Last news in Fakti

6 Март, 2014 17:52 1 339 1

МЗХ потвърди: „Пампорово“ АД не плаща наем за ползваните държавни земи и гори

  • мзх-
  • "пампорово" ад-
  • наем-
  • държавни-
  • земи-
  • гори

„Пампорово“ АД (собственост на Цветелина Бориславова, която притежава Българо-американската кредитна банка) не плаща и лев на държавата за ползваните стотици декари държавни земи и гори за ски писти, лифтове и оръдия за изкуствен сняг. Това се казва в писмо на Министерство на земеделието и храните до сдружение „Синята планета“ по Закона за достъп до обществена информация. Това съобщи председателят на "Синята планета" Пейо Майорски.

В писмото от земеделското министерство се посочва, че Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) не разполага с информация за сключени договори с „Пампорово“ АД за заплащане на наем за ползваните територии от Държавния горски фонд и Държавния поземлен фонд. Агенцията дори няма информация колко точно държавни и общински имоти ползва дружеството за своята дейност.

От писмото става ясно още, че „Пампорово“ АД извършва дейността си на заменени земи и гори от горската територия в курорта, на които има ски писти и лифтове. Това означава, че имотите се ползват въпреки наложения мораториум по време на правителството на ГЕРБ. Дружеството обаче ползва земите и горите от горския фонд, показа преди време проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). В Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) има информация за законно ползване само на 83 дка от 2004 г. За останалите ползваните от дружеството стотици декари нямат информация.

Министерство на земеделието и храните забави шест месеца проверката за ползването на държавни гори и земи от „Пампорово“ АД. От министерството се оправдаваха, че „изисканата информация е доста и трябва да бъде прецизно подбрана“, като същевременно два пъти удължават срока й. „Синята планета“ попита за договорите между министерството и дружеството за продажба на територии от горския фонд, кои и колко от имотите, които се ползват са с учредени права или нямат такива. Освен това кои от горските територии, които „Пампорово“ АД ползва за изграждане на писти и лифтове са с променено предназначение.

Земеделското министерство трябваше да посочи още колко държавни и общински имоти ползва дружеството за своята дейност и как са уредени отношенията между страните - наем, закупуване, безвъзмездно ползване.

През ноември миналата година проверка на Изпълнителната агенция по горите в курорта Пампорово установи, че лифтът до връх Снежанка е построен незаконно, като е осъществена и нерегламентирана сеч за разширяване на писти. Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/ установи незаконен строеж на лифт „Двата моста“ в Пампорово в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж. На „Пампорово“ АД е съставен акт No II-1/7.11.2013, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти, но той още не е влезнал в сила. Изпълнителна агенция по горите установи, че във връзка с този строеж са изсечени немаркирани дървета в рамките на около 10 декара. „Пампорово“ АД е построило и ползва 62 оръдия за изкуствен сняг и обслужващата ги помпена станция.

На 30.03.2011 г. Регионална дирекция за Национален строителен надзор-Южен централен район е извършила проверка и съставила констативен протокол №57, в който установява, че Пампорово АД ползва построени от тях съоръжения за изкуствен сняг в нарушение на законоустановения ред по реда на Закона за устройство на територията. Въз основа на този акт началникът на сектора в Смолян, при РДНСК, Южен централен район е издал заповед, с която забранява ползването на съоръженията за изкуствен сняг и достъпа до строеж. Определен е срок за доброволно изпълнение на заповедта.

През септември 2011 Административният съд - Смолян потвърждава, че няма издадени строителни книжа за изграждането на “Съоръжението за изкуствен сняг” и няма проведена процедура пред ДНСК по въвеждането му в експлоатация. Съоръжението преминава през земи от Държавен поземлен фонд и Държавен горски фонд, за които Пампорово АД няма документ за собственост. С това съдът потвърждава, че заповедта за забрана ползването на съоръжението, е издадена правилно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ани Василева

    1 0 Отговор
    За съжаление държавата не си върши работата. Цветелина се разпорежда както си иска с държавната територия без да й пука. Що за тъпотия. Къде са законите и защо не важат за такива кифли като тази.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове