Last news in Fakti

26 Март, 2014 10:59 2 644 0

С гласовете на ГЕРБ и ДПС Маргарита Златарева стана зам.-председател на ЦИК

  • маргарита златарева-
  • герб-
  • дпс-
  • бсп-
  • сергей станишев-
  • лютви местан-
  • цик-
  • изборен кодекс

Депутатите кръстосаха шпаги заради президента

С гласовете на ГЕРБ и ДПС Маргарита Златарева стана зам.-председател на ЦИК - 1
Кандидатурата на ГЕРБ за зам.председател на ЦИК - Маргарита Златарева (вдясно), днес бе приета. Снимка: БТА

Депутатите избраха на днешното си заседание издигнатата от ГЕРБ юристка Маргарита Златарева за заместник-председател на ЦИК. Това стана само с гласовете само на ГЕРБ и ДПС, докато БСП и "Атака" не се включиха в в гласуването. „За” гласуваха единодушно 104 народни представители от ГЕРБ и ДПС, както и един независим депутат.

До този развой на събитията се стигна, след като миналата седмица управляващите и опозицията се скараха за разпределението на квотите в комисията. БСП настояваше с ГЕРБ да имат по петима членове, но президентът Росен Плевнелиев реши опозицията да има шестима, защото е най-голямата политическа сила. Вчера изненадващо лидерът на ДПС Лютви Местан се отказа от едната квота от ишмето на своята партия и заяви, че парламентарната му група ще подкрепи предложението на ГЕРБ.

Депутатите от Коалиция за България ще инициират разговори с други парламентарно представени сили относно възможността за отправяне на питане до Конституционния съд за жалба за действията на президента, заяви по-рано през дена лидерът на БСП Сергей Станишев, при обсъждането в Народното събрание на решение за изменение на решение за избиране на председател, заместник-председатели, секретар и разпределение на членовете на ЦИК.

Преди Народното събрание да вземе отношение по предложението на парламентарната група на ГЕРБ, трябва да сме наясно какво всъщност правим. Няколко дни те занимават цялото общество с изкуствено създаден от президента казус. Президентът открито наруши закона и подложи на съмнение конституционния принцип за върховенството му“, коментира Станишев, припомняйки, че има закон, приет от това НС, който ясно формулира начина на избор на ЦИК.

„По-голямата част от членовете се назначават от президента на база на предложения от парламентарните групи. Имаше ясен принцип за разпределение на квотите”, посочи Станишев.
Шефът на парламентарната група на Коалиция за България уличи държавния глава, че защитава чисто партийни интереси. „Г-н Плевнелиев зае партийна позиция, посочи с един повече представител на ЦИК в партия ГЕРБ, при което ясно се идентифицира чии интереси защитава. Имаме държавен глава, който казва на всички останали граждани на България извън гласоподавателите на ГЕРБ“ „Аз представлявам една политическа сила“, изтъкна Станишев.

Той обяви, че левите няма да участват в това гласуване, с което парламентът се занимава с измъкването на държавния глава от каша, забъркана от самия него. Станишев подчерта още, че Плевнелиев дължи извинение на българските граждани.

Не ви е виновен президентът. Имаме калпав Изборен кодекс, на който тепърва ще сърбаме попарата”, контрира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева. Подкрепи я и Десислава Атанасова от ГЕРБ, като призова Станишев да не се доверява повече на Мая Манолова, която е доказала, че не може да разписва законодателство, а относно случая в Костинброд преди изборите направо е излъгала.

Цачева предложи да се гласува кандидатурата, издигната от ГЕРБ за заместник-председател на ЦИК – Маргарита Златарева, като деполитизирана. Златарева е доктор по право, има познания и практически опит в ЦИК, допълни тя. Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че неговите хора ще подкрепят предложението на ГЕРБ за зам.-председателската позиция.

От ДПС ще подкрепим направеното предложение от ГЕРБ, потвърди сега народният представител от ДПС Мустафа Карадайъ. „На 20 март се случи така, че г-н Росен Плевнелиев, изпреварвайки действията на Народното събрание, наруши Изборния кодекс на база явно указание от ГЕРБ поради простата причина, че не гласува нито един от предложените за ръководство на ЦИК”, припомни Карадайъ.
„Народното събрание трябва да изпълни законовите си задължения. Едно закононарушение на президента на Росен Плевнелиев не може да води до друго закононарушение и то от Народното събрание”, обясни той.

По-рано през деня депутатите отхвърлиха предложение за включване в дневния ред на Народното събрание проект за решение за признаване на референдума в Крим и резултатите от него, направено от заместник-председателя на групата на „Атака” Павел Шопов. То беше отхвърлено при две гласувания в пленарна зала. При повторното гласуване „за” гласуваха 32-ма народни представители, „против” – 69, а 50 се въздържаха.

Парламентът отхвърли и обсъждане на проект за решение против налагане на санкции от страна на ЕС по отношение на Руската федерация, както и за заявяване на неучастие на България при налагането на санкции на Русия, представено от Десислав Чуколов от „Атака“. Той поиска България да не налага санкции на Русия, а ако това бъде прието от европейските държави, страната ни да използва своето право на вето, защото при такива санкции бихме могли да изгубим 2 милиарда лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове