Last news in Fakti

17 Юни, 2024 14:52 1 415 22

"Водородно шоу" тръгва по улиците на София, Стара Загора и Пазарджик: Автобус, задвижван с водород, ще вози пътници

  • водороден автобус-
  • водородна зарядна станция

Инициативата “Български водородни дни“ се провежда от 16 до 26 юни в три български града, идеята е да се популяризиране на водородната електромобилност в Югоизточна Европa

"Водородно шоу" тръгва по улиците на София, Стара Загора и Пазарджик: Автобус, задвижван с водород, ще вози пътници - 1

Инициативата “Български водородни дни“ се провежда от 16 до 26 юни в три български града. Поредицата от събития е част от европейската кампания за популяризиране на водородната електромобилност в Югоизточна Европa.

Тя има за цел да повиши обществената осведоменост за предимствата на водородния електрически транспорт като чиста, ефективна и достъпна форма на транспорт. Организатор на инициативата в България е Институтът по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) ''Академик Евгени Будевски“ към БАН.

Последният тур от това “водородно шоу‘‘ е тук, на Балканите – Гърция, България, Румъния. Аз съм особено горда, че единствено в България от всички изброени участващи държави ние сами зареждаме кола и автобус, който посети и Гърция, и Румъния, за да подсили техните информационни “водородни‘‘ дни‘‘, коментира проф. Дария Владикова, председател на Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия.

“В България имаме първата водородна подвижна зарядна станция, първата водородна кола и сме водещи в Балканския регион в това отношение, благодарение на учените, на проекта “Хитмобил‘‘. Надявам се да задържим това лидерство”, допълни проф. Владикова.

През следващите дни по улиците на София, Пазарджик и Стара Загора ще се появят първият задвижван с произведен в България водород автобус и първата водородна електрическа кола. редприятие „Чист водород“ и по проекти JIVE 1 и 2 за 300 нови автобуса с горивни клетки с нулеви емисии.

Гражданите и гостите на София ще могат да се возят на водородния автобус от 19 юни до 21 юни от 12 до 20 часа по маршрута на тролейбусна линия 9. Автобусът ще премине и през Пазарджик на 21 юни, където ще бъде на разположение на любопитните пред сградата на общината от 12:30 часа.

След това роудшоуто ще се отправи към Стара Загора, където гражданите ще имат възможност да се качат на водородния автобус на 26 юни по маршрута на автобусна линия номер 20.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 редник

    4 0 Отговор
    Може ли някой да обясни как точно се задвижва този автобус с водород?

    Коментиран от #2

  • 2 Мда

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "редник":

    Чрез прякa реакция между водород и кислород, разделена на катодна и анодна реакция от мембрана през която минават електрони в т.нар. горивни клетки. Получават се свободни електрони и вода.

    Коментиран от #3

  • 3 Мда

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Пардон мембраната е пермеативна за протони (H+).
  • 4 Някой

    3 4 Отговор
    Ако гръмне ще стане голямо шоу. Слънцето ли е на водород. Производството на водород го водят супер неефективно. Но става за ВЕИ-та които дават ток от дъжд на вятър - хайде от слънце на вятър. Да го преобразуват в нещо, които може после да ползват когато искат. Само че е супер взривоопасно. На тестваната 1961г водородна Цар Бомба, ударната вълна обиколила 3 пъти земята измерено. От тогава тръгват на ограничения за ядрените оръжия. И считат, че в центъра е било 10 милиона градуса. Освен 4.6км радиус на огнено кълбо, 58.5 мегатона тротилов еквивалент и така нататък. Така че такива рейсови и дори на газ, трябва бая да се разследват, преди да се разрешат.

    Коментиран от #22

  • 5 химик

    2 2 Отговор
    Автобус, задвижван с водород и кислород трябва да е. Нали му трябва горене? Иначе как ще бръмчи тоя двигател?

    Коментиран от #10

  • 6 баба Даба много слаба

    0 2 Отговор
    Може и да не бръмчи,а да е на реактивен принципи,да бумти,като си хвърчи. Като ракетата на Мъск.
  • 7 !!!?

    4 5 Отговор
    Инициатива Копейкин: Искаме си Кюмюра !!!?

  • 8 Обаче

    4 1 Отговор
    За да се произведе този водород се изразходва много електроенергия, и е свързано пак със замърсяване... Компресори те имам предвид.
  • 9 Пешо

    3 1 Отговор
    Ще си остане шоу. Стойноста на този автобус си е доста. Отказва ме се от евтината газ и гоним дивото.
  • 10 редник

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "химик":

    И аз питах - какъв е принципът, но ясен отговор няма...

    Коментиран от #15, #16

  • 11 Доколкото знам

    1 1 Отговор
    За експерименти с живи хора се заплаща... По колко на калпак... НО НЕ по-малко от...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Големете комини

    3 0 Отговор
    Са ОХЛАДИТЕЛНИ КУЛИ и това от тях не е дим а водна ПАРА-РАЗБРА ЛИ N 7
  • 15 Мда

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "редник":

    Горивните клетки произвеждат ток.
    Анодната реакция:
    2H2 + 2O2− → 2H2O + 4e−
    Катодната реакция:
    O2 + 4e− → 2O2−
    Този ток задвижва електромотори.
    По-ясно не мога да го обясня...
  • 16 Потърси

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "редник":

    в гугъла Юл Браун/Илия Вълков. Българин, мигрирал в Австралия. Той е изобретателят на така наречения браунов газ - смесица от водород и кислород. Веднага ще ти излязат много статии и клипове по темата. Между другото на това обръщат огромно внимание Русия и Китай. Руснаците дори имат и двигатели с такова горене. Даже и ракетни. Тънката част на това е начинът на подаване и смесване на горивото - кислород и водород, защото е взривоопасно. Самият Илия Вълков прави демонстрация в САЩ с изобретението си, като изминава огромно разстояние с една туба вода, с такъв двигател, монтиран на автомобил. Въпреки това на изобретението му не се дава никаква гласност, подобно на Никола Тесла. Би застрашило монопола и алчността на хазарските банкери. За щастие документите по откритието му, не се намират само в ръцете на американците. И е патентовано в полза на Българската държава.

    Коментиран от #20

  • 17 Двигателя

    0 0 Отговор
    се задвижва с водород ,както с пропан–бутан или метан,принципа е същия.
  • 18 Мда

    0 0 Отговор
    До коментари 16 и 17: Не е това принципа. Би бил твърде рискован за използване в автобус. Използват се електрохимични горивни клетки, токът от които се използва от електромотори. Много по-безопасен, ако и не толкова ефективен вариант.

    Коментиран от #19

  • 19 АБЕЕЕ УМНИЦИТЕЕЕЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мда":

    НЕЗКА ПЕЧИЛИ ВА ХАРПА. КАША ЛИЙ В ТИКВАТА.ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА НИ ПРОУМЯВАТЕ ЛИ Я.....ИЛИ ПЪЛНИТЕ КЕНЕФИТЕ И УЛИЧНИТЕ КОШОВЕ С БАКЛУЦИТЕ СИ ОТ КОНСУМАТОРСКОТИ СИ БИТИЕ...
  • 20 ха ха ха...

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Потърси":

    "За щастие документите по откритието му, не се намират само в ръцете на американците. И е патентовано в полза на Българската държава."
    Това пък от къде го измисли?!?
    Какви документи, какви 5 лева? Вярно е, че има патент, но на собственото си техническо оборудване за производство и експлоатация. За възможността за разлагане на водата на водород и кислород чрез електричество се учи още в прогимназията. Сега има достъп до електронни компоненти на токова символични цени, че всеки ентусиаст, който има даже само общи познания по електроника може сам да си направи колата с вода. Преди повече от десет години даже имаше голям любителски интерес и много от старите соц. возила бяха саморъчно преработени, преди да бъдат бракувани. В мрежата даже се предлагат и готови изработени за монтиране устройства. Само дето ще трябва да си бракуваш автомобила преди да си е възвърнал инвестицията и главоболията докато го подкараш, нищо, че цените за електрониката са смешни. Първото нещо е, че трябва да се снабдиш поне с двойно по голям акумулатор, да му намериш пространство. После конденза от изгарянето минава през сегментите в картера, смесва се с маслото и нататък няма да обяснявам.
  • 21 Гост

    2 0 Отговор
    То голям праз,другите работи ги управихме ,цъфнахме ,и вързахме,та вече стигнахме до водорода.По стари коли няма да могат да се вкарват,и препродават ,защото тези дето го мислят си играят с мангизи ,и не им пука ,как ще се купуват по нови скъпи боклуци ,и не само ....не им пука ,какво ще се случи с тях,из нашата красива инфра структура,като се знае каква им е направата пък ,не ми се мисли.Ситите (управниците) ,не вярват на бедните ,Една шайка тъпанари мислят само простотии.Както и това посред бял ден през лятото с пуснати светлини из града ,с 60 ,да се увеличавало вниманието.Разбирам извън населените места се кара с по висока скорост ,ама в градска среда си е абсолютна тъпня.Няма как ,по често акумулатори,крушки .......и кво става с екологията ,отива по дяволите.Ама иначе пък с 5 автобуса на водород ще я оправим.По просто и загубено племе от нашето няма в цялата Вселена.
  • 22 Хей човече

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    научи какво е химическа реакция, извършваща се в горивните водородни клетки и какво физическият процес "ядрен синтез", на който се дължи чудовищната енергията на слънцето и водородните бомби! За съжаление от ядрения синтез сме овладели само разрушителната му част във вид на термоядрени бомби...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове