27 Май, 2024 07:47 4 016 20

Заради незаконни конфискации от КОНПИ: Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България

  • съд по правата на човека-
  • незаконни конфискации

Според магистратите властите не са доказали връзка между отнетото имущество и престъпленията, за които са били осъдени лицата, от които е конфискувано имуществото

Заради незаконни конфискации от КОНПИ: Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България  - 1

Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България заради първия ѝ закон за отнемане на незаконно имущество, съобщи "Сега".

Причината е, че властите не са доказали връзка между отнетото имущество и престъпленията, за които са били осъдени лицата, от които е конфискувано имуществото. За това срещу България са подадени 5 отделни жалби, които съдът в Страсбург е обединил в едно дело. Делото засяга не само производствата по конфискация, но и прекомерни съдебни такси, които хората твърдят, че е трябвало да платят в тези производства.

Съдиите констатират нарушения и присъждат неголеми обезщетения за имуществени и и морални вреди, както и разноските за адвокат, направени от жалбоподателите - общо 50 892 евро.

Сред жалбоподателите има известни имена. Като например Атанас Мъндев от клуб "777", или Петър Главчев, бащата на рапъра Ванко 1. След присъдата за сводничество от Главчев беше конфискуван 7-етажен хотел в Пловдив. Сградата и до момента се използва от общината в Пловдив.

А Главчев така и не плати държавната такса от 32 420 лева, а през април 2022 г. дългът е отписан от Националната агенция за приходите като погасен по давност. От Мъндев пък НАП успява да вземе 642 лв., преди дългът да бъде погасен по давност през 2022 г.

Сега делата за конфискация трябва да бъдат възобновени и антикорупционната комисия да опита да докаже в съда, че има връзка между престъпленията, за които са осъдени жалбоподателите, и конфискуваното им вече имущество.

Ако делата за корупция паднат при новото разглеждане в съда, то тогава хората ще могат да потърсят обезщетение в България - по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Едва след това отново биха могли да се насочат към Страсбург. Това обаче може да означава и още десетина години дела.

"Европейският съд за правата на човека изобщо не коментира онова изменение в ЗОДОВ от ноември, според което вече не може да се търси отговорност от предишните комисии, които се занимаваха с конфискация, и не е ясно срещу кого могат да се предявяват тези искове. Това мълчание на Страсбург е изненадващо и възмутително", коментира Михаил Екимджиев, който е един от адвокатите по тези дела.

Той има предвид законодателния гаф на отиващото си Народно събрание, направен с приемането на новия Закон за противодействие на корупцията. От 6 октомври 2023 г., когато влезе в сила новият Закон за противодействие на корупцията, в България вече няма вътрешен механизъм за обезщетяване на вредите от незаконна конфискация. Министерството на правосъдието се зае да оправи този грандиозен пропуск със задна дата, но с разпадането на сглобката проблемът остана нерешен.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде отново

    35 2 Отговор
    Една прокуратура ялова, дето крадците я правят ардауш. Напомня ми поговорката" Мамо тез дето ни дължат пари, минаха и взеха и магарето"!
  • 2 Нов €вроатлантик

    36 2 Отговор
    34 години преливане от пусто в празно !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И за...

    29 2 Отговор
    ...отнетите автомобили, стоящи на наказателни паркинги и върнати неузнаваемо амортизирани и със липсващи части, при фалшиво-положителни полеви тестове ще има зверски обезщетения, но на МВР не им пука -> просто ще вдигнат данъците!

    Коментиран от #19

  • 5 Бай той Толстой

    40 0 Отговор
    Един мошеник съди държавата заради друг мошеник,а плащаме ние!

    Коментиран от #12

  • 6 компир

    27 1 Отговор
    Откакто на власт дойдоха селяните за европейско развитие, осъдителните дела срещу бг в Страсбург, започнаха да нарастват лавинообразно.
  • 7 Гориил

    21 4 Отговор
    Не се надявайте, Брюксел няма да подкрепи България да бъде суверенна и независима държава. Защото в сърцата си я презират.
  • 8 Перо

    27 4 Отговор
    Некадърните и неграмотни случайници-депутати, които ни доведоха до последното място във всички класации на Европа и света, пак са вписани в изборните листи на няколко места, в различните региони /за по-сигурно/. Тези, които доведоха до пълния упадък и разложение на държавата и държавността, сега ще ни “оправят”. В тези избори, няма избор, едно и също нещо ни се натриса, на всички избори! Няма кадрови изисквания за депутати и един феодал определя кой да бъде вписан, по негови си критерии, а по-често и с корупционни практики! Тези депутати правят безумно законодателство за което плащаме всички! Как ще гласуваме?

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А Европейският съд

    14 4 Отговор
    Ще осъдили ЕСъвет и САЩ за незаконно замразяване на руски авоари и разполагане с тях в полза на Украйна?
  • 11 В България може да получиш обещетения

    9 0 Отговор
    От Арменския Поп!! Ето Радосна Новина и Корумпето Горанов и то Невинно!!
  • 12 Емигрант

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бай той Толстой":

    Ще плащате, защото това искате с изборът си за политици ! Защо не мрънкате срещу субсидиите на партиите, знаете ли колко минлиарди платихте до сега ? Все едно както преди преврата плащаше се членски внос към БКП и ДКМС задължително за да станат след преврата милионери всички комундета на престижни постове, 45 години задължително внасяне на пари взети от всяка заплата ! Големи "протестъри" станахте, но само тук, никакви ви няма на площада да защитите своите лични човешки права, затова и днес същите тези комундури ви агитират да гласувате масово за да види светът, че не са избрани от малцинство, а от мнозинство, защото не сте единни и не случайно старите комунисти създадоха и създават нови и нови партии за да ви разделят и да продължават да ви ограбват ! И 100 % да гладувате резултатът пак ще е в полза на червената мафия как не можете да го разберете, че това е значението на "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ", имате проблем който не можете да преодолеете с активност на гладуването, ще продължите да храните червените пиявици !
  • 13 Сами се доведохме

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    до това дередже бе пич, защо обвиняваш тези които избрахме, а не обвиняваш себе си, че гласуваш за мафиоти ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Карибски пират

    7 2 Отговор
    Някой като ми каже Европейски съд по правата на човека, и веднага си представям някакви тумби от джендъри и цигани.
  • 16 Анонимен

    2 1 Отговор
    За когото и да хвърлиш лист хартия е кармаза от 1944 до днес, без изключение бкп дс, така ли е, така е. Не зная преди 1944 някое от децата им е депутат, и ако е преподавател в Български университет с две висше образования, то те са търсили връзки при назначаване от комунистите и това не е свободно съчинение, нито есе. При липса на конкуренция днес се завръщат старите депутати капиталисти. То човешкото око е ненаситно, а относно законите, кой еродиран юрист се отказаха да работят като адвокати, защото са честни според мен и не биха дали пари кеш на съдии, за да спечелят по нечестен начин дела, но така ще е, който има пари изкарани по честен и нечестен начин ще си заплаща за дадена услуга и всичко ще им е наред. Да му мислят честните граждани, макар и малцина, но все още ги има.
  • 17 Майора

    3 0 Отговор
    Екимджиев жалко е да се жалват хора , затънали до шия както казва народа и да искат обезщетения! Стига сте се занимавали с несъответствията , народът е казал”Кой каквото си е надробил , това и ще сърба”!
  • 18 Иван...

    0 0 Отговор
    България или българския народ.
  • 19 Иван...

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "И за...":

    И допълнително материално стимулиране ще има
  • 20 Българин

    1 0 Отговор
    Европейският съд за правата на човека да се произнесе за нарушаването на правата ни от родната полиция, когато ни тормозят с фалшивите полеви тестове за наркотици и вкарват човек в ареста, при все че се знае, че само кръвният тест може да определи точно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове