Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 09:31 4 474 36

Гешев отрече свое участие в престъпна група с официална позиция

  • иван гешев -
  • престъпна група

През последните дни в публичното пространство тече активна кампания по очерняне на името ми. Основният наратив, който се налага в нея, е „Гешев е свързан с Нотариуса“

Гешев отрече свое участие в престъпна група с официална позиция - 1

Бившият главен прокурор Иван Гешев изпрати право на отговор до NOVA. В него той отрича да е участвал в престъпна група.

Публикуваме текста на позицията му без редакторска намеса.

Уважаеми дами и господа,

На 19.02.2024 г. /понеделник/, около 08:05 часа в сутрешния блок на Нова телевизия бяха излъчени неверни твърдения по мой адрес, които поради голямата аудитория на телевизията има вероятност да манипулират обществото. За мое съжаление това не беше извършено от някой от гостите на „Здравей, България“, а от самите водещи на предаването Виктор Николаев и Мирослава Иванова.

При анонса си преди гостуването на съдия Цариградска, водещият Виктор Николаев заяви следното невярно и уронващо престижа ми твърдение:

Наблюдаваме в последните дни, сякаш едно съревнование между, като че ли две групи. Едната е свързаната с Иван Гешев група на Марто Нотариуса, от една страна. Засегнатите там пък казват. „А, не забравяйте джуджетата“. Питат за Сарафов и за онази снимка. А вчера и вътрешният министър в един по-стар момент Бойко Рашков поставя въпроса кои са прокурорските с инициалите С. и Р. Взимали ли са наистина 10, 20, 50 или 100 хиляди лева в заведението „Осемте джуджета“. Нещо, което твърди Любена Павлова, бившата съпруга на Пепи Еврото.

Малко след това екранната му партньорка Мирослава Иванова повтори същото невярно и уронващо престижа ми твърдение, но този път под формата на въпрос към гостуващата в студиото съдия Цариградска:

Кажете какво е според вас? Прилича ли ви наистина на война? Групата на Еврото и Сарафов, срещу групата на Божанов и Гешев, дори някой по този начин директно го беше казал. И ако това не е разследване, а компроматна война, ние можем ли да разчитаме, че в рамките на тази война, те ще се саморазобличат, каляйки се еди други и вадейки информация за себе си?

Уважаеми дами и господа,

През последните дни в публичното пространство тече активна кампания по очерняне на името ми. Основният наратив, който се налага в нея, е „Гешев е свързан с Нотариуса“. Това обаче е лъжливо твърдение, а не факт. То обслужва интереса на някои хора в държавата, но не е вярно. Затова вече предадох на съд за клевета всички, които си позволиха да го изрекат публично — министъра на правосъдието Атанас Славов, бившите министри на вътрешните работи Емануил Йорданов и Бойко Рашков, и заместник председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Нямам намерение да заведа дело срещу двамата водещи на телевизията, защото смятам, че това би било проява на лош вкус. Вярвам, че поради спецификите си, журналистическата професия трябва да се ползва с по-висок праг на защита, спрямо всички останали.

Това обаче не отменя факта, че Виктор Николаев и Мирослава Иванова разпространиха лъжливи твърдения за мен в ефира на Нова ТВ. Удивително е как двама от водещите български журналисти не правят разлика между лъжливо твърдение и факт. По този начин те разпространиха невярна информация в национален ефир и допринесоха за манипулацията на обществото. Двамата не спазиха и основните журналистически стандарти, тъй като не провериха достоверността на информацията и не се обърнаха към мен, за да потърсят другата гледна точка.

Ето защо, бих желал да се възползвам от правото ми на отговор, уредено в чл.18 от Закона за радиото и телевизията. Обръщам се към вас с искане да излъчите позицията ми така, както е по закон — в същото предаване и час, в рамките на 24 часа от получаването и без редакция.

В анонса си, направен в предаването „Здравей, България“ в понеделник, водещият Виктор Николаев изрече лъжливи и манипулативни твърдения по мой адрес. Категорично отхвърлям опитите му да ми бъде приписано участие в която и да е престъпна група. Той наруши основни журналистически стандарти, като не извърши проверка на фактите, които оповести в национален ефир и не потърси, и другата гледна точка. Поради спецификата на журналистическата професия, която би следвало да се ползва с по-високи нива на защита, няма да заведа дело за клевета в съда. Вместо това ще сезирам Комисията по журналистическа етика, която вярвам е компетентна да се произнесе относно неговия професионализъм. Силно се надявам, че поведението на водещия Виктор Николаев не е следствие от политическа поръчка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    52 1 Отговор
    Цялата прокуратура е ОПГ, и преди е било така, и сега е!
  • 2 Кой

    52 2 Отговор
    му вярва изобщо ?
  • 3 Ехааа

    36 2 Отговор
    Каскета каскета -новия апостол на свободата
  • 4 Селянин

    39 2 Отговор
    Те всички престъпници твърдят, че са невинни, както и всички коли са под 200к км и са с реален пробег...
    И един мърмот завиваше шоколада в станиол...
    Щеше да е смешно, ако не беше толкова гротескно и жалко.
  • 5 Буквоядец

    38 3 Отговор
    Факт е,че докато този възпитаник на ВСШ"Георги Димитров" е бил прокурор,зам. главен и главен ,едни хора са си разигравали коня,както са си искали! Не всичко е бонбони и вафли за баби пред камерите!

    Коментиран от #11

  • 6 Топ шоу

    30 2 Отговор
    Нашия Иван обиден!
  • 7 Кулинария

    25 2 Отговор
    Добре сготвен бивш главен се превръща в чист политик
  • 8 Тв зрител

    7 16 Отговор
    Тези двамата са най неприятните водещи в ефира.Киисело и дразнещо излъчване .Пристрастност при отразяване на темите.Обидно поведение към събеседниците .Коментират теми без да познават поне елементарните принципи на правовата държава.Правят внушения а не представят факти.В Нова има изключително добри журналисти и водещи умни красиви и всичко друго положително .Не мога да разбера защо ръководството на телевизията продължава само да си рита рейтинга и не ги сменя.Може би защото търсят точно такива внушения.
  • 9 Благой от СОФстрой

    28 1 Отговор
    Някой вярвали му на селендypo от село "Мирково"?
  • 10 Ха ха ха

    25 1 Отговор
    Е не ще си признае
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 е щом са записали кой взема , значи

    11 2 Отговор
    могат да се видят . защо не ги огласиха , а ги крият . гешев защо да взима .любена го е скрила .
  • 13 Ученика

    22 1 Отговор
    Началника гледа отгоре...
    И ръката му отдава всекиму дължимото...
  • 14 Хаха

    24 2 Отговор
    Гешев е главатар на престъпната група.

    Коментиран от #22

  • 15 АРЕС

    23 1 Отговор
    Това човекоподобно е Шефа на ОПГ Нотариус,Пепи Еврото,а заместника е Сарафофффф
  • 16 рени

    23 1 Отговор
    то остава и да си признае
  • 17 Страх и в МВР

    15 2 Отговор
    Терориста Юлиян Борисов Георгиев от Перник убива от името на Иван Стоименов Гешев, затова цялата полиция в ОДМВР ПЕРНИК И РПУ слугуват на терориста Юлиян Борисов Георгиев от Перник! Явно страх!
  • 18 Страх и в МВР или симбиоза

    7 2 Отговор
    Терориста Юлиян Борисов Георгиев от Перник убива от името на Иван Стоименов Гешев, затова цялата полиция в ОДМВР ПЕРНИК И РПУ Бобов дол слугуват на терориста Юлиян Борисов Георгиев от Перник! Явно страх!
  • 19 Тома

    17 2 Отговор
    Каскета отрече но на лицето му е изписано че лъже
  • 20 мхааа

    13 1 Отговор
    Голем "Херой" е тоз самогръмнал се паток!
  • 21 Ако осъзнаваше колко е кух

    12 1 Отговор
    щеше "да си посегне". Както я е подкарал, може и да не добута до затвора...
  • 22 Прав си,

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    но не главатар, а изпълнител.
  • 23 това го знаем всички

    17 1 Отговор
    никой не очаква да има смелост и топки за да си признае !!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Артилерист

    15 2 Отговор
    Ами той Гешев ще отрече и че е атакувал Президентството с паравоенните си вагабонти. Това, че е наричал мутрата Борисов "шефе", може много да не са го чули, но атаката на Президентството се предаваше по телевизията...
  • 27 Болярин

    15 1 Отговор
    Няма как да е участвал човек, като Гешев, в такава помия - ама в никакъв случай ! Но, ... физиономията му КРЕЩИ обратното - рецидивист !!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Адолф

    16 1 Отговор
    Тоя, дето наричаше Шефе мафиота Борисов направо му повярвах, че е чист и не е превръщал прокуратурата в шпиц команда. Не, че дясната му ръка и негов заместник, който не знам защо вече много месеци е в стола му и никой не помисля за избор на нов Главен прокурор, е по - чист от Гешефт! Цялата съдебна и правораздавателна система е толкова омазана с ако, че от който и там да започнеш, все ще е за доживотна тюрма!
  • 30 Чичи

    7 2 Отговор
    Този е пълен боклук с всичко което направи (и ненаправи).
    Но за това предаване е напълно прав. Чак се втрещих и аз.Гледах го. Тия са журналисти, точно колкото той бе главен каскет. Явно НОВА е още на подчинение на тъмните сили. Гешев бере плодовете на своите постъпки. Имаше комфорта тогава на медиите и даваха през ден брифинги с кухата Сийка за щяло и нещяло.... чакай да те видя сега...как се върти колелото на живота...
  • 31 Сик

    8 2 Отговор
    Вместо да обикаля медиите като цветарка ако смята, чрез набеден оневинен да го докаже в съда. Или сам не вярва в съдебната система? Тоя просто мафията в правосъдната система го обезглави, същата мафия която му тикна този пост в ръцете и той много си повярва че е важен.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Вижте ги

    1 1 Отговор
    Голям страх ще брал този уж главен прокурор от този дето си го избра навремето, а после го срита . То има ли някой, който да не го е страх от същия. Той коли и беси в нашата скъпа татковина. И вместо да се освободи народа от него, пак ще го изберат онези, които са се оплели с партийката му и са като опг. Вардят си задниците и кокала дето са налапали. А другите дето уж щяха да променят положението , му целунаха заД ...Ника и кой кат тях. Разчистват си оборите взаимно и се готвят да векуват. А НИЕ КАКВО ПРАВИМ ?
  • 34 Благой от СОФстрой

    0 0 Отговор
    Сичкото назначено в силовите структори на териториятаБГ са селяк до селяка от време байтошово та и до днес и са партия с бандитите от всички отрасли на бандитизма! Традиция!!!
  • 35 Емо

    0 0 Отговор
    Всички вярваме безрезервно на Каскета. Нищо, че прийомът "бомба за сплашване" е по принцип характерен за мафията срещу нейни членове, които са кривнали от правия път.
  • 36 разтревожен

    0 0 Отговор
    Мен ме тревожи факта че "независимата журналистика" не притиска прокуратурата по въпроса с бомбата която беше заложена пред Гешев. Обективно има бомба. Обективно някой я е поставил. Дали е човек на Гешев или някой друг е въпрос който трябва да се разнищи, а не да се замита под килима.
    Прави ми впечатление, че Румен Радев президента, който трябва да използва правото си да задава въпроси от името на народа вече осем години ползва властта си за часпром и все още не е запитал този важен въпрос.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове