4 Септември, 2024 09:01 3 401 21

Александър Андреев пред ФАКТИ: ДПС - като партия, не може да участва в две коалиции

  • александър-
  • андреев-
  • дпс-
  • цик-
  • регистрация-
  • избори-
  • нсо-
  • охрана

За да се стигне до съда, ЦИК трябва да има някакво  решение, казва той   

Александър Андреев пред ФАКТИ: ДПС - като партия, не може да участва в две коалиции - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как може да бъде решен заплетеният казус с регистрацията на двете фракции от ДПС – на Доган и Пеевски, за предстоящите избори на 27 октомври… Пред ФАКТИ говори Александър Андреев, бивш председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

- Г-н Андреев, какво наблюдаваме при регистрация, свързана с ДПС, за предстоящите избори. За първи път депутати, едва ли не, спят в парламента, за да пазят ред?
- Конкретно действията на представители на партиите не мога да коментирам, защото това е политически въпрос. Разбира се, трябва да се има предвид обстоятелството, че Централната избирателна комисия не разполага със самостоятелна сграда, а приемът на документи се осъществява в сградата на Народното събрание. В тази връзка достъп до сградата имат всички народни представители, които могат да влизат свободно през входовете със своите депутатски карти. Мястото, където се приемат документите, е предверието на стълбището, което води към пленарна зала. Там се движат и депутатите. Така че всеки един народен представител може свободно да стигне до мястото, където ЦИК приема заявленията.

- Питам ви, защото депутати възпрепятстваха работа на ЦИК?
- Имало е такова нещо, защото депутати са застанали на мястото, където ЦИК приемат книжата, но искам да обърна внимание на това, че там няма как да се ограничи възможността народните представители да се движат и да стигнат до бюрото, където се приемат документите. Добре е да направим и още едно уточнение. От една страна ЦИК са допуснали съществени грешки при създаването на организация и приемането на заявленията, но от друга страна трябва да се има предвид, че ЦИК не се охранява от Националната служба за охрана (НСО). Казвам го, защото се появиха въпроси защо НСО не са се намесили. НСО не охранява ЦИК, НСО охранява сградата на Народното събрание. В Закона за НСО изрично са посочени кои лица и кои сгради са под охрана на службата. А и няма как НСО да се намеси по отношение на народни представители, които имат достъп до самата сграда. Това обаче не изключва факта, че при така създалите се обстоятелства ЦИК е следвало да приеме определен ред и по някакъв начин да създаде по-нормална обстановка, за да свали напрежението като приеме заявленията, а вече по-късно да се произнесе по тях. Само по себе подаването на заявление от партия или коалиция не означава регистрация.

- В ЦИК някак се оказаха неподготвени, защото се знаеше, че две фракции от една партия – в случая ДПС, ще търсят регистрация. И след часове ЦИК взеха соломоновското решение да приемат документите и на двете фракции, но без входящ номер….
- Няма как да отговоря на този въпрос. Той е към членовете на ЦИК. При всички случаи трябваше още от самото начало дежурните членове на ЦИК да приемат всички документи и да ги входират в регистъра, а вече входирани и приети да ги разгледат и да решат дали отговарят на правилата в Изборния кодекс. Респективно ЦИК да се произнесе дали приема и двете заявления, дали ги отхвърля, или да даде указания за изправяне на евентуални пропуски или нередовности. Това не се случи, което създаде допълнително напрежение и възпрепятства други участници в изборите, които са искали да си подадат документите, да го направят. Имало е партии, които са чакали да започне регистрацията.

- Виждаме, че и двете фракции в ДПС искат абревиатурата да присъства в името на коалицията. Според закона това не е възможно. Какъв е изходът?
- Проблемът е в това, че ДПС – като политически субект, не може да участва в две коалиции. Тук правя уточнението, че това е, ако правилно сме разбрали какви документи са входирани в ЦИК. Все пак, пред нас няма оригинални документи. Просто не може една и същата партия – в случая ДПС, да участва в две коалиции. Така че ще очакваме ЦИК да приеме своите мотивирани решения и да приеме, да откаже или да даде указания, ако има пропуски.

Ако обаче ДПС се изтегли като политически субект от едната коалиция, но даде съгласие на друга политическа партия да направи регистрация, няма проблем.

В случая сега имаме ДПС като партия със заявено участие в две коалиции, представлявани от различните представляващи лица в партията. Ако едното ДПС се откаже от това то да е част от коалиция и се смени името ѝ, тогава може да се пристъпи към регистрация. Просто в една от коалициите не трябва да присъства ДПС като политическа сила. Иначе казано, една партия да участва в две коалиции е недопустимо, защото това дава различен старт на участниците в изборите.

- Колко е вероятно този казус да стигне до съда? Няма време един от двата субекта в ДПС да регистрира нова партия…
- Казусът може да стигне до съда, след като ЦИК се произнесе с решение. Едва тогава един от субектите може да обжалва регистрацията или отказа от регистрация.

В този случай компетентен е Върховният административен съд, който в тридневен срок от подаване на жалбата трябва да се произнесе с окончателно решение.

За да се регистрира партия, законът изисква изпълнението на различни условия. Трябва да се проведе учредително събрание от определен брой лица, да има членове, документите да се входират в Софийски градски съд, който да се произнесе в публично заседание с участието на прокурор. Всички тези условия изискват един технически минимум от време, който е доста по-дълъг от този, който имаме до изборите. Така че няма как в момента да се регистрира друг политически субект със сходно наименование от поддръжниците на едно от крилата в ДПС. Единствено остава възможността, ако се откаже регистрация на дадена коалиция, да се използва като мандатоносител друга политическа сила, която да се регистрира и да заложи на листите на ДПС.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    22 3 Отговор
    Всичко може в политическия безумен цирк, който царува в българската политика!

    Затова братя българи излизайте и гласувайте на следващите избори!
    Но не за: дпс, герп и подмяната - да махнем тези корумпирани евро-атлантици от управлението на България!

    Коментиран от #8, #18

  • 2 Защо да не може бе, Андреев?

    12 0 Отговор
    Как едно време имаше три СДС-та регистрирани от ЦИК:
    СДС - движение
    СДС-център и
    СДС -либерали?

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Аман от предплатени

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Защо да не може бе, Андреев?":

    слуги на една от олигархиите у нас!
    Захарий Стоянов:
    Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!
  • 4 Зъл пес

    8 2 Отговор
    Ами може,досега в България може всичко.
  • 5 карате кид оригинала

    10 4 Отговор
    На тези избори гласувам за "не подкрепям никого"!

    Всички са маскари! Борбата е за субсидията и евро постове. Депутата Христо стана по-нисък от тревата сега с евро заплатата. Преди него Станишев и той така. Щяха да вкарват Боко Тиквоча в затвора...

    Възраждане са същите лаладжий, Републикански марионетки под прикритието на евразийци!

    Коментиран от #14

  • 6 Андреев е соросоид

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Защо да не може бе, Андреев?":

    от "червен" произход.
  • 7 Време е!

    5 2 Отговор
    Закрива се и няма право да се явява на избори, който роптае за тази крадлива партийка изселване!!!

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Мидко

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мъдрият":

    Брате ,а за Възраждане ...може ли да гласуваме?
  • 9 любител

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Време е!":

    прав си пич досега една партия на верска основа което е забранено от конституцията а сега някой малоумник е регистрирал две коалиции на верска основа. предатели затвор и изселване.

    Коментиран от #12

  • 10 крумхан

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Време е!":

    "Като нещете едно ДПС ... нах Ви сега две ДПСета със соколи и прасета !..."
  • 11 Колимечков

    3 0 Отговор
    Целта на всяка партия е власт и пари. Идеите са пудра ( мейк ап). Целта оправдава средствата. Словесните локуми са задължителни.
  • 12 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "любител":

    Къде ще ги изселвате ?... В С. Македония ли... в Косово ли ?...Стиска ли ви пак да ги юрнете към Босфора ?!..
  • 13 Ххххх

    4 1 Отговор
    Не мисля че човек който изглежда е със синдром на Даун-Пеевски, трябва да взема участие или да взема решения свързани с България, което се доказа от всички сътворени глупости за овладяване на държавата с подкрепата на Герб и ПП, ДБ.
  • 14 Двоен аршин

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "карате кид оригинала":

    Това дали Възраждане са лаладжии, не може да се твърди при положение, че те не са управлявали, за разлика от всички останали партии.
    Когато дадеш шанс на някого и той те разочарова, тогава можеш да съдиш. А вие давате безбройни шансове на едни и същи крадци и мошенници, а обвинявате тези които нямат вина поне до момента.
  • 15 Българин

    3 0 Отговор
    Под диктовката на Радев ЦИК може да докара работата дотам, че вота на 27 октомври да бъде касиран. От това единствено Мунчо и бъдещата му партия имат изгода.
  • 16 Тома

    2 0 Отговор
    Защо много хубаво звучи дпс на доган дерибеите и дпс на шиши с магнитски за пране на пари.
  • 17 Пеевски vs Доган

    1 1 Отговор
    Борбата между новото и старото в ... руската мафия.
  • 18 таман да ти повервам

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мъдрият":

    И стигнах до пропагандата ти.
    Аз пък ще гласувам. Ще избера ГЕРБ този път. Омръзна ми от експерименти на мой гръб.
  • 19 Идеологическият цензор

    2 0 Отговор
    Александър Андреев - идеологическият цензор на ЦК на БКП в БНР. Сега е либерастен цензор защото това го умее.
  • 20 8865645

    1 0 Отговор
    Това ДПС, не знам.....за 30 г. в Парламента,да има поне 1 закон за България. Какво правят там ?
  • 21 BG гражданин и данъкоплатец

    1 0 Отговор
    Държава гротеска сме! В света настъпват кардинални промени, които се извършват за дни и часове, а ние сме "се вгледали в пъпа си" и не осъзнаваме, че докато ни натрапват нищоправещи и нищоможещи самозабравили се алчни словоблудци пак ще сме в нищото... Държавата и политическата ни система са изначално бъгнати, необходим е рестарт с нова Конституция с финансова и административна децентрализация... Само с отнемането на възможностите и лостовете за влияние и корупция ще се прекрати агонията на безотговорността!