2 Октомври, 2024 08:39 1 651 32

Иван Хиновски обясни каква ще е съдбата на въглищните централи у нас

  • иван хиновски-
  • въглищни централи

Част от парите по ПВУ бяха предвидени за постепенна подготовка на дейностите по ликвидация. Това са грантови средства. Те осигуряваха работата на минимум хиляда души за 10 години

Иван Хиновски обясни каква ще е съдбата на въглищните централи у нас - 1

В последния ден на 50-ото Народно събрание депутатите не приеха актуализираната Пътна карта за климатична неутралност, по която България можеше да очаква над 500 милиона евро за рекултивация на терените на въглищните мини. Ще загубим ли милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост заради неприети закони? Каква ще бъде съдбата на въглищните централи и работещите в тях? Темата в „Здравей, България” коментира енергийният експерт Иван Хиновски.

"Това, според мен, беше голяма грешка. Не само според мен, но и според всички специалисти в бранша, защото това беше единственият свеж приток на средства, при това грантови средства в комплекса "Мини Марица -изток". До 2038 година този комплекс и минното производство официално трябва да бъдат закрити. България трябва да инвестира 5 до 8 милиарда лева според проекта за закриване на въгледобива. Това не е прост процес. Някои хора смятат, че това означава спиране на копаенето на въглища. Но това не е краят", подчерта той.

Хиновски обясни, че има редица мерки, които са задължителни от гледна точка на опазване на околната среда. "Част от парите по ПВУ бяха предвидени за постепенна подготовка на дейностите по ликвидация. Това са грантови средства. Те осигуряваха работата на минимум хиляда души за 10 години", посочи той.

По думите му не "може въглищните централи да не се затварят".

"Комплексът в този вид, с тези технологии - не може да работи. Ако направим анализ на фактите, ще видим, че процесите са много тревожни. Всяка година продажбите на ТЕЦ "Марица изток" спадат спрямо предходната с между 14% и 15%. Само за тази година. Защото е скъпа продукцията, която произвеждат. Конкуренцията на ВЕИ-тата е огромна. Ръстът на продажбите на енергия от фотоволтаици е 65% за тази година. А спадът на продажбата на електроенергия от комплекса е 15%", заяви Хиновски.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаем знаем

    25 8 Отговор
    Чист въздух за златният милярд
  • 2 Ко каза?

    27 12 Отговор
    Не останаха калинки, които да ви вярват лъжите които разпространявате май.
  • 3 президента ги опазва

    4 14 Отговор
    въглищарите са опасни . старите технологии носят милярди . и остарялата топлофикация носи печалби . опустяха апартаментите . на изрела и юса въглища не им трябвали . да седят тука за хиновския .
  • 4 Сероочистки, филтри йок

    21 6 Отговор
    Когато трябваше да се екологизират тецовете наш Ганьо мааше кючек и лапаше огромни заплати, сега дойде време за плащане и риве
  • 5 🍋🍊🇧🇬

    25 12 Отговор
    Аве, на тоя “експерт” някой ще му обясни ли че живеем в абсолютно нова реалност, че нищо от замисленото от последните 35 години е валидно днес и че Германия и нейната Еко Климатична карта е “последната дупка на кавала”, че Шолц и Партията му са аут на следващите Избори в Германия?

    Коментиран от #11

  • 6 8675

    19 13 Отговор
    Явно и за този боклук, има предвидени част от грантовете, щом толкова сляпо и ревностно ги защитава. Аман от продажници в тази клета страна Възраждане, бплетина 12.

    Коментиран от #31

  • 7 Оги

    14 11 Отговор
    Ганьо, защото е много хитър, накрая хем ще трябва да закрие тецовете като реакторите на АЕЦ-а, хам няма да вземе и пукнат лев за това нещо. Косьо, Тошака и Балабана много ги разбират тези неща и много мислят за народа и семействата на миньорите. Особено 3 седмици преди избори.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хубаво,

    4 3 Отговор
    Ама Въглищният регион,обърна поглед и слух в друга посока.И да обясняваш,все тая.Изтървахте ги.
  • 10 87.5%

    6 1 Отговор
    ИдuoTu! На базата на 7 коментара от 8!
  • 11 Експерт

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "🍋🍊🇧🇬":

    Ако има някой не разбрал е че са много малки вашите въшльовци русофилски,светът се върти и за малоумни диктатори няма място,просто умират с времето,

    Коментиран от #15

  • 12 Антропофаг

    7 7 Отговор
    С близката победа на десните идва времето на ЕС на нациите, след което "зеленясалата сделка" ще отиде в небитието, а централите ще се модернизират и ще си продължат работата.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Заради 10 000 миньора

    9 6 Отговор
    раковите заболявания в Раднево скочиха 8 пъти !
    Комунистите искат да ни изтрепят! Като Чернобил!
  • 15 🍋🍊🇧🇬

    5 10 Отговор

    До коментар #11 от "Експерт":

    Руснаците малко ме интересуват но Мир и Просперитет в Европа, са от жизнено важно значение за всички нас.

    Всеки един който мрази всичко Руско е свободен да замине на Източният Фронт в Украйна, дали в Азов, дали в Айдар място има за всички, ВСУ няма да върне никой, ако не ставате за война ще копаете окопи❓
  • 16 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    5 11 Отговор
    И ГЛУХИЯ И СЛЕПИЯ СЛУШАЙКИ ТОЗИ "СПЕЦИАЛИСТ" ЩЕ РАЗБЕРЕ ЧЕ НА НЕГО ВЪОБЩЕ НЕ МУ ПУКА ЗА МАРИЦИТЕ И РАБОТНИЦИТЕ В ТЯХ. НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИШ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И ДА СИ КЛАТИШ КРАКАТА КАТО МАЛЕЧКО ПАЛЕЧКО. НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ КАТО ГО ПОКАНЯТ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ДА МУ ДАДАТ ДЕТСКО СТОЛЧЕ.НАЙ ДОБРОТО Е ДА НЕ ГО КАНЯТ НИКОГА. С ТАКИВА "АНАЛИЗАТОРИ" САМО ГУБЯТ ГЛЕДАЕМОСТ И НИВОТО ИМ ПАДА РЯЗКО. ВОДЕЩИТЕ БЯХА ПО-ДОРИ ОТ "СПЕЦИАЛИСТА"
  • 17 Данко Харсъзина

    8 11 Отговор
    Ако имаше 2 блока в Белене спокойно можеше да затворим Мариците. Сега не можем. Няма с какво да ги заместим. Този дърт и невеж глупак дрънка идиотщини. Нямаме базова енергия, няма и от къде да внесем. И съседите нямат.

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Данко Харсъзина

    2 9 Отговор
    Може да затворим Мариците когато турците пуснат АЕЦ Акую. И да купуваме енергия от тях. Ако искат да ни продават че и те имат недостиг.
  • 19 ДДДДД

    3 8 Отговор
    Не знам тоя защо го наричат. експерт. Мнозинството, което разбира от това е на точно противополжното мнение. А този "експерт" е абсолютен нагаждач.
  • 20 реру

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Данко Харсъзина":

    "Ако имаше 2 блока в Белене спокойно можеше да затворим Мариците..."


    Миньорите тогава пък щяха да се препичат по 3-4 месеца на Слънчака... а през останалото време да циркулират между плажовете на Гърция и пазара в Одрин... Кой обаче да се сети...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Данко Харсъзина

    4 7 Отговор
    С ликвидирането на проекта Белене "експертите" осигуриха вечен живот на Мариците. Скоро и самите "експерти" ще го разберат. Трябва само една по студена зима. Германците вече го разбраха. Миналата зима в студа отвориха тецовете.
  • 23 Данко Харсъзина

    3 6 Отговор
    Между другото АЕЦ Акую е собственост на руснаците. Така че и евентуален внос от Турция е под въпрос. Аз за всеки случай съм инсталирал един китайски агрегат като независим източник на енергия. Като слушам "експертите" скоро може да ми потрябва.

    Коментиран от #26

  • 24 предприемач

    5 1 Отговор
    Преди година при мен започнаха три момчета от тецовете. Заплатата е по-малка, но не пътуват, пък и работата е по-културна. Други също искат, но фирмата е малка и няма как да ги взема. Който се сети по навреме се оправя.
  • 25 Данко Харсъзина

    0 4 Отговор
    Аз имам щатно захранване от мрежата. Имам и допълнителен сгрегат на бензин като резервен източник. Инсталирал съм и соларни панели на покрива с инвертор и батерии. Това ми е трети източник. Но през зимата те произврждат много малко, почти нищо. Имам и четвърти източник на енргия, бутилки пропан бутан. Те могат да захранват бойлер, хладилник и отопление чрез система от тръбопроводи. Така че в момента имам 4 независими източника на енергия. Каквато и простотия да сътворят "експертите" съм подготвен.
  • 26 Гочоолу

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Данко Харсъзина":

    АЕЦ Акую е собственост на Akkuyu NGS Elektrik Uretim Corp.
    Ядрени мощности не могат да заменят Мариците заради неравномерността на товарния график. Сметката е по-сложна и не може да се направи на базата на общя култура.

    Коментиран от #30

  • 27 Хиновски един от Енергийната Мафия!!

    1 5 Отговор
    Зелените Идиоти Счупиха ЕС!! Поляци Гртманци си пускат ТЕЦ! Лобист на собствениците на Перки и Панели, трябва и той да има участие, за дае Така Нахъсан срещу Мариците!!

    Коментиран от #32

  • 28 До 14 В Останалата част на България

    2 4 Отговор
    Народа продължава да Умира, от Ракови заболявания?? ТАМ ТЕЦ Няма?? Стреса, Скапаното Здравеопазване, Пиенето на вода от Етернитовите тръби! Забранени от ООН,!! Доказано, че са Карцарогенни!! НЯМА ТАКАВА ЗАБОЛЯЕМОСТ ОТ Рак в Раднево,! Лъжа! Лъжа?
  • 29 Хиновски

    3 2 Отговор
    Върви на М. А. Й. Н. А. Т. А. С. И!
  • 30 Данко Харсъзина

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гочоолу":

    И ядрените мощности и комплекс Марица изток са базови централи произвеждат базова енергия. Разликата е, че при АЕЦа топлинната енергия се получава при ядтено делене, а при ТЕЦ чрез изгаряне на въглища. Сиреч при първите има чайник /ядрен реактор /а при
    вторите котел. АЕЦ Акую се изгржда с руско финансиране и 51% от компанията която си цитирал е собственост на Росатом.
  • 31 Боклуците сте вие,

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "8675":

    безобразно глупавите крепостници, бедни, унизени, дето и жените ви ви бият и напускат и сте се вкопчили в последния си бастион, троленето за копейки и гласуването за националните предатели Израждане, славочовци, и всякаква друга политическа измет. Бедни, несретни нефелници, без грам краитическо мислене с чудовищен когнитивен дисонанс, надминат от вселенски Дънинг-Крюгер ефект...
  • 32 Я кажи какви са им въглищата?

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хиновски един от Енергийната Мафия!!":

    И с каква калоричност са нашите, с какви технологии са централите. Най-обичам доказани малоумници да дават експертни мнения, особено когато са толкова умели, че след цранЙе и задчастието не могат си уми...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове