Шафранът е една от най-скъпите подправки в света. Оказва се, че все повече български семейства произвеждат качествен шафран, даже след изследвания във френска лаборатория шафранът произведен на наша територия заема почетното трето място, съобщава бТВ.
В първите студени дни на есента от земята се показват малки лилави минзухари, а в сърцето им - червени тичинки. Хиляди цветове от полята на древна Персия и днешен Иран към Западна Европа, Родопите и софийските полета. И с всяко навеждане, още един милиграм от най-скъпата подправка в света - шафрана.
Наричат го „червеното злато“ на Европа, а оказва се – и на България.
Семейството на Ани и Людмил отглежда малко шафранено поле от няколко години. Често запарват билков чай и са сигурни в лечебните свойства на подправката.
Разказват, че климатът и почвите в България са много подходящи и постигат първо качество шафран почти с лекота.
След изследване във френска лаборатория, произведеният в България шафран се нарежда на трето място в света по качество. Затова и проф. Нидал Шабан, Институт по генетика и физиологията на растенията към БАН, заедно с учени от Ливан решава да работи в посока удължаване вегетационния период на продукта.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 00001
Коментиран от #8, #11, #17
13:53 20.10.2024
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 дон Вито
Ако са 3-4 е едно, ако са 50-100 е друго.
Как обективно се оценява качеството, някакви измерваеми критерии нещо?
Каква е разликата спрямо по-предните?
Едно е да са много близки, съвсем друго е ако третото място е далеч от първите 2 места.
Изобщо материалът е лишен от факти, а е някаква нескопосана реклама.
Капиш??
14:03 20.10.2024
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 да го унищожим братя
14:09 20.10.2024
7 Отец Петка
14:14 20.10.2024
8 ⚜️Лопата с чип⚜️
До коментар #1 от "00001":
Толкова ли е трудно след като дадената информация и наименования изясняват идеята и фсктологията на статията, да се въздържиш от ненужна демонстрация на знания, калмук! Иди в първия магазин и поискай сафрон или кандидатствай по европроект и опиши начинанието като сафронова плантация, баламурник! Знанията имат стойност когато са нужни и желани!14:19 20.10.2024
9 обективен
Коментиран от #12
14:22 20.10.2024
10 Гунчо
Кой ще се занимава с това в БГ при незастрахована реколта и капризи на времето? Ако имаш свободни две футболни полета, даваш ги под наем и поркаш на спокойствие.
Тъй че статията е пълна глупост и е реклама на някакви ливанци, дето явно ще се изселват в България под предлог, че ще внедряват тук тази подправка.
14:28 20.10.2024
11 Факти
До коментар #1 от "00001":
Сафрон е на английски, глупчо. На български се пише и произнся шафран. Произлиза от персийската дума зафаран.14:32 20.10.2024
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Т Живков
Коментиран от #15
14:34 20.10.2024
14 Пешо Кюствндилецо
До коментар #2 от "Ази":
И мойта излезна такваа, уж беше излезнала да бере череши у блоко над Гирчевци и като ойдох с козите и я фанах с падаро под една череша. Майкооо, и от тогай си е при него ич не се е връщала дома.14:37 20.10.2024
15 Смеххх
До коментар #13 от "Т Живков":
Има бе, украинките.14:49 20.10.2024
16 Пръц
15:01 20.10.2024
17 иван
До коментар #1 от "00001":
а ти от ффранция ли си ,та си толкова неграмотен или се правиш на глупав за да си интересен15:13 20.10.2024
18 Факт
15:21 20.10.2024
19 Луд
15:26 20.10.2024
20 Диляна Иванова-Станчева
И в Шуменските географски ширини, и в Шуменска област.
16:10 20.10.2024
21 Баба Гица
16:30 20.10.2024
22 Гръч
Коментиран от #26
16:38 20.10.2024
23 Този коментар е премахнат от модератор.
24 Счетоводител
16:58 20.10.2024
25 Родината му е Персия
Не си измисляйте “сензации”.
Като станем страна номер 3 по добив на шафран, тогава бийте камбаната и вейте байряка.
17:28 20.10.2024
26 ИМПЕРИАЛИСТ
До коментар #22 от "Гръч":
Шафран, шафран и пак шафран - това е спасението за тютюневия бранш. Разбра ли го най-сетне, ДПС-електорат......?"Лесно н-я-я-м-а никъде"(Българска народна поговорка)...."Европейският човек" отглежда шафран в Гърция, Италия, Испания, а напоследък и в България...Тази примитивна технология за добив на шафран, може скоро да се модернизира..., но за това има пречки от социално естество!
17:57 20.10.2024