лежи за държавна измяна и сега му го размахват и той лае! Последен мандат и после сбогом - вземи си куфара, шапката гащите и в маЦква!
  • 36 Хъхъ

    11 3 Отговор
    Още една кремълска партия се задава на хоризонта, ще се опитват пк да мътят главите на хората с пропаганда !
  • 37 Мафия ни управлява

    5 1 Отговор
    Политици - боклуци !
  • 38 Позив от ДС

    6 1 Отговор
    Да крадем еврофондовете,другари !
  • 39 А какво общо

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Готов ли си":

    има Финландия, консулства, лъжи и глупости, с темата?
  • 40 о.з. полк. от ДС Иван Каров

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мишел":

    Александър Маринов не е бил доносник, а кадрови офицер от ДС. Както всички други офицери той имаше набор от доносници. По късно голяма част от тези доносници пееха "Времето е наше". Най високите фалцети вземаше Николай-Стефан-Георги Марков.

    Коментиран от #44, #46, #48, #49

  • 41 00001

    9 3 Отговор
    Горенпаисаното е това което България чества на 3ти март Сан Стефански договор.Часта за България в този договор е малк,а нито територията нито данъка към Великата порта е написан има само пожелания, с уотчнение че след войната съвместна Руско Турска Комисиа ще уточни Земите на Българската държава и данъка който ще плаща на ОИ. Но е написано че Българя ще издържа и заплаща 8 Руски окупационни дивизии, 6 пехотни и две кавалерийски.
  • 42 Гадев

    8 1 Отговор
    Този не е никакъв учен, хеле пъ ък професор. Общи приказки, въртене около държавната трапеза, лаладжийство, пропаганда на преизидента и неговата русофилщина. Ако бе учен, щеше да се занимава с наука, но явно не му се живее с 2000лв на месец.
  • 43 Браво на Президента

    6 9 Отговор
    Сега движение, а като му свърши мандата, прави партия и пак ще е пречка на мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС да крадат, лъжат и продават България!

    Коментиран от #53

  • 44 Мишел

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "о.з. полк. от ДС Иван Каров":

    Ето карнончето му от ДС. Не е бил офицер а доносник.

  • 45 Ченгев

    5 1 Отговор
    Маринов е едно провалено ченге.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 По добре

    2 5 Отговор
    Радев, отколкото Шиши, Боко, Киртака, Василева,Ристю, Гномерала и сие! Даже Корни ми стана по-симпатична от тез некорелираните.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 жалък радев

    6 2 Отговор
    Радев руската маша отново се напъва!
  • 51 Тресна

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Кресна":

    няма такова нещо референдумна република, обаче референдумът, ако е законно проведен, изразява волята на народа, а тя е над парламента. Защо се плашите от референдум, нали сте уж любимците на народа!?

    Коментиран от #54

  • 52 Ице

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Дай адрес да дойда да пием по бира. Много го криеш това заведение. Да не е виртуално?
  • 53 Само питам

    7 1 Отговор

    До коментар #43 от "Браво на Президента":

    Как президента ще бъде против мафията като самият Александър Маринов беше близък с тази мафия? Той е близък съветник и на боса на ВИС 2 Васил Илиев и е последният човек, който разговаря с него преди да бъде убит през 1995 година . Съветник е и в Мултигруп, на убитият по-късно през 2003 година Илия Павлов.

    Коментиран от #58

  • 54 Кресна

    7 0 Отговор

    До коментар #51 от "Тресна":

    Стига с тоя див популизъм. Виж какви референдуми са се провеждали досега в България и прецени с какво са подобрили живота на българите. Задълбочаването на разделението на българите по повод 3 март едва ли е добро да България.
  • 55 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 1 Отговор
    АГEHT MAЙСТОРА , HИКОГА ..........., НЯМА ДА ДАДЕМ ВЛАСТА НА .......... ZEЛЕНИЯ ЧОРАП И НЕГOBATA ........ РУСКА ........... БАНДА ФАКТ !
  • 56 Ветеран от Протеста

    4 0 Отговор
    Съвсем се обърках вече.На 19 09 четем ...
    " По отношение на промяната в Конституцията Маринов каза, че всички които подкрепят проекта, ще си понесат отговорността. Той уточни, че предстои да бъде внесено уведомление в НС, че съставеният инициативен комитет започва да събира подписи за провеждане на референдум за запазване на националния празник 3 ти март...
    Александър Маринов допълни, че няма информация и впечатление президентът да обмисля политически проект..."
    Днес четем - "Той посочи, че честността изисква да признае, че идеята за "Народно движение 3 март", принадлежи на президента...."
    Агент на ДС и Честност....
  • 57 Адолф

    1 1 Отговор
    А сега де?!?!?!Кварталните пияндета има да се чудят за кого да гласуват - за Копейкин или за тия сътрудници на ДС. Нищо, след третата ракия ще са наясно.
  • 58 Как ли

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "Само питам":

    Просто! Като не си продаваш бъдещето на мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!
  • 59 Румен

    1 1 Отговор
    Вчера в Метрото/ ж.к.Надежда"/ видях две ромки да събират подписи за въпросния референдум, а един ром се подписа десетина пъти, с различни имена и ЕГНта...
  • 60 българка

    2 0 Отговор
    Лесно се харчат парите на държавата за безсмислици, като пилони, а сега 3 март дали е 3 март или е поклон към един варварин, който избива безогледно един народ, защото не си дава земята на варварина! На това президентство трябва да му се види масрафа, защото взе да ни идва в повече!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове