Last news in Fakti

5 Април, 2024 17:31 873 24

Христо Панчугов: Никой не печели от подкопаването на доверието в изборния процес

  • избори-
  • мвр-
  • доверие в цик

Способността на МВР да се намесва истински в избирателния процес е дълбоко под съмнение, казва политологът

Христо Панчугов: Никой не печели от подкопаването на доверието в изборния процес - 1

Служебният кабинет на фона на политическата криза е новината, от която в момента най-много се вълнуват българите. Само четирима министри от кабинета "Денков" остават на поста си. Между тях е и спорният вътрешен министър Калин Стоянов, за който ПП-ДБ не вярват, че ще осигури достатъчно честни избори за нов парламент. Този коментар на политическата ситуация в страната направи политологът Христо Панчугов пред БНР.

По думите му тази политическа стратегия продължава поне от 2020 година насам, когато новият фокус на кампанията на Демократична България и Продължаваме Промяната е бил възможността някой да им открадне изборите.

"Смятам, че това, което в най-голяма степен застрашава резултатите и на тези формации, но по принцип на следващите избори е усещането, че изборите могат да бъдат откраднати. И в този смисъл фиксацията върху тази тема е неразбираема. Оставям на страна дори въпроса, защо този министър на вътрешните работи беше запазен като министър до края, тоест, до момента, в който ротацията трябваше да се случи. Сега те изведнъж се сетиха, че той е най-голямото олицетворение на злото.

Без да искам да го защитавам смятам, че тук има дълбоки разминавания, които пораждат много тежки съмнения. И в този смисъл да обърна внимание на нещо важно: този служебен кабинет за първи път ще функционира за разлика от предишните служебни кабинети в условията на парламентарен контрол", каза политологът.

Панчугов отбеляза, че за да имаме смислени избори трябва първо да стане ясно дали ще имаме избори "две в едно", или те ще бъдат разделени. Второ: ЦИК, МС и Парламента трябва да спрат да слушат фирмата изпълнител, която доставя машините по отношение на това, какво предпочита тя.

"И трето: трябва да се създаде капацитет на ЦИК да управлява този процес изцяло. Да сме предвидили всички възможни развития и ситуации, те да бъдат комуникирани с българското общество и да не остане в нито един човек съмнението, че някой може да промени изборните резултати", каза той. И добави, че за да се създаде доверие в избирателния процес, той трябва да е предвидим и да има план за възможните сценарии на развитие, като няма значение дали ще бъде машинен, на хартия, или хибриден.

"Както и той да бъде представен пред българските граждани достатъчно рано, като съответно се поеме ангажимента ако има някакви нарушения те да бъдат отстранявани своевременно. Това изисква комуникационна кампания, това изисква съответно обучение на членовете на секционните избирателни комисии, това изисква обучение на хората, които ще са част от изборния процес.

Частична отговорност за това трябва да поеме държавата, частична разбира се, трябва да поемат и отделните политически партии, които да обучат собствените си хора в този процес. Така, че всъщност наистина да се създаде консенсус около това, че изборите като основен механизъм за формиране на властта в България всъщност предоставят достатъчно честна процедура, това да се случи на следващите избори. Никой не печели от подкопаването на доверието в изборния процес, колкото и в момента да им се струва на политиците, че в краткосрочен аспект това не е вярно", заяви Панчугов.

Относно избора на министри в състава на кабинета "Главчев" и предложението да бъде назначена Мария Павлова като министър на правосъдието, която е заместник на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, което според съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов говори за "зависимости от ГЕРБ и ДПС", Панчугов каза:

"Този човек беше министър на това правителство от квотата на ПП-ДБ само допреди няколко седмици. Как той изведнъж стана зависим и те къде бяха през цялото това време до този момент е въпрос, който си струва отговора, най-малкото. Отделно да обърна внимание на следното: МВР до този момент почти не е провело успешни разследвания по казуси свързани с купуване на гласове и манипулация на изборните резултати. Способността на МВР да се намесва истински в избирателния процес е дълбоко под съмнение от моя гледна точка. Подобна реторика обслужва единствено и само частните партийни интереси."


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 3 Отговор
    Къф Изборен процес го гони тва! Галя от Посолството реди и тва е за Робите на територията де.

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    На изборите за кмет в съседната секция гласуваха по два пъти за Терзиев и още в три секции в училището и стотици секции в цялата столица.
  • 3 Последния Софиянец

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Аз като председател на избирателна комисия пиша протокола и мога да пиша каквото си искам.Другите членове на комисията не ги интересува и само гледат да си ходят по бързо.

    Коментиран от #7

  • 4 Как да

    7 1 Отговор
    Не печели?На кого ги разправяш шушомиго?Сега вече са готови списъците на ДПС и ОПГ ГЕРБ за купуване на гласове.Двамата мафиоти са отворили чекмеджетата с крадените от нас пари и започва действително най-мръсната кампания изборна.Хора,излезте да гласувате срещу мафиотите.На тях не им пука за вас.Те живеят за да спасяват престъпните си задници от всички безброй кражби и грехове,които натрупаха.Объркайте им сметките и излезте да гласувате.
  • 5 Кой купува гласове?

    7 0 Отговор
    Години наред. после печели изборите и през мандата ни краде. Кой подменя конституцията в негова полза тихомълком?
  • 6 Ахмед от Росенец

    4 3 Отговор
    С връщането на хартиените бюлетини БСП върна толупите ББ и ДП на власт.
  • 7 ТаУмВзе

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ти мое да си си Председателче и на пейката пред блока Клекнал! Тва нема да промени Нищо.
  • 8 ехее поредния нагаждач

    3 1 Отговор
    тоз и той пак защитава мафията! разбира се че се печели и то много добре като накар говедата от стадото да вярват че със тях и без тях все теойте ще спечелят и те животните не ходят да гласуват и готово така се редят изборите много лесно !!! ако държавата ни не беше от стадо говеда и овце щяхме да гасуваме поне 70-80% от населението и тогава посолството на галв щеше да загуби изборите но на животни това неможе да се обясни или предаде като знание защото те сами искат да ги управляват слугите на галя…
  • 9 Ами той си е Подкопан!

    3 1 Отговор
    Ами той си е Подкопан! при този изборен процес на Държавните служители трябва да се забрани да гласуват за народни представители за да се осигури честност и неподкупност и безпристрастност на изборния процес! - Да плащаш на някой заплата цяла година това си е купуване на Глас! При това с Обществени пари! - Тези на Народа!
  • 10 Емигрант

    1 0 Отговор
    Пълни глупости избълва това нещо ! Първо и единствено останало в целия свят е, че никъде от десетилетие вече не се купуват избори освен в България, това е гаранция за пещернячество и доминиране на корупцията и мафията ! Този не отбеляза нищо по този болен от злокачествен тумор е суверенът ! Манипулацията и врачуването в тази кочина стартираха, защото вече 35 г. никой не се е поучил от грешките си !
  • 11 За протокола

    1 1 Отговор
    Напротив, от ниския процент гласували печелят партиите с твърд електорат като ДПС, ГЕРБ, БСП и Възраждане.

    Коментиран от #13

  • 12 Печели

    1 0 Отговор
    Само Дпс, да не се заблуждаваме.
  • 13 Хайде обясни ми

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "За протокола":

    как с висок процент ще спечелят други партии, ако искаш подробно, или кратко обясни ! Как ще разбиеш правилото "разделяй и владей" със 100 партии ? Обясни как ще разбиеш фанатичният електорат на ДПС който гласува не с разум, а с фанатизъм, как разбит български глас ще "измете" опростаченият електорат на ГЕРБ, а простотията вече е доказано 80% в България ! По-добре е светът вече да разбере, че държавата България ще се управлява от малцинството 20-30 % което може да се окаже фатално за мафията защото не е демократично под 50% гласоподаватели да определят живота на цялото население след като не важи 50 + 1 % ! В коя държава демократична е допуснато да участват толкова много партии и в коя държава шайките получават такива високи субсидии ? Примирението води до робство и ние сега сме едни роби на политиците като им се прекланяме пред манипулациите, а те се страхуват от слаба изборна активност !
  • 14 Материя

    3 2 Отговор
    Машинното и елерктронно гласуване трябва да бъде забранено, както е направено в повечето страни в Европа.

    Модифицират се важните електронни данни преди, по време и след изборите по нареждане от едно или друго “вишестоящо” посолство, чрез чужда чиновничка или чуждестранния собственик на софтура? Те ще дадат възможност на ГРРБ, ПП и ДПС да спечелят изборите чрез "ала бала» върху машините".

    От друга страна липсват 13 флашки от изборите в София. Намерени са по мазетата, но нови 27 флашки липсват, а други 396 пък са манипулирани. Началните данни на нулевия файл не садържа нули. Проверяват се оффлайн от съдебни експерти. Открити са неправилни дати, различни от датата на изборите.

    Коментиран от #17, #19, #20

  • 15 ганев

    2 0 Отговор
    ....ООООО...ПАНЧУГАТА ..ПАК НЯМА..ВРЕМЕ И ПАРИ ..ДА СЕ ОБРЪСНЕ.....МИНАЛИЯТ ПЪТ ..МУ ПРАТИХМЕ....НООО ХАЗАРТ И ВИНО
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    То от голямо доверие в изборния процес, на избори ходят само държавните слуужители – близо 29% заедно с конституционните нарушители от чужбина !!
    За последните защо се харчат грешни пари ?? Защото нямат и понятие за какво и защо гласуват – ама статуквото да се запази непокътнато !!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове