Last news in Fakti

11 Декември, 2023 15:49 1 684 7

В разгара на скандала здравният министър отиде на крака в "Пирогов"

  • пирогов-
  • хинков-
  • здравеопазване-
  • христо хинков-
  • д-р валентин димитров-
  • оставка-
  • дългове-
  • болница-
  • българия

Обсъдени са били финансовото състояние и статутът на болницата

Министърът на здравеопазването Христо Хинков се срещна с директора на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, както и с работещи в лечебното заведение. Два часа след срещата министър Хинков каза пред журналисти, че са обсъдени финансовото състояние и статутът на болницата.

Дължах тази среша на ръководството и на работещите в лечебното заведение, каза здравният министър и допълни, че ситуацията към момента е такава, тъй като е бил длъжен да реагира по този начин, след констатациите в одитния доклад. В противен случай щях да бъда обвинен в бездействие, посочи още Хинков, цитиран от БТА.

Болница „Пирогов“ е в стабилно финансово състояние и ще продължава да обслужва всички нуждаещи се пациенти, каза директорът на болницата д-р Димитров. Ще изчакам да завършат проверките на Агенция за държавна финансова инспекция и на прокуратурата, и ако бъдат открити нарушения, ще си понеса наказанието, добави той.

По думите на министър Хинков в откровения диалог са обсъдени проблемите на болницата и всички бъдещи планове за укрепване на лечебното заведение, включващи превод на над два милиона лева, както и това, че трябва да се направи всичко възможно, за да се реши сериозният проблем, свързан със статута на „Пирогов“. Намираме обща допирна точка в разговорите и това е „Пирогов“ – трябва да се запази имиджът на „Пирогов“, каза още министър Хинков. Подкрепям мнението на д-р Димитров, че такива смени разтрисат болницата, но аз нямам друга опция, освен това, което съм направил, каза още министър Хинков. Оттук нататък други институции ще решат бъдещето, добави той.

На заседание на парламентарната комисия през миналата седмица депутатите възложиха на министър Хинков да отмени издадения протокол, с който освобождава д-р Димитров от директорския пост. Тогава той каза, че по казуса ще се консултира с юристите на Министерския съвет, а днес посочи, че е подал тази сутрин запитването си и очаква отговор до края на тази седмица.

„Пирогов“ ще получи два милиона лева, които са транш заради забавен, но вече извършен ремонт на Клиниката по урология, каза д-р Димитров.

В отговор на въпрос дали поддържа мнението си за завеждане на колективен иск срещу министър Хинков за обида и уронване на авторитета, както и на личен иск, д-р Димитров каза, че това е решение, което ще бъде взето от работещите в болницата и от него, когато компетентните органи покажат резултатите от проверките.

Започнали са проверки и в други големи държавни болници, каза още министър Хинков.

На 28 ноември пред журналисти министър Хинков заяви - одитен доклад е показал сериозни финансови нарушения в най-голямата спешна болница у нас. В отговор д-р Валентин Димитров заяви, че се оказва натиск към него и болницата, а лечебното заведение е на печалба.

В позиция на Министерството на здравеопазването се твърди, че поводът за смяната на директора на "Пирогов" е именно заради резултатите от одитния доклад: "Директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники".

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на "Пирогов", е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Миналата седмица уволнението на д-р Валентин Димитров предизвика трус в управляващата коалиция. От ГЕРБ-СДС обявиха бойкот на парламента. Оказа се обаче, че Софийският градски съд е спрял вписването на промяната в членовете на Съвета на директорите и изпълнителния директор на болницата заради жалба, подадена от досегашния ръководител. Причината е, че д-р Валентин Димитров оспорва освобождаването си.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да земе да

    4 5 Отговор
    влезе да го оперират в Пирогов... Аз влязох за операция и избягах с крясъци... Такава мизерия за пациентите другаде няма...

    Коментиран от #4

  • 2 Безсрамни политици

    7 1 Отговор
    крадат от болниците, от болни и умиращи хора, пфу, уруди...
  • 3 Българка

    2 7 Отговор
    Този директор защо подражава на Вожда/ На него министърът дори не му дължи според подписания договор обяснение защо го отстранява. Това е законно право на всеки министър. Но въпреки това Хинков обясни, че отстранява шефа на Пирогов заради данни от одит за нарушени обществени поръчки (корупция) А директорът отговаря, че Пирогов е на печалба. Така и Баце на обвинения за пране на пари в огромни размери в Барселона повтаряше "Нямам къща в Барселона", но не продължаваше, че любовницата му има къща

    Коментиран от #5

  • 4 Пироговка

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да земе да":

    Пич! Ако, си се потрошил някъде с колата и не само че не можеш да ходиш , а едва дишаш как мислиш къде ще те закарат?!:) Тогава бягай колкото си искаш!:)

    Коментиран от #6

  • 5 Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Завиждаш а?! Твоята любовница няма ли?!:)
  • 6 Баш Батка

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пироговка":

    Те за това болни, сакати и безпомощни ги убиват там. Старите хора ги изритват, тези от интензивно също ги махат ако додИ някой випчи с пара. ВМА и всички болници са еднакви.
  • 7 Вместо

    2 0 Отговор
    Да им ходи на крака, министъра трябваше да прати двама служители на ГДИН за да приберат директора на Пирогов!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове