Last news in Fakti

21 Януари, 2014 19:23 1 499 0

БСП с ултиматум към АБВ на Първанов

  • бсп-
  • абв-
  • мая манолова-
  • илияна йотова-
  • георги първанов-
  • страхил ангелов

Ние сме най-демократичната партия, но всичко си има граници, коментират от редиците на столетницата

Вече не става въпрос за различие за една или две листи, а за много сериозни и политически различия с АБВ. Това заяви пред журналисти в централата на БСП евродепутатът Илияна Йотова. По думите й все още идеята на АБВ е да има избори 2 в 1. "Това категорично не отговаря на позицията на БСП, като партия, която подкрепя експертния кабинет на Пламен Орешарски. Второ, очевидно и все по-ясно става, че говорим за идеята за създаване на още един политически проект", обясни Йотова.

Според нея борбата на предстоящите избори ще бъде за това КБ да се представи възможно най-добре на тях. Тя подчерта, че всяка една паралелна листа, с оглед на това европейските избори да се използват само като сондаж за това дали си струва или не си струва да се създаде още една политическа партия в ляво, е недалновидно. "Тези разговори предстоят на заседание на Националния съвет. Моята лична прогноза е, че много по-скоро ще станат ясни", каза още тя.

На въпрос, как ще се отразят действията на Страхил Ангелов в Сирия на европейското лице на България и левицата, Йотова отговори, че ще трябва да се даде обяснение и пред нашите европейски колеги на партията. "Те не са запознати с всички тези детайли, за това кой, как го е пратил, в какво качество. Става въпрос за български депутат от левицата, така че дължим обяснение и се надяваме да бъдем разбрани", поясни евродепутатът.

На въпрос относно мониторинговия доклад на ЕК, който е излязъл неофициално днес и в който се отбелязва, че протестиращите носят обществена енергия за промяна и дали е възможно тя да се консолидира след като именно протестиращите искат оставката на управлението, Йотова отговори "Аз съм коментирала всеки един доклад, когато той е бил официално оповестен от страна на ЕК. Снощи в медиите видях някакъв негов вариант или извадки от него. Ние сме сериозни хора и бих искала да чуя първо пресконференцията на г-н Грей и след това с удоволствие ще го коментирам", поясни тя.

Евродепутатът обясни, че също има първоначална информация за това как изглежда този доклад в различните сектори на мониторинга, който се упражнява върху България и специално това за протестиращите не го е видяла черно на бяло, но ако утре го има - ще го коментира.

Очакваме до началото на следващата седмица хората, които заявиха регистрирането на паралелна листа за предстоящите европейски избори, публично и ясно да заявят дали поддържат своята позиция или са преосмислели своето поведение и ще прекратят всякакви последващи действия, свързани с регистрацията на тази листа. Това заяви на пресконференцията в централата на БСП председателят на Контролната комисия в партията и член на ИБ Мая Манолова.

„Правим го не заради ръководството на БСП, не от гола амбиция, а заради отговорността, която имаме към партията. Такова е очакването на редовите социалисти, на партийните структури, на лявомислещите хора”, обясни Манолова. „Още веднъж, за последен път, призоваваме и даваме възможност на хората, които заявиха намерение за регистрация на паралелна на БСП листа, да преосмислят своята позиция и ясно да заявят, че се отказват от това. В противен случай, уставът е еднакъв за всички”, категорична бе тя.

По думите й БСП е партия на единомишленици, която се основава на принципа на демократичното единство, което означава, че несъгласните с взетите решения би следвало да не пречат за тяхното реализиране, когато това е направено по един демократичен начин. „Без коментар е и задължението на социалистите да работят и да подкрепят листите на БСП и кандидатите, издигнати от БСП във всяка една изборна кампания. Вярно е, че БСП е най-демократичната партия, но всички разбирания за свобода и либералност имат някакви граници. Ако едно подобно поведение,  ако не бъде преосмислено и ако няма ясен публичен знак, че действията по регистриране на паралелна листа ще бъдат преустановени, ще има своите последствия”, каза още Манолова.

Според нея за всички е ясно, че регистрирането и подкрепата на паралелни листи от тази на една партия е най-тежкото нарушение на устава, което може да бъде направено. „Тук не става дума за някаква амбиция на ръководството на партията по отношение на хората от кръга, наречен АБВ. Става дума за едно категорично мнение в партийните организации, където се проведоха конференции, на националното съвещание на актива на БСП, че подобни действия не разширяват базата на левицата, а работят директно срещу партията и подпомагат нашия основен политически опонент ГЕРБ. Това е очакването на социалистите и ръководството на БСП не може да остане глухо и сляпо за настроенията в партията, така че няма защо да си затваряме очите”, категорична бе тя.

По темата за посещението на депутата от ПГ на КБ Страхил Ангелов в Сирия, Манолова заяви, че това негово действие е самостоятелна акция, която по никакъв начин не е съгласувана и не е подкрепена от ПГ на КБ или от ръководството на БСП, както и че разходите по нея са за сметка на народния представител. „Днес, на заседание на парламентарната група, очакваме той да даде обяснения за своето поведение, което е изцяло в разрез с публичната позиция на БСП по отношение на решаването на кризата в Сирия, след което, вероятно, ще бъдат взети съответни действия”, обясни Манолова.

Досега са проведени 120 конференции в БСП за обсъждане на материалите за номинации за депутатите за ЕП. Предстоят още 150. Ние имаме 290 общински и районни съвета на БСП. Толкова конференции трябва да бъдат проведени, плюс конференциите в Пловдив, Варна и София. Това заяви Димитър Дъбов, зам.-председател на НС на БСП, на пресконференцията след заседанието на ИБ. Той допълни, че има номинирани 101 кандидати за представители в ЕП.

„Тук партията се е разгърнала на широко и разбира се ще продължат“, каза той. По неговите думи с повече от 20 номинации са значително по-малка група от хора и като пример посочи председателя на партията Сергей Станишев и Илияна Йотова, които имат по 90-91 номинации от 120 конференции. „Георги Пирински също е с много номинации. Деница Караджова, Петър Курумбашев, досегашните депутати Евгени Кирилов и Маруся Любчева са също сред хората, които са номинирани в партията. Преобладаващата част от останалите до 101 са с  по 1, 2 или 3 номинации. Това са предимно местни лидери и хора, които отговарят на изискванията за бъдат кандидати за Европейския парламент“, обясни той.

Дъбов каза, че на тези конференции са приети над 70 декларации, свързани с опитите за реанимиране на проекта АБВ. „Има много силна и остра реакция от страна на партията. Те са еднозначни. Има такава реакция и от социалистите от Монтана, тъй като напоследък това е най-цитираният случай“, допълни той. По думите на зам.-председателя на НС на БСП на проведената среща с председатели на областни, общински и районни съвети в Пловдив, е изказано еднозначно категоричното несъгласие на партията с това, което се случва.

„Ако можем да обобщим, в партията има очакване, че хората, които са членове на БСП, начело с Георги Първанов, ще преосмислят своята  позиция и в най-кратко време ще се откажат от поддръжката си за проекта АБВ. Ако това не се случи, уставът на БСП е еднакъв за всички. Така, че ние нямаме друг избор освен да го приложим с изискванията, които той има към членовете на БСП, към тяхното поведение, техните публични изяви и действия“, заключи Димитър Дъбов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове