Last news in Fakti

26 Декември, 2023 20:39 3 544 63

Професор Джонас Пук: Имате най-мръсните ТЕЦ на въглища на планетата

  • въглищни централи-
  • план за затварянето им

Бъдещето е в зелената енергия, така, че ще видим края на изкопаемите горива, но това няма да се случи веднага, ще отнеме време, може би 15 години, каза директорът в МВА програмата на Виенския икономически университет

Професор Джонас Пук: Имате най-мръсните ТЕЦ на въглища на планетата - 1

Австрия затваря последния си ТЕЦ, а енергията, необходима за икономиката ѝ, се добива основно от хидроцентрали. Това сподели професор Джонас Пук - академичен директор в МВА програмата на Виенския икономически университет, съобщи bgonair.bg.

"Мисля, че зависимостта на Австрия от въглища не беше както в България. Също така при нас на енергията, произведена от въглищата, не се гледа с добро око. От друга страна България има най-мръсните въглищни централи на планетата. Да, трансформацията е предизвикателство, но трябва да се съобразим, че глобалното замърсяването е по-голямо предизвикателство, отколкото локалното, което има България", заяви проф. Джонас Пук.

Според професор Пук България трябва да има ясно разписан план за затварянето на ТЕЦ-овете и отговор на въпроса – какво ще се случи с хората, които работят там. А също да бъде обяснено дали със затварянето на топлоцентралите ще бъде и окончателно спрян добивът на въглища.

"Решението е инвестиции в алтернативи източници на енергия, от една страна да се подсигури електроенергията, от друга да се осигури перспектива пред всички, които сега работят в ТЕЦ-овете. Това, от което имате нужда е решение – какво правите с хората и какво правите с осигуряването на заместващи източници на енергия", допълни проф. Пук.

Тереза Шарф е мениджър за Централна Европа в компания за климатична техника със 100-годишна история, разказва ни, че въпросите, свързани със зеления преход се отразяват и на техния бизнес.

"Средата се променя, регулациите се променят, нуждите и желанията на крайния клиент също се променят и в това отношение се радвам, че мога да работя в компания, която е известна със своята иновативност и гъвкавост, за да може да отговори на тези промени", заяви Тереза Шарф.

Но ако трябва да погледнем две стъпки напред, какво е бъдещето?

"Мисля, че е очевидно, че бъдещето е в зелената енергия, така, че ще видим края на изкопаемите горива, но това няма да се случи веднага, ще отнеме време, може би 15 години, но със сигурност бъдещето е в зелената енергия", разясни проф. Пук.

"Зелената сделка оказва влияние върху бизнеса ни, ние следваме стриктно необходимите стъпки, които трябва изпълни нашият бизнес и се стараем да бъдем напред. В момента Австрия лобира за засилване на производството на енергия от зелен водород", допълни Тереза Шарф.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    99 7 Отговор
    вЕрваме ти! И на тъпите мисирки от факти!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Име

    53 5 Отговор
    Бъдещето е - на духалки.

    Явно никой не знае - какво е калория.
  • 4 Измервателните станции в ЕС показват, че

    53 9 Отговор
    от цяла Европа най мръсният въздух е в София.
    Искат да ни изтребят като плъхове.

    Коментиран от #7, #63

  • 5 Морски

    27 9 Отговор
    Разтоврваме въглища в една датска централа, и Ел. Механика като я видя и каза че е по чиста о от аптеката която са отворили скоро до тях.

    Коментиран от #25, #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Смърфиета

    18 4 Отговор
    И Джаксън препоръчва да си натовариме багажа на баничарката и да се преместиме в с. Коларово?
  • 10 Смърфиета

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сега по празниците":

    Много са зъбати, нали?
  • 11 Носенс

    86 4 Отговор
    Гениално нищожество хвърлиха толкова бомби с убеднен уран над Ирак и Сърбия сега доставят и на Украйна тръгнали да се притесняват за горене на въглища и то при положение че имат сероочистки двулики кравари друга ви е целта

    Коментиран от #14, #19, #24

  • 12 Марта Георгиева

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Не! Само това не! Какво ще правиме без раввин и партия??
  • 13 можеш да минеш

    27 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сега по празниците":

    през някое кафяво гето около 7 вечерта да видиш колко е чиста сф
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 00001

    57 5 Отговор
    Австрия има гори, и следователно има и много вода, В България горите са унищожени, вода в почвата не се задържа поради липсата на гори.Ефекта от унищожените и ограбени гори за бързо забогатяване е;водата и снега не се задържат в почвата а веднага се оттичат в реките и заминават към морето, получава се засушаване и липса на вода, и липса на подпочвени води,голи земи в които растът само плевели и драки, свличания на земя а заедно с това и унищожаване на къщи, наводняване на райони и унищожаване на всиако в района , заедно със убити хора и унищожено имущество, къщи, автомодили, животни и предприятия. Усилване на наситеноста на финни прашни частици замърсяваши въздуха и причинавяваши белодробни болести и рак. Алчноста и наглоста на хора свързани с управлявашите унищожават държавата, корупцията унищожава държавата, хората, причинява много бедност, болести и много престъпност. Според ПП корупцията след 5 месеца тяхно управление е изчезнала в България.....

    Коментиран от #17

  • 16 Смърфиета

    22 1 Отговор

    До коментар #14 от "Адолф Хитлер":

    Този не му е първия език български
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Смех

    32 1 Отговор
    А бе Аец и тва е няма кво да го бие.Я кажете австриици аец има те ли и ако нямате как ше произведете повече ток от една Франьия с Аец.
  • 19 Виж ти

    43 1 Отговор

    До коментар #11 от "Носенс":

    В техните села масово са на печки с дърва и въглища От ЕС България има най малко вредни емисии Явно бяха учудени от резултата
  • 20 Сатана Z

    50 3 Отговор
    Българските ТЕЦ са си същите каквито бяха и през соца и подобни изказвания се третираха като намеса във вътрешните работи на държавата.Някакъв лалугер да изпълзи от дупката си и да дава акъл относно стратегическите предприятия.
  • 21 00001

    60 1 Отговор
    В България се правят слънчеви централи,които реално работят около 20-30% през цалата години и то в определени периоди от време. Но са построени с пари на ЕС и са собственност на бивши и сегашни депутати в НС и техни роднини и близки.Тук има две особенности стоят се бързо, не се изисква висока квалификация, краде се много от ЕС фондовете чрез надписани сметки с надути цени, собственниците на слънчеви централи са си осигурили чрез НС закони да им се изкупува енергията на 3 и повече пъти по висока цена от на АЕЦ или ТЕЦ. Или реално тези хора народни избранници в НС ограбват всеки един Българин
  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    46 1 Отговор
    ЧИСТА АВСТРИЯ КУПУВА ЕЛВКТРОЕНЕРГИЯ
    ОТ МРЪСНИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИ РОБИ
    НА ЛЬО РАЙХА НА ЕС
    ...... И ТЕХНИТЕ МРЪСНИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ
    ..
    ТИЯ ПРФЕСОР Е ЗАВЪРШИЛ МВА В
    " АДОЛФ ХИТЛЕР СКУУЛ ЪФ БИЗНЕС ВИЕНА"
  • 23 Ех Пук...!

    23 1 Отговор
    Дано Пукнеш,дано...!
  • 24 Експерт

    23 7 Отговор

    До коментар #11 от "Носенс":

    Краварите драги, монтираха в американските централи Марица1 и Марица3. "Контур Глобал" и "Ей и Ес" всички филтри и те са 2оъти по-чисти от австрийските но ороблемът е в държавната Марица2, която е оставена без грижа и инвестиции. Трите Марици са 120% от мошността на Атомната която е 2Gw!!!

    Коментиран от #62

  • 25 АЙДЕ БЕ...?!

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "Морски":

    Значи тогава била много мръсна тая... аптека!
  • 26 Българин

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Морски":

    Виждал ли си американските Марици с рози в иколното пристранство и никакви мирузми на серен двуокис.
  • 27 Най - хубаво

    16 2 Отговор
    си е камина или печка на дръвца. Ако има и парно с водна риза е супер.
    Другото е маслен радиатор на ток или акумулираща печка на нощна енергия съчетано с устройство за автоматично регулиране влажността в помещението.
    Подово отопление също, ако има такова.

    Коментиран от #32

  • 28 Доста от тия

    43 1 Отговор
    Истината ще лъсне, след като излязат гражданите на свободния пазар и ни се вдигнат сметките от 200 лв на 500-700 лв за месец. Поне 50% от отопляващите се на ток, светкавично ще минат на дърва, кюмур и всякакви отпадъци.... ще настане една димна завеса и екстремно преминаване към зелената енергия....дано сегашните шарлатани или минестерството на магнитски е избягало от страната. Доста от тия зелени и всякакви мошеници, ще висят по огради и стълбове...
  • 29 Перо

    23 0 Отговор
    Хидроцентрали, не златните, слънчеви панели за държавата на Прокопиев!
  • 30 Продължаваме Порнографията

    41 3 Отговор
    Две от 3-те Марици са купени от САЩ-ски компании на безценица и е държавна тайна на каква цена изкупуваме тока от тях. Нещо да са инвестирали в подобряване на пречистването?
    Мариците са замислени да горят наличните лигнитни въглища. Това са най-ниско калоричният вид въглища, но са в наличност и се добиват и използват на място. Това е единствената подобна инсталация в света. Строени са преди повече от 50 години. Без модернизация няма как да им се подобрят емисиите. Но вместо това еко данъци, а сега и ги затваряме, без да имаме мощности, с които да ги компенсираме.
    Сглобката е купена с обещания за соларни и вятърни паркове на техни фирми. Но реално ще ни лиши от енергиен суверенитет и ще рискуват цялата ни държавна сигурност.
    Престъпни Психопати.
    А тоя до вчера надали е знаел къде е България, но вече дава оценки. Поредният зелен екоталибан.

    Коментиран от #33

  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    24 0 Отговор
    40% ОТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА В АВСТРИЯ
    Е ВНОС ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА
    . ГЛАВНО УНГАРИЯ, СЛОВАКИЯ И ЧЕХИЯ
    .....
    А СИГУРНО И ЧАСТ ОТ АВСТРИЙСКИЯ ЕЛЕКТРОМИКС Е ВНОС И ОТ ВЪГЛИЩНИ ЦЕНТРАЛИ В БГ :))
  • 32 Много си зле!

    15 3 Отговор

    До коментар #27 от "Най - хубаво":

    Само не ми хвали ел. акумулиращите печки...!
    Тия 4КW горят като за световно,макар и нощна енергия и ти е що-годе топло само до обяд...!После се качваш на печката и вдигаш краката,за да ти е топло,докато си легнеш...,!

    Коментиран от #37, #58

  • 33 00001

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "Продължаваме Порнографията":

    Само ТЕЦ 1 е ново построена от Американска компания централа пусната в експоатация през 2011г. Другите две централи са едната 100% Българска собственност ТЕЦ 2, Тец 3 има 3 собственника, един е Български.
  • 34 Ззззззз

    23 1 Отговор
    Има ТЕЦ в Китай и Индия които със сигурност са по замърсяващи от българските. Малка Австрия вече се гаври с България. Сега да му заведем едно дело на тоя Пук, да го осъдим и да поискаме екстрадицията му. денков и жирафа са на ход, а да ги видим сега...
  • 35 Бай Лисан

    22 2 Отговор
    Какво ще кажете, да затворим първо американските ТЕЦ-ове, а?
  • 36 Бачо Киро

    13 1 Отговор
    Пук-ъл, аре у леву ...
  • 37 Бачо Киро

    11 4 Отговор

    До коментар #32 от "Много си зле!":

    Никой не е мръзнал с акумулираща печка, освен теб явно...
  • 38 ...

    20 0 Отговор
    айде бегай си сега в Австрия да пробваш там да ги дрънкаш тия да видим колко ще ти се получи
  • 39 Алфа херинга

    20 2 Отговор
    Как точно е разбрала, че са най мръсните, след като тази чиновничка е виждала въглища само на снимка.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Професоре

    17 2 Отговор
    Вашите тецове сигурно изпускат от комините Шанел 5.
  • 43 !!!?

    13 0 Отговор
    Австрия има една АЕЦ която никога не пускана в експлоатация и е превърната в музей,...като нашия музей на социалистическото изкуство !!!?
  • 44 Минго

    16 4 Отговор
    Бъдеще само със зелена енергия без изкопаеми горива е възможно само при деиндустриализация и четири пъти намалено население.
  • 45 Плевнелиев

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Адолф Хитлер":

    Навсякъде едно и също. Чавенце си , нали?
  • 46 778

    3 1 Отговор
    А според ЕС са ОК!
  • 47 Бай Иван

    13 1 Отговор
    С най-мръсните бизнесмени какви да са централите?
  • 48 М3 голд

    7 2 Отговор
    Има и друг вариант - прочистване на изхода. И това е решението, засега. Не ликвидация
  • 49 Джонка

    2 3 Отговор
    ,я Пак си пукай таковато дето го нямаш.....Може в армусата ти тръба.....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 оня с коня

    2 2 Отговор
    Браво - най-после да сме ном.1 по нещо!Еса вече ако не ни приемат в Шенген,ще се разправяме по "другия начин"...
  • 52 Маринов

    5 3 Отговор
    Това твъдение
    на този ППИШМАН професор
    е ПОРЕДНАТА
    ДИВА ЛЪЖА
    и ГРУБА МАНИПУЛАЦИЯ
    за да се оправдават
    Дивотиите на Европейските ОЛИГРОФЕНИ
    които искат
    да ЗАТРИЯТ
    и ЛИКВИДИРАТ
    нашите Тецове !!!
  • 53 ха ха

    2 2 Отговор
    винаги са искали ресурсите на другите , такова е "западното" мислене от 1000 години
  • 54 Зеления Преход е част от стратегията на

    5 2 Отговор
    ЗЕЛЕНАТА МАФИЯ, КОЯТО СЕ ДОМОГНА В МНОГО ДЪРЖАВИ И ДО Политическа власт!! Много държави си Пускат отново ТЕЦ и АЕЦ, Зеления Преход е една Голяма Далавера на Зелената Мафия!! Във Франция има72 Работещи атомни реактори!!??? Зелените Сринаха икономиката на Германия!! Сега ще си пускат отново 3 АЕЦ!!??? Тоя "Австриец" където "оплаква" Нашите ТЕЦ, името му нее хич на Австриец?? НИЩО НЕ КАЗВА ЗА Американските ТЕЦ???

    Коментиран от #56

  • 55 Яяяв

    5 2 Отговор
    Тоя цървул с камъни да се изгони .Само такива идиоти ли ще допускате акъл да ни дават .Лъжат и те и Тея подлоги дето си ги назначиха краварите да до съсипят държавата
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Баце ЕООД

    0 0 Отговор
    в брикс друго разправят, а там и пазара по достъпен, и клиентелата е повече
  • 58 Колега изобщо не съм зле

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Много си зле!":

    Най-вероятно правиш грешка като много останали собственици на акумулиращи печки. Не знаят как правилно се ползва такова устройство. Най-сполучливите са тези с вентилаторите и 4KW мощност.
    Една от грешките които се допускат е да не се зарежда напълно печката от стремеж за икономия. Ако все пак към обяд вече не ви е достатъчно топло проверете дали някои нагревател не е дефектирал. Акумулиращата печка е добро решение когато се ползва за отопляване на помещение ползвано през деня /отглеждане на малко дете, пенсионери, офис/. Не е най-икономичното решение за хора които работят някъде другаде през деня и са у дома само след работно време.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Експерт

    0 0 Отговор
    ТОЗИ "ПРОФЕСОР" ПУК Е НЕЩАСТЕН ОТЯВЛЕН ПРОТИВНИК НА БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦОВЕ-ПОЛОВИНАТА МОЩНОСТ НА МАРИЦИТЕ СА ДВА ПЪТИ ПО-ЕКОЛОГИЧНИ ОТ ЗАПАДНИТЕ ТЕЦОВЕ, НО ТОЙ СЕ ПРАВИ ЧЕ НЕ ЗНАЕ!!! В СЪРБИЯ РАБОТЯТ ТЕЦОВЕ С НАШИ ВЪГЛИЩА И ЗАМЪРСЯВАТ 5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ МАРИЦИТЕ НО АВСТРИЕЦЪТ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ!!! ПОЛША ИМА ТЕЦОВЕ, КОИТО ЩЕ РАБОТЯТ ДО 2040г, НО ПУК НЕ ГО ЗНАЕ??
  • 62 ИМАШ ГРЕШКА

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Експерт":

    ТРИТЕ МАРУЦИ СА 3150Mw, A АТОМНАТА С ДВАТА БЛОКА Е 2000Mw !!!
  • 63 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Измервателните станции в ЕС показват, че":

    В София 40% от отоплението е на дърва и въглища въпреки ТЕЦовете и газификацията!!! Това е замърсяване 5пъти повече от 2,5млн.автомобили от които се ползват 30% ежедневно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове