Last news in Fakti

20 Март, 2024 12:18 2 085 45

Икономист: Има свободни работни места, а 147 000 млади хора между 15 и 29 г. нито работят, нито учат

  • неработещи младежи-
  • свободни работни места

В ромската общност е голяма част от неактивните младежи в България, тази група е доста разпръсната, далеч от активните пазари на труда, с много ниски професионални умения, каза Адриан Николов

Икономист: Има свободни работни места, а 147 000 млади хора между 15 и 29 г. нито работят, нито учат - 1

Делът на младите хора, които нито учат, нито работят у нас, е около 15%. Това каза икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика по Радио "Фокус". 147 000 младежи у нас според статистиката на Националния статистически институт от последното тримесечие на 2023 г. не учат и не работят. Става дума за хора между 15 и 29 г.

По думите му делът на неактивните младежи лека-полека намалява – от 20 до 15%. "Това обаче всъщност са високи проценти. Тук влизат доста млади майки, чиито съпрузи издържат семейството. Тази група няма интерес да се връща на пазара на труда, а и е редно да се запитаме дали трябва да се опитваме да я накараме да направи това. В ромската общност е заключена голяма част от неактивните младежи в България. Географски тази група е доста разпръсната, далеч от активните пазари на труда, с много ниски професионални умения", допълни той.

"Третата интересна група е тази на сезонните работници. Един такъв човек не би влязъл лесно в статистиките, но половин година всъщност той е активен работещ и се издържа – себе си и семейството си, от гурбет в Гърция, например. Младите българи късно напускат домакинството – в периода 29-30-годишна възраст . Това позволява на младежите да поддържат по-дълго статут на неактивни – нито работещи, нито учащи", уточни Николов.

"Виждаме в Пловдив сериозно присъствие на неактивни младежи, в Сливен, Ямбол, Бургас. Би било интересно да видим къде е формулата домакински труд, когато младата жена избира да бъде домакиня. Дали има места, където това е сериозно засегната тенденция, която обознавача различен културен модел. Ако мислим, че някъде двучленното семейство е типичен пример, очакваме там да има по-малко неактивни младежи, защото това домакинство се стреми да се издържа само. При многофамилното съжителство по-малко млади хора бързат да се включат активно в трудовия пазар", поясни икономистът от ИПИ.

"Селското стопанство не успява да намери кадри, както и преработвателната промишленост. В IT секторът също има спад на обявите. Ще видим дали тенденцията е дългосрочна или става дума за моментно забавяне", добави икономистът от ИПИ Адриан Николов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 11 Отговор
    Не са научени на труд.

    Коментиран от #25, #43

  • 2 ТаУмВзе

    43 2 Отговор
    Кой ще ти бачка за стотинки гърбия бре? Докато цветните са на социалката и си връткат.
  • 3 ОМИР

    29 1 Отговор
    ХВАНИ СЕ ТИ БРЕ ИКОНОМИСТЕ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Христо

    13 15 Отговор
    Данъчната полиция у нас кога ще почне да си гледа работата?

    Трябва ни и закон като в някои други страни - който здрав-прав не работи и няма никакъв принос към обществото във вид на данъци, да плаща данък за ползване на обществената инфраструктура.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 1 Отговор
    Нещо за групата която иска
    ДА ИМ РАБОТИШ ЗА БЕЗ ПАРИ 🤔

    Коментиран от #31

  • 7 това е социалната политика

    21 1 Отговор
    2 милиона нямат здравни осигуровки . Малка част статистиката ги води в бюра по труда . Капитализъм . И в юса има статистика Безработни - 20 000 . хахахахаха
  • 8 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    15 1 Отговор
    демократация баце демократация
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 2 Отговор
    22 дни по 5 лв за транспорт
    22 дни по 20лв закуска и обяд
    ......
    минимум 500лв за това , че ходиш на работа ❗❗❗

    Коментиран от #19

  • 10 Кога почнете да давате пари тогава ше

    25 3 Отговор
    Има работници а сега вие търсите робове и няма ка да стане това повече....било кво било...аз мисля да емигрирам за 30г някъде на запад да бачкам за пари и кат остарея са върна в некое село в бг и да си чекам смърта

    Коментиран от #13

  • 11 Системата за

    22 2 Отговор
    социалните помощи е сбъркана. Не бива тия помощи да се дават като пари всеки месец. Вместо пари на ръка - сметка в банка от която всеки месец служебно постъпват пари за: плащане на детската градина , плащане на ток, вода, телефон, данъци, глоби, вноски по кредити към банки и ако останат пари - в купони за пазаруване в големите вериги(без цигари и алкохол). Сега мънго прибира парите и не излиза от кръчмата.
  • 12 Кресна

    11 1 Отговор
    Е ,че защо да работят ? Стоят по цял ден тук е този сайт и пишат глупост след глупост ,а мама и тате изкарват .
  • 13 Смотльо,

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Кога почнете да давате пари тогава ше":

    То на запад питат за теб .Чакат и са постлали червения килим .
  • 14 Христо Ботев

    13 3 Отговор
    Това е загубено поколение - във всякакъв смисъл.
  • 15 даскала

    9 0 Отговор
    Като имаше ТВУ нямаше не учащи
  • 16 Емо

    15 0 Отговор
    За 35 г. сами стригане и доене на овцете. Време е да почнат и да ги хранят. Коня без зоб не тича. Заплащането е толкова ниско, а разходите, свързани с работа транспортни и др. са много, така че в крайна сметка все толкова ми остава за месеца.
  • 17 безпартиен

    13 0 Отговор
    Печели две бири този който намери поне едно свободно място за работа със заплата от държавен или общински бюджет!!!!!
  • 18 Хасковски каунь

    2 1 Отговор
    Гледам ги и тука. Разхудат се като непазарени дюльгери. Байкуши.
    Кой ги храни, откъде зимат пари за цигари, бира - не знам
  • 19 ДРУГАРЮ

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тия пари се ИЗКАРВАТ, не се дават.....

    Коментиран от #24, #42

  • 20 ПАРИ НЕ СЕ ДАВАТ

    4 3 Отговор
    Те се изкарват.....САМО ние в България не го разбрахме....

    Коментиран от #28

  • 21 НИЕ СМЕ ЕС

    2 0 Отговор
    Други да работят за нас......
  • 22 шааа

    16 2 Отговор
    Има свободни работни места, но на каква заплата?!? Не за всичко е виновен мързела, по-често виновна е алчността на "работодателите" и слепотата на "икономистите".
  • 23 Зомбайо

    21 2 Отговор
    Че кой иска да работи за 700-800 лева нетно? Вече и с 2000 нетно не се живее нормално! Догодина ако влезем и в еврозоната съвсем ще цъфнем!
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "ДРУГАРЮ":

    Изкарват се от моя джоб , за да си платя че ходя на работа и за да не работя гладен ❗ Така че се дават , аз ги давам , за да работя после за тях ❗
    Байгън от работодатели дето все ми разясняват как тука е така, че те аха да фалират ако дават заплати като в белите страни❗ Сякаш служителите на ОМW или Кауфланд там са с по четири ръце ❗

    Коментиран от #40

  • 25 Фончо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Или някой не е научен да плаща
  • 26 То е ясно !

    2 1 Отговор
    Всичко живо продава дрога .
  • 27 Оператор на права лопата

    16 2 Отговор
    За тези заплати просто не е оправдано. Дори аз съжалявам, че дадох най-хубавите години от живота си, за да работя за някаква смешна заплата вместо да ползвам това време за себе си, да събирам знания и да се усъвършенствам.
    Тези деца постъпват правилно. Почивай си няколко години след като завършиш, после отиди зад граница и събери капитал за това, за което ти е необходим. Работа в Чужбина бол! И ще бъдеш високоплатен, ценен и уважаван. За няколко години ще събереш пари, за да си закупиш цяло жилище без да прибягваш до кредити и прочее. А държавата може да го дyxa! Никакви постъпления от данъци за алчните oтpeпки от кръга на Асен!
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "ПАРИ НЕ СЕ ДАВАТ":

    Само в България шефовете на профсъюзи са на заплата при работодателите❗
    За десет години колко стачки в Германия и колко в България са организирани от профсъюзите❓
    Или в Германия са много зле, а тук сме добре ❗

    Коментиран от #38

  • 29 Икомистът много е преработил

    13 0 Отговор
    Институтът по пазарна икономика чия структура е? Соросоидна? Украинците от петзвездните хотели що не работят на полето, а лежат на плажа? Ромеите защо не са IT-та?
  • 30 Шегобиец

    2 0 Отговор
    Еееми в маалата е така!
  • 31 не смесвайте нещата!

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тезата за ниската работна заплата важи за хората, които работят. А споменатите Т147 000 млади хора между 15 и 29 г. нито работят, нито учат ни слагат НА ПЪРВО МЯСТО в ЕС - и по този показател сме позорно изостанали. Това са хора без образование и желание да го придобият, без потребност да се реализират. ЗА КАКВИ ЗАПЛАТИ ПРИ ТЯХ ПЛЕДИРАТЕ???? Това е тежест на обществото ни и предвид младата им възраст ще пренесат проблема и в бъдеще. ДЪРЖАВАТА не успява да се справя с тях.

    Коментиран от #45

  • 32 Фикономист

    3 1 Отговор
    Ама дават ли заплата верно в БеГЕеето.Ако дават да се връщам ;)
  • 33 хххх

    6 0 Отговор
    За какво са тези свободни работни места? За чистачи на улици лИ?

    Коментиран от #44

  • 34 мани беги

    5 0 Отговор
    циганята не мойш ги барна за рабта ... вземат си помощите ... бежанците също ... има малко читави украинци дето се залавят за рабта, ама за 2-3-4-5 месеца и после повече месеци си почиват и берат помощи ... инак младите от бая години бачкат за гугъл кат праят клипчета и продават онлайн разни стоки ... жа ги фанти да буфкат ма найш га :) останаха малко селяни дет вадят продукция ... а в градовете разни балами бачкат, колкот да не е без хич, че имат сметки да покриват и да хрантутят децата, а децата им не бачкат - клипчета праят, учат се, инфлуенсъри жа стаат :) новата дума за безработен е фрийлансър :) грабителите от приватизацията ся се огляят към азия, да внасят от там раб. ръка :) пиша малко по селскому, за да мъ разбирети ва :P
  • 35 За каква пазарна икономика става въпрос

    4 0 Отговор
    За каква пазарна икономика става въпрос след като тя не иска да привлече тези млади хора?
  • 36 Айше

    0 1 Отговор
    Зима пенция зима ТЕЛК и Шорош дава.За Ко да работи
  • 37 Тити

    0 0 Отговор
    И за какво да работят за жълти стотинки.
  • 38 ЯВНО ШЕФОВЕТЕ НА ПРОФСЪЮЗИТЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В България са си ИЗКАРАЛИ заплатите, щом не са организирали нито една стачка....
  • 39 63377227

    0 0 Отговор
    Ко да се занимават с работа за жълто стотинки.Като не работиш за себе си ,а за някой друг винаги ще има птказ от работа.Квото и да пишете и приказвате е така в човешките работи.
  • 40 ТАКА СИ СЕ ПОСТАВИЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Пред шефовете. Стига си плакал.
  • 41 Горски

    1 0 Отговор
    От кога 15 годишните се водят безработни? Не би ли трябвало все още да са ученици?
  • 42 Горски

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ДРУГАРЮ":

    Въпроса е че се правят на ударени, когато трябва да плащат.
  • 43 Горски

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Като искат да им се работи, като за трима, ще плащат още 3 заплати и се решава проблема.
  • 44 Горски

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "хххх":

    За охрана по хотелите, обаче в същото време трябва да се отсервират чинии, понеже нямат персонал, да боядисват, да мият басейна с пароструйка. Да вдигат бариерата на паркинга и да носят багаж на гостите и всичко това за 1100 лв, особено на Златни пясъци.
  • 45 Горски

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "не смесвайте нещата!":

    За издръжката на един човек, който живее сам казаха, че са нужни 1500 лв. Ами ако този човек има семейство с малко дете и живее под наем, отделно сметки, храна. Онзи ден бях на интервю в една голяма търговска верига за мебели във Варна. И какво да чуят ушите ми 950 лв чиста заплата. Всяка стока диван, фотьойл, секция, трябва да мине през ръцете ти. А имало и дни, в които те пращат на разнос с шофьор и трябва да качваш по етажите. А ако няма асансьор и клиента живее на последния етаж. Работно време от 9-20, понеже имало много работа. И това уж било само един два пъти в седмицата. Следващия месец заплатата щяла да стане 1000-1100. Откакто е открит магазина си търсят хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове