Last news in Fakti

16 Март, 2014 09:26 1 340 0

Четирима осъдиха държавата заради провалено разследване на бой и грабеж

  • преглед на печата

Четирима осъдиха държавата заради провалено разследване на бой и грабеж, в. 24 часа

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да изплати обезщетения на четирима бургазлии заради забатачено разследване на инцидент, в който те са потърпевши. Илия Славов, Любомир Стоянов, Костадин Богданов и Иван Вангелов, решили да си търсят правата докрай, ще получат общо 11 000 евро. Държавата трябва да заплати и разноските в размер на 1128 евро.

Това решение е закономерен резултат след като повече от 9 г. държавното обвинение използва всякакви средства, за да спира производството, коментира адвокатът им Сава Каров. По време на инцидента - 5 декември 2000 г. четиримата са били на възраст 21-22 г. Те отишли да ловят риба в язовир край с. Аспарухово, Карнобатско, стигнали до там с колата на Илия Стоев.

Холивудски разрушител планира мисии с нашите военни, в. Труд

Американският разрушител "Тръкстън" ще участва в бъдеще в нови мисии, заедно с български и румънски военни кораби. Това обяви командирът му кап. II ранг Андрю Бийн след финала на първата визита на дългия 155 метра миноносец в Черно море. Корабът участва в международно учение с нашата фрегата "Дръзки" и три румънски бойни кораба.

"Впечатлен съм от нивото на подготовка на българските колеги. Седмица с нас плаваха двама младши офицери и двама старшини. Те веднага се вписаха в работната ни среда", отчете кап. Бийн. Той бе категоричен, че присъствието на "Тръкстън" в Черно море е било планирано далеч преди украинските събития, но подчерта, че международните учения на кораби от НАТО са важни за добрата подготовка при евентуални кризи. Днес "Тръкстън" ще отплава от Варна, но посоката се пази в тайна.

Кабинетът видя добра новина в неизпълнението на приходите за 2013 г., в. Сега

Невероятно, но факт - неизпълнението на приходите в бюджет 2013 г. се оказа добра новина за правителството. По неокончателни данни заложените приходи няма да бъдат изпълнени с около 200-250 млн. лв. спрямо планираното. И това става въпреки актуализацията на бюджета в средата на годината, когато постъпленията бяха намалени с 207 млн. лв. И премиерът Пламен Орешарски, и финансовият министър Петър Чобанов разтълкуваха тези данни като успех на правителството. Минусът в приходите през 2013 г. поставя под въпрос и прогнозирания ръст на постъпленията за 2014 г.

"Това е три пъти по-малко в сравнение с очакванията от началото на мандата за неизпълнение от 1 млрд. лв.", изтъкна в Народното събрание Пламен Орешарски. Според него приходната част дори е щяла да бъде преизпълнена, ако кабинетът е продължил с практиката да бави ДДС. Орешарски се аргументира, че към края на годината невърнатият ДДС е в размер на 240 млн. лв., а в средата на годината той е възлизал на 700 млн. лв. Точната статистика на финансовото министерство към юли 2013 г. е малко по-различна. Забавеният ДДС тогава е близо 317 млн. лв. Цитираните от Орешарски 700 млн. лв. се получават от некоректното сумиране между действително забавения данък и размера на текущо заявения за възстановяване ДДС. Размерът на забавения ДДС в края на годината все пак е по-нисък спрямо декември 2012 г., когато извън сроковете са били 354 млн. лв.

Финансовият министър Петър Чобанов също прибягна до спорно тълкуване на числата. Той се похвали, че за втората половина на 2013 г. приходните агенции са събрали с 540 млн. лв. повече спрямо втората половина на 2012 г. Подобно преизпълнение обаче има и за първото полугодие на 2013 г., когато събраните приходи са с 941.1 млн. повече спрямо първото полугодие на 2012 г. Още повече че ръстът е заложен още при приемането на бюджета.

Стойнев дава ЕРП-тата на прокурор, в. Стандарт

Ако до вторник на ЕРП-тата не се разплатят с Националната електрическа компания, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще сезира прокуратурата за престъпление от тяхна страна, а може да се стигне и до отнемане на лицензи. Това заяви самият той в Боровец по време на семинара на БСП с правителството.

"Ако до вторник не се разплатят, съм готов да сезирам прокуратурата за престъпление от тяхна страна. ДКЕВР освен това може да започне процедура по отнемане на лиценза", категоричен бе Стойнев.

"Когато чуждестранни инвеститори си позволяват да не спазват българското законодателство, трябва да се предприемат действия", поясни Стойнев.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вчера даде три дни срок на електроразпределителните дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" да платят задълженията си към НЕК.

Европарламентът предлага замяна на "тройката", в. Дума

Европейският парламент призовава за създаването на специален паричен фонд на Европейския съюз, който да замести "недемократичната "тройка" международни кредитори" на затруднени държави", съобщи онлайн изданието EUObserver.com. В необвързващ доклад, който беше гласуван в четвъртък вечерта, евродепутатите заложиха създаването на европейски паричен фонд като дългосрочна цел, която обаче ще изисква промяна на договорите за ЕС.

Според Европарламента "тройката" международни кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд - представлява организация с неясна правна основа, действаща без демократичен контрол от страна на парламента.

ЕП също така обвинява финансовите министри на държавите от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) в безотговорност, тъй като те взимат решенията за размера на спасителните планове и програмите за строги икономии.

"Тройката" много напомня на тримата мускетари, които всъщност са четирима. В случая четвъртият е Еврогрупата, която взима решенията", коментира френският евродепутат Силви Гулар по време на дебата за групата международни кредитори.

Идва ли поредният предизвестен ключов избор в съдебната система?, в. Капитал

В четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избере ръководител на най-важното звено в държавното обвинение – най-голямата окръжна прокуратурата в страната, ключовата Софийска градска прокуратура (СГП). Това е структурата, която наблюдава най-важните разследвания в държавата – за корупция по високите етажи на властта, за престъпления извършени от хора с имунитет, финансово-данъчни измами, разследванията водени от ДАНС, за измами с еврофондове и т.н.

Постът е вакантен вече близо десет месеца, след като Николай Кокинов трябваше да подаде оставка, а по-късно бе уволнен от съдебната система след като в медиите изтекоха записите от дома на Бойко Борисов в Банкя, където той обсъждаше с бившия земеделски министър Мирослав Найденов досъдебното производство, което се води срещу него.

Даниела Бобева: Другата седмица внасяме стратегията за предприятията, в. Новинар

Другата седмица ще внесем Стратегията за малките и средните предприятия в Министерския съвет, заяви вицепремиерът Даниела Бобева.

"В програмата на правителството насърчаването на малкия и средния бизнес заема централно място и всички останали политики са подчинени на това", заяви министърът, отговарящ за икономическото развитие.

По думите й 20 млн. лв. са заделени тази година за иновации. По-голямата част от тях щели да бъдат пренасочени към малкия и средния бизнес. За насърчаване ще се използват и възможностите на Българската банка за развитие.

Отпускат още пари за фонд „Инвитро” , в. Монитор

Допълнителни средства могат да бъдат отпуснати през 2014 г. за фондовете за лечение на деца и за асистирана репродукция. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов в Министерския съвет вчера. В постановлението за изпълнението на бюджета за 2014 г., прието вчера, е предвидено двата фонда да получат до 7 млн. лв. Парите ще се изразходват целево от бюджета на Министерството на здравеопазването.

„Днес обсъдихме възможността предварителните разчети да бъдат надхвърлени, т.е. да отпуснем допълнителни средства за тези два фонда“, отбеляза Чобанов. По думите му това се налага като мярка в борбата с демографската криза. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове