Last news in Fakti

11 Декември, 2013 18:30 1 620 0

Харизанов напусна сградата на СРС /Обновена/

  • георги харизанов-
  • съдът-
  • пусна-
  • свобода

Наложена му е мярка забрана да напуска страната

Софийски районен съд не уважи протеста и искането на прокуратурата за налагане на мярка „задържане под стража” за бившия шеф на „Напоителни системи” Георги Харизанов. Наложена бе мярка „забрана за напускане на пределите на България” .

Харизанов е пуснал молба за разрешение за напускане на страната през януари, тъй като има покана за изложба с рекламни материали в Дюселдорф. Заедно с това е поискано съдът да му разреши при необходимост да пътува.

СРС бе обективен и безпристрастен, така коментира пред Факти.бг днешното заседание на съда адвокатът му Григор Вълков. Според него обаче случаят се развива като „една политическа поръчка”.

Както Факти.бг писа първа в 6,30 часа тази сутрин в дома на Харизанов влязоха органите на реда, за да го заведат принудително в съда.

Ето и предисторията според адвокат Вълков:

„В понеделник в 19,15 часа ни предявиха протокол за разпит на свидетел с тайна самоличност. Според него свидетелят случайно попаднал в едно кафене, като до неговата маса имало един млад мъж, който разговарял с друг 50-годишен мъж. По-възрастният се обръщал към събеседника си на Жоро. Били обсъждали някакви пари за студентските протести, че едва ли ще продължат за плащане по 15 лева. След това Жоро заявил, че обвинението го е притискало и щял да забегне при негрите. Загриженият гражданин имал приятел в ДАНС, на който му се обадил, след което дал показания. Въз основа на тези показания прокуратурата възложи на полицията днес в 6,30 часа Харизанов да бъде принудително доведен в Софийски районен съд. Делото днес трябваше да започне в 9,00 часа, но чакахме до 16,00 часа. Очакваше се мярката парична гаранция от 5000 лева да бъде изменена и в „задържане под стража”, по искане на прокуратурата”, заяви адвокат Вълков.

Той припомни, че Харизанов има и друга мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лева за повдигнатото обвинение за неизгодна сделка по чл. 220 от НК в съучастие със Стайко Ганчев и Радослав Чаглайски. „Те като членове на борда на директорите на „Напоителни системи” били взели решение да се бракуват тръби, които не са се използвали от 30 години, след което чрез стоковата борса е трябвало да се продават и с тези пари да се покриват разходи на държавната агенция”, каза адвокат Вълков.

Факти. бг припомня, че на 7 октомври прокуратурата повдигна обвинение на Харизанов и другите двама ексшефове в „Напоителни системи" за неизгодна продажба на бракувани 100 хил. тона скрап от черни и цветни метали, които са части от напоителни съоръжения в цялата страна..В началото на октомври обаче тримата бяха освободен срещу мярка „парична гаранция” след като съдът прецени, че доказателствата на този етап не сочат вината на обвиняемите.

Адвокат Вълков заяви, че днес той се е обосновал пред съда, че няма основание за „задържане под стража”, за което съдът да може да измени мярката. Един от аргументите на Вълков е бил, че Харизанов винаги се явява в съда и няма изменение на местоживеенето. „Обърнах внимание, че се събират доказателства за студентски стачки, с които Харизанов няма нищо общо, а тази информация да се вкарва в криминалното дело, по което той е привлечен като обвиняем е недопустимо. Цитирах, че и лидерът на БСП Сергей Станишев два пъти – един път в НС, а друг път по една телевизия, е цитирал неговото име като организатор и че всичко това представлява политическа поръчка. Като дебело подчертах, че не трябва да смесва наказателния процес с политиката, което е крайно недопустимо и е страшно опасно”, каза Вълков.

Това, което е написано от ДАНС, че Харизанов има намерение да отиде в ЮАР, са махленски донесения, които не са потвърдени, заключи той.

На излизане от сградата Харизанов заяви: "Не съм човек, който бяга и с мълчанието ми се приключи днес. Случващото се надминава моя характер".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове