Last news in Fakti

7 Януари, 2014 09:31 46 996 38

Какво би станало с картата, ако сменим турските географски имена с български?

  • варна-
  • общинския съвет-
  • смяна-
  • имената-
  • местностите-
  • иван великов

Националисти се събират на протест във Варна заради спряно решение за смяна на имената на местностите

Националисти се събират днес от 12 ч. във Варна, за да протестират срещу областния управител, който спря решението на Общинския съвет за връщане на българските имена на повече от 200 местности в региона. В свое заявление до медиите отпреди няколко дни "Атака" поиска по този повод незабавно оставките на назначените от БСП и ДПС областен и зам.-областен управител на Варненска област - Иван Великов и Мерткан Ибрямов.

Как би се променила картата на България, ако по примера на варненските националисти решим да променим всички турски имена на населени места, върхове и местности с български, разкрива репортаж на бТВ.
Хасково идва от турското Хас Кьой и означава принадлежащо на владетеля село. На български Хасково би се казвал Царско село.

Пазарджик произхожда от турската дума пазар, усвоена официално от българския език, а джик е турски суфикс за умалителни имена. Парзджик буквално означава пазарче, а ако целта е да се избяга от турския корен на името, не остава друго освен да се смени със западното маркет и Пазарджик да стане град Маркетче.

Кърджали идва от турското кърджа, което е побеляла, прошарена брада, а Али е собствено име. На български буквално означава Белобрад Али, а за да е съвсем българско - може би Белобрад Ангел.

Винено - ракиената мека на България Сунгурларе означава на турски Сокол, в множествено число. На български - град Соколи.

Джебел на турски означава незасята нива, усойно място, неподходящо за посеви. Патриотичното българско името на града вероятно би трябвало да бъде Крива нива. Мадан означава руда, рудно находище. На български Мадан би бил Рударци или Рудище. Хисаря на български означава Крепост или Крепостна стена.

Едва ли жителите на град Чепеларе ще са доволни, ако името на населеното им място бъде преведено на български, защото на турски чепел означава мръсотия, помия и кал, а в най-добрата версия на превода - отвратително време.

За да се смени турското име с българско, село Айдемир трябва да стане Желязна луна, село Ерден да стане село Плевел. В духа на българизацията, Пловдивските тепета трябва да станат хълмове, а софийските Петте кьошета - Петте ълъла.

Най-големите паркове в Плевен и Стара Загора също носят съответно турско и гръцко име
Аязмото, Стара Загора би звучал като парк Света вода, а Кайлъка на български е парк Скалите.

И в имената на върховете в България приносът на турски език е значителен. На управляващата партия БСП едва ли ще й се хареса, ако връх Бузлужда бъде преведен от турски на български, защото би се казвал Непрозрачно място или Мъглива местност

Улиците „Каймакчалан" в София и няколко други български града, носещи името на връх в Македония, трябва да се прекръстят на улица „Разбит каймак", за да има българско звучене. Но самата българската дума каймак също произхожда от турския затова най-патриотично звучи разбита сметана.

Най-високият връх в България Мусала също носи турско име. Името е свързано с религиозния обред намаз. Намазът е молитва, отдаване на почит към бога, която вярващите мюсюлмани извършват рутинно 5 пъти на ден. На български Мусала означава Докосващ бога.

По време на 500-годишното османско робство, турците не променят имената на повечето градове по нашите земи, а просто ги адаптират към своята фонетика. Така Филипопол става Филибе, Русе става Русчук, Бдин става Видин и остава с турската си фонетика до днес, Плевен става Плевна, Ловеч - Ловча. Други просто са преведени на турски - Стара Загора става Ески Заара, известният през Средновековието като Ди Ампол по-късно става Ямбол.

Волен Сидеров също трябва да промени фамилията си, ако иска да е чист българин, според разбиранията на собствената си партия. Сидер на гръцки означава желязо. Затова той трябва да се прекръсти на Желязков, по същата логика, по която плажът Кабакум се прекръства на „Големият пясък".

Но дори да не оставим нито едно турско име на местности и личности, България остава един от най-големите потребители на турски стоки на глава от населението в света, а вчера стана ясно, че турските плодове и зеленчуци по пазарите ни вече са значително повече от българските, обобщава се в репортажа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антон Джоглев

    5 3 Отговор
    Много ще е фешън Пазарджик-Минимаркет

    Коментиран от #28

  • 2 Ayhan Syuleyman

    5 4 Отговор
    Ами в Кърджали имаме Водно Огледало и сега ако стане и името Бял Ангел направо ще сме си във рая какво повече да искаме
  • 3 Симеон Тасев

    2 2 Отговор
  • 4 Симеон Тасев

    6 1 Отговор
    ТО ТОВА ОСТАНА ОТ ТАЯ ПРОДАЖНА ШАЙКА КАКВО ИСКАШ
  • 5 Gencho Myahov

    9 2 Отговор
    Аз съм за парка на Стара Загора да се прекръсти на Света Вода.
  • 6 GETI

    11 3 Отговор
    Протурска статия за ниско интелигентни хора без исторически познания и липса на родолюбие...Не е нужен буквален превод от турски на български,използва се заменящо,предишно име или друго. Отдавна е редно да сменим останалите османотурски имена.Това са например Бургас, Пазарджик (особено диминутивната наставка -джик), Хасково, Кърджали, Ямбол, Кюстендил, Казанлък (от 'мома', ориг. Къзанлък), Харманли (на бълг. 'харман' е гумно или ток).Поне на първо време да се върнат историческите доосмански имена на старите градове - Кърджали - Ахрида, Кюстендил - Велбъжд, Ямбол – Дъбилин.
    За новите градове, възникнали по османско време, да се измислят хубави бълг. имена Бургас - Блатен (или Балтен, неметатезирано, като Балатон) или ако не го щат - Воден, Хасково - Клокотница (едноименното село да стане Стара Клокотница - квартал на града), Пазарджик - може Равен, или ако много държат на звученето - Паздерник, славянското име на един от месеците? И други стари имена на месеци плачат да станат градски имена - Руен например.
    Доосманските тюркски имена, вкл. и гагаузките, може да не се пипат.
    Има много известни стари имена на бълг. градове сега несъществуващи, като Морунец, Слон, Морозвизд, които могат да се рециклират. Типично бълг. градско име било Бялград, имало няколко - сегашният сръб. Београд с унг. име Нандорфехейрвар (Оногундурски бял град), укр. Белгород Днестровски и Болград, рум. Алба Юлия, алб. Берат. Може да рециклираме и имената на стари бълг. градове в съседни

    Коментиран от #10

  • 7 GETI

    12 3 Отговор
    Може да рециклираме и имената на стари бълг. градове в съседни страни (както е направено с новия град Ески Джума - Търговище, от старата влашка столица и бълг. град) - (Нови) Кукуш, Костур, Лерин, Воден...Също да се върнат някои неподходящо сменени в миналото имена, поради неразбиране (от деветнайстомайци) на произхода на старите им имена. Примери: Китен - Урдовиза (тракийско име, не турско и не гръцко), Обзор - Козяк, Монтана (?!) - Кутловица (старо бълг. име). До момента в Турция всички български имена на месности,села,градове са премахнати. Чували ли сте за Малък Самоков? А за Търново, Малиград, Павлово, Лозенград? И да сте чували, днес трудно ще ги намерите на картата, защото имената им отдавна са сменени. Това са стари български градове и паланки, останали в Турция след първата национална катастрофа на България през 1913 г. Добре известно е, че след тази година всички българи от Източна Тракия са изселени на няколко вълни. Последните остатъци от нашите сънародници са буквално изметени от турците през 1926 г., когато остават само няколко стотици семейства в градовете Одрин, Лозенград и Цариград.Тогава този геноцид над българският народ бе мълчаливо наблюдаван от Западна Европа.
  • 8 Симеон Тасев

    2 9 Отговор
    ГОРКО ИМ НА ТЕЗИ КОЙТО СМЕНЯТ ИМЕНАТА
  • 9 brake point

    10 1 Отговор
    Да се сменя всичко.Който иска турски имена да се разходи на стотина километра на юг.И да се махат всички управници назначени от протурската етническа партия ДПС.
  • 10 Владислав Димитров

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "GETI":

    Само така между другото.... украинския Болград, няма нищо общо с бялото ! От името на този град се разбира , че там живеят предимно българи или болгари (укр.) с други думи български град .
  • 11 comments

    4 2 Отговор
    Браво,GETI-аз лично приветствувам написаното
    от теб,заставам изцяло до теб и получаваш моя+!
  • 12 Петко Симеонов

    2 1 Отговор
    Има неяснота за името на Монтана - трансформирано е римското име на града... Защо е нужно буквално да се превеждат турските имена, когато стават грозни или неясни на български? Те на турски си остават грозни думи.
  • 13 Николай Николов

    4 2 Отговор
    "На управляващата партия БСП"Такава управляваща партия БСП не съществува,има управляваща партия ДПС още от първата тройна коалиция.Жалко за тъпите комунисти и дърти чанти които още вярват че БСП съществува,точно такива като тях обричат страната ни на гибел.
  • 14 Монго

    7 2 Отговор
    След, като в съседните ни страни градове, села и местности с български имена са променени. Не виждам защо в България да не бъде направено реципрочното. Какво толкова...чудо голямо е станало. Лично аз /учил съм турски език/, ще ви дам примери с "български" фамилии-Топалов /нашия шахматист/, от турски-куц,Узунов-от дълъг,Гюзелджов-от хубав,Караджов-от кошута, и много други. И моята фамилия е с турски произход-от много говорещ+умалителното "чи" пак от турски, но с македонското окончание за фамилия-"ски" /а познайте как ми е фамилията/. Но рода ми води началото си от преди 3 века и е бил с фамилия Георгиеви, и преди 174 г. прякора на моите деди става тяхна фамилия. Моят дядо е втори братовчед на Александър Стамболийски, и знам, че не съм нито турчин, нито македонец, а българин. Е друго щеше да съм пра, пра, пра "братчет" на Александър Македонски /как щях да вадя нотариални актове за бившата Персийска империя/, ама не...
  • 15 comments

    2 3 Отговор
    Е,това вече е нещо друго,№14!
    Точно,вярно,интересно,любопитно и най-вече-
    на роден език!
    Браво за което + моя +!
  • 16 мечока

    4 5 Отговор
    Не е далече времето когато ще се появи българският Хитлер
  • 17 comments

    3 3 Отговор
    ДАЙ БОЖЕ,Мечо,и дано е час по-скоро.........
  • 18 Бай Иван

    7 2 Отговор
    Крайно време е да се премахнат всички турски наименования на градове ,села , местности, улици и т.н!Учудвам се ,че чак сега на някой му дойде на ума,че това трябва да се случи!И въпреки всичко се радвам,защото си мисля, че най сетне имаме правителство което започва да работи.
  • 19 Бхд БхД

    1 4 Отговор
    Всичко ни е решено само имената седяха грозни
  • 20 Владислав Димитров

    1 4 Отговор
    Съгласен съм, че е крайно време да сменят всички тези турски имена на градове, села и т.н. Но някой питал ли се е : колко ли ще струва на данъкоплатеца, това преименуване и колко пари ще отидат на ляво, тоест в джоба на белите якички ?!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Troll

    1 3 Отговор
    Нямате проблеми, мюсюлманите българи ще се изселят в Турция, Босна, Черна Гора, където е по-добре от тук и ще си останете 1 милион православни българи, които са работоспособни, 1 милион подрастващи , 1 милион и половина пенсионери и 1 милион цигани.
  • 23 Krasimir Petrov

    2 1 Отговор
    Не съм сигурен доколко сте запознати с Николай Хайтов, например, но в своите пътеписи от Гърция той описва и такава смяна на имената - имената на всички онези местности, които до идването на режима на полковниците са носили български имена, а това е чак до остров Тасос! Пътувайки из Европа и аз на това попадам - хора, държащи на националността си - чехите държат да купуват чешки стоки, в далечна Финландия предпочитат домат, произведен в местна оранжерия, и струващ пет пъти над нормалната цена пред онзи, който идва от Мароко Въпрос на патриотизъм, да го нарека! В същото време си признавам с болка, че се чувствам абсолютен чужденец в държавата Булгаристан, просто нищо не е както трябва, чуждият елемент след 700 години робства е прекалено силен, демографският срив е предимно между етническите българи, държавата като държава на етнически еднородно население умира и идват всякакви турчеещи се и розови, зелени, кафяви, то не е и за споменаване! Елементарен факт - миналата година бе първата учебна година с 1/2 първокласници с небългарски произход, а в последните години на казармата какво беше...
  • 24 TODOR STOYANOV

    1 0 Отговор
    КВО ЛИ МИ Е НАРЕД,ТА И К.... МИ ДА Е ОТПРЕД!!?КАЗАЛ ШАРО ДОКАТО ГЛЕДАЛ СЛОНА В ЗООПАРКА.СЛУЖИХ В ДЖЕБЕЛ ПО ВРЕМЕ НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС...ТРЯБВА ЛИ?????????ВОЛЕН ЖЕЛЯЗКОВ МИ ХАРЕСВА КАТО ИДЕЯ,НО БИХ ПОПРАВЛ ЖУРНАЛИСТА:СВОБОДЕН ЖЕЛЯЗКОВ Е ИДЕАЛНО!
  • 25 Krasimir Petrov

    3 0 Отговор
    От тази гледна точка го споменавам - в цяла Европа се държи на националното, само там, при вас е национализъм мръсна дума! И как иначе, 700 години робство и още 130 българинът е космополит - част от някакви ориенталски империи, та циганията е някак органически свързана с местния ген. Смях се, когато широко слушаните булгаристански чалги ги срещнах в Ереван и Прага, изтипосани като нещо ориенталско и екзотично...Смях се и в деня, когато видях словашкоговорящият управител на кръчме в Прага да танцува със сервитьорката на фона на 'Доко, Доко''. За 130 години не се откъснахме от Турция, за съжаление...
  • 26 Иракли Иракли

    2 1 Отговор
    До коментар 16 МЕЧОКА.Лошото е че повярваха в л..ното СИДЕРОВ,
    че е нашия ХИТЛЕР,той толкова много хора заблуди .............
  • 27 Бхд БхД

    2 1 Отговор
    Криза братче,дайте да сменим имената на градове,местности и пр. ,че да се оправи тая държава вече.То Българи не останаха за да се радват
  • 28 Иван Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антон Джоглев":

    Нямам думи заблуден народ Чакат ни тежки години поне 50 щото сме шматки на следващите избори не пуснете празни бюлетини

    Коментиран от #34

  • 29 wulkan

    1 0 Отговор
    Браво GETI!
  • 30 Radoslav Vasilev

    5 2 Отговор
    Най-нормалното е в държава наречена България , градовете да носят български имена !

    Коментиран от #31

  • 31 pafch0

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Radoslav Vasilev":

    Факт... ама вчера по радиото хората си го казаха. Сменят ли се имената на селищата и градовете де хората пари за хлеб нямат дет му се вика , наново лични карти, нотариални актове на къщи и апартаменти, документи за местожителство , шоф. книжки от най-малката бъзикня до акта за раждане ще да се сменя.

    И закво... примерно за да не се казва Пазарджик а Търговия или Маркет таун. Няма ли да е по-добре така да се каже да позабогатеем и с акъл и с пари в джобовете та да си позволяваме такива удоволствия и екстри да сменяме имена на градове..

    Специално аз подкрепям идеята, но не сега да се вкарва в действие. Прекалено висок брой бедни хора има по селата които от милост взимат хляб и сол на вересия от селската бакалия та давай сега и на улицата да остават защото нямат нови нотариални актове за къщите на покойните и аха да ритнат камбаната родители.

    Иначе на всички ни дека сме от що-годе по-богатите градове и села ни е добре.. една смяна и айде лупа тупа 200-500 кинта отидеа в хазната и сме чук. А комшията в селото да речем някое врачанско село? Или нейде си по полите на Ст. Планина?
  • 32 pafch0

    1 3 Отговор
    Абе псувате шопите ама они са си го казале най-добре.

    Я сакам на мене да ми е добре, а на Вуте да му е зле.

  • 33 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    2 0 Отговор
    Предатели. Официални турски институции и политици наричат Родината ни булгаристан въпреки че тя си има официално име Република България. Досега нашите управляващи не са пуснали нито една официална нота. Може би се канят и това име да върнат.
    България е създадена половин хилядолетие преди на територията ни да нахлуят мюсулманските орди. Тогава е нямало нито едно турско име. Имената в Република България трябва да бъдат Български.
    Предателите са безверници и продажници.
    В турция не е останало и едно Българско име. Къде са медиите да се борят за тези имена. Например Одрин, Лозенград ит.н. и т. н.
    Кой ще се бори за насилственото преименуването на самите Българи на територията на анадолската държава.
  • 34 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Иван Иванов":

    Неграмотнико, празните бюлетини се броят като недействителни и гласовете-мандатите се разпределят между спечелилите.
    Не заблуждавай народа.
  • 35 Маргита Тричкова

    0 1 Отговор
    Мисля че няма да се стигне до промяна на турските имена на български. Все пак е необходимо да знаем как се превеждат наименованията на български.
  • 36 ваня панайотова

    1 0 Отговор
    да ги сменят аз съм за това не са хора да Плачат ТОВА Е МАЙКА БЪЛГАРИЯ................
  • 37 Елена Калчева

    1 0 Отговор
    Аз също съм за смяна на имената,но не да се превеждат турските имена и да останат пак те в превод на български..А да се поставят нови български имена,имаме толкова герои,царе и радетели за България за да я има.Писатели и дейцина културата,отпреди 09,09.Или целта на политиците е за затриване на българското и за презаписване на нашата история...
    Който е за това мое предложение нека ме подрепи!

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове