Last news in Fakti

27 Януари, 2014 16:35 1 066 1

Цачева: Проектът за нов Изборен кодекс е инструмент за победа на левицата

  • цачева-
  • нов-
  • изборен кодекс-
  • инструмент-
  • победа-
  • левицата

Проектът на левицата за нов Изборен кодекс не съдържа очакваните от обществото норми за реформиране на изборните правила, тъй като не отговаря на въпросите, които изведоха на протест българските гражданите. Това заяви на пресконференция в Централата на ПП ГЕРБ заместник-председателят на парламентарната група на партията Цецка Цачева.

По думите й, гражданите протестират за това, че не се чувстват представени в парламента. „Протестиращите подкрепят идеята за по-тясна връзка между депутати и граждани. Това е възможно да се случи чрез смесена мажоритарна система. Това съдържаше нашият проект, но той беше отхвърлен”, посочи Цачева.

Според нея очакванията на гражданите за по-тясна връзка между гласоподавателите и народните представители се постига чрез по-нисък праг за влизане в Народното събрание. „Проектът, който подкрепи левицата и партньорите им, е с 4-процентна бариера, а нашето предложение беше за 3%”, подчерта Цецка Цачева. „Проектът за Нов изборен кодекс не създава условия за честни и прозрачни избори. Той е инструмент за победи на левицата в предстоящи избори”, категорична бе Цачева. Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ обясни, че проектът е изпратен за становище до Венецианската комисия, но до момента няма отговор от комисията. „За нас е опасно да се премине към второ гласуване на Изборния кодекс, без да знаем позицията на Венецианската комисия, въпреки, че тя не е задължителна”, допълни Цачева. На въпрос, ще иска ли ГЕРБ вето на президента върху новия Изборен кодекс, тя заяви, че това е негово правомощие и не се наема да коментира.

„ГЕРБ ще внесе вот на недоверие към правителството до края на следващата седмица. В момента се обсъжда в каква област ще бъде вотът“, съобщи Цецка Цачева.

Обсъждаме възможността за общ опозиционен митинг, в който всички недоволни от управлението да изкажат своята позиция. Бойко Борисов, в профила си във фейбук, е написал, че е готов по всяко време, когато протестиращите излъчат свои представители, да се срещне с тях”, заяви на пресконференцията заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. Той бе категоричен, че ГЕРБ подкрепя всички справедливи искания на протестиращите в СУ „Св. Климент Охридски”. „Следва да си зададем въпроса, защо се стига до такива форми на протест. Ако управляващите се бяха вслушали в многобройните искания за оставка, със сигурност нямаше да се стигне до това, което виждаме”, обясни Главчев. По думите му, трябва да се направи паралел с това, което се случва в Украйна и да се направи всичко възможно то да не се случи и в България. „Рецептата за това са нови избори, защото голямата част от населението не одобрява сегашното управление и няма никакво доверие, за да извършва ангажиментите си. В едно от последните изявления на Сергей Станишев стана ясно, че опазването на парк „Странджа” ще бъде негова лична кауза и кауза на европейските социалисти. В тази връзка си задаваме въпроса, от кого точно ще опазва парк „Странджа” Сергей Станишев. Дали от предишния кмет на Царево, който сега е началник на горското стопанство, дали от членове на семейството си, които бидейки консултанти и имат опит в опазването на защитени места, или от коалиционния си партньор Йордан Цонев, с оглед това, което се появи в медиите, че и той има интереси там?”, попита Димитър Главчев. Според него ако това са посоки, в които Станишев ще опазва околната среда на България, очевидно нищо добро не ни очаква.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Ей, такива сте ми смешни всичките български политици /смешни, но богати/. Стига сте плакали, когато вземете власта ще си угодите закони, кодекси и тем подобни по вашему удобство. Ще плачат тогава сегашните серсеми /серсеми, ама богати/. В България има около 70 партии, още малко по почина всяко семейство-партия. И пак не може да ни оправите /нас не можете, но вие се оправихте/. Е писна ми...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове