Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 15:41 1 064 15

Николай Младенов: Променят се центровете на сила в геополитиката и светът е различен от този преди 30 години

  • геополитика-
  • регионални конфликти

Световни лидери прецениха, че могат да разрешат конфликтите, които са тлеели години наред, със сила, а не с преговори и дипломация, посочи дипломатът

Николай Младенов: Променят се центровете на сила в геополитиката и светът е различен от този преди 30 години - 1

Световни лидери прецениха, че могат да разрешат конфликтите, които са тлеели години наред, със сила, а не с преговори и дипломация.

Това каза пред БНР дипломатът Николай Младенов, бивш външен министър на България и бивш координатор на ООН за Близкия изток, а сега главен директор на Дипломатическата академия в Абу Даби. И уточни, че виждаме това и в агресията на Русия в Украйна, и в Газа - "след безпрецедентното клане, което "Хамас" направи в Израел":

"В момента има 9 държави в Близкия изток, които стрелят помежду си. Това създава сфера на несигурност в целия регион, която е изключително опасна, защото всеки един от тези инциденти може да предизвика по-голяма ескалация".

Той подчерта, че се променят центровете на сила в геополитиката и светът е различен от този, в който свикнахме да живеем след края на Студената война.

"Точно, когато светът има нужда от това да работим заедно, за да се справим с глобални промени, каквито са климатичните промени, икономическото развитие, бедността и т.н., точно в този момент светът като че ли се разпада на регионални групи и коалиции, и групировки, които създават много висока степен на несигурност.

Тази тенденция не изглежда да бъде прекратена скоро, напротив - вероятно ще продължи още време. Тя рефлектира не само върху глобалната политика, но и върху нас, защото държавите предпочитат да си говорят с тези, които са им приятели, а не да седнат на разговор с другите, които са несъгласни с тях", коментира Младенов.

Според него ЕС е все още един от основните фактори в глобалната политика:

"Ползата за България от това е не само средствата, които получаваме от Брюксел като членове на ЕС, а и в това да помогне на Европейския съюз да формира политиката си по отношение на останалата част от света. Не си даваме сметка, че имаме особена чувствителност към света. Заради нашата история, мястото, на което живеем, и проблемите, с които сме се сблъсквали поколения наред, ние сме много по-чувствителни за нюансите в политиката и в отношенията между държавите. Тази чувствителност трябва да се върне и в Европа. ... Трябва ние да бъдем част от изграждането на новата дипломация на Европа, която да бъде чувствителна за това, което се случва около нас".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    Жителите на Кв Надежда излизат на протест.Превръщат битов комбинат в затвор за бежанци.

    Коментиран от #4

  • 2 По чилифона

    17 1 Отговор
    Алооо, цахалският запасняк, търсят те от Газа!
  • 3 Потомствен

    12 1 Отговор
    комунист !
  • 4 Един по един

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В Харманли протестираха, но никой от София не забеляза, далече са.
  • 5 честен ционист

    10 0 Отговор
    Променят се ми. Ганя да меси погачи и да заучва текста на «Прощание славянки», ако не иска да кара ускорен курс по турски.
  • 6 да де

    12 0 Отговор
    Що бе нали според Клаузевиц "войната е продължение на политиката с други средства" лошото е, че гинат хора вместо политици.
  • 7 бягай бе

    9 2 Отговор
    гнусен евреин....., шпионин и доносник....

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Кой е Николай Младенов - Википедия и др.

    19 2 Отговор
    Николай Младенов е роден на 5 май 1972 г. Баща му, Евтим Младенов, е щатен служител на Първо главно управление на Държавна сигурност, като ползва дипломатически статут за прикритие. Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен директор на фондация „Отворено общество“, София.
    Следва друга информация от сайт:
    "При толкова много продажници сред нашите политици нямаше как да бъде построена АЕЦ. Достатъчно беше на времето Хилари Клинтън да се отбие за малко в България и строителството на АЕЦ Белене беше спряно. Зализаният хитрец Николай Младенов докладва, а Хилари написа "добра новина". И добре че беше Уикилийкс да изнесе в публичното пространство тази кореспонденция, иначе нямаше и да го научим това."
    После започва главоломната кариера на Николай Младенов в различни международни организации.
    Извод: отхранен от БКП, превърнал се в слуга на САЩ, действащ във вреда на България, този човечец няма какво друго да прави, освен да повтаря като папагал известните фрази за дезинформацията, за Русия, която била нападнала Украйна и за Хамас, който бил нападнал Израел, моля ви се.
    Вярват му само наивници. Но той тепърва ще усети, че Господ вижда всичко!

    Коментиран от #14

  • 9 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Верно ли бре Пудел! Хахахаа
  • 10 Тук са важни делата му

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "бягай бе":

    Мисля, че не е евреин, но дори и да е такъв, дай да не караме евреите да се чувстват виновни за всичко. Трезвият разум прави трезва преценка.
  • 11 хххх

    8 1 Отговор
    Гущер! Чудя се как този може да е бил МО, ама при Боко Методиев.. всичко става леш!!
  • 12 Не е

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "бягай бе":

    евреин , не е бил войник в българската армия , но е обучаван в израелската армия ! "Дете на активни борци против капитализма " и винаги на държавна хранилка !
  • 13 кОр

    5 2 Отговор
    За соросоидите!
  • 14 Така е ! Прав си !!!

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Кой е Николай Младенов - Википедия и др.":

    Украйна вероломно нападна Русия. Няма смисъл да споменаваме невинните руски жертви....
  • 15 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор
    Прав си ,този стил на работа се наложи от краварите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове