Last news in Fakti

8 Април, 2014 07:59 27 780 6

Полицията е продала 1185 коли за по 500 лв.

Преглед на печата

Полицията е продала 1185 коли за по 500 лв., разкрива в. „Труд“

Вътрешното министерство е успяло да продаде 1185 броя транспортна техника на обща стойност 1 237 461 лв. Това е извършено в периода 1 декември 2008 г. - 1 декември 2013 г. В това число влизат не само автомобили, но и камиони, автобуси и специален транспорт, който е бил собственост на пожарните в страната. Информацията бе предоставена на "Труд" от МВР по Закона за достъп до обществена информация.

Средната цена на едно транспортно средство е около 500 лв. В справката вътрешното ведомство не е посочило конкретна цена за дадена машина, марките на автомобилите, нито годината на производство или пробег, за да се види дали те са продадени изгодно. Не е ясно дали е имало и конкуренция при наддаването за техниката.

В справката е посочено, че са били провеждани търгове по Закона за държавната собственост и правилника за неговото приложение. Имало е и обяви в местни и националните всекидневници.

 

Българи спасяват света от източване на карти, гордее се в. „24 часа“

Четирима българи създадоха специален стикер, който предпазва банковите карти от източване чрез скиминг - измама, извършвана по света предимно от българи.

Лепенката скрива данните от магнитната лента на кредитната или дебитната карта и те не могат да се откраднат чрез монтираното от измамниците в банкомата записващо устройство.

 

БСП и ГЕРБ свалят такси на длъжници, очаква в. „Стандарт“

Депутати от ГЕРБ ще подкрепят промените в Закона за частните съдебни изпълнители, научи "Стандарт". Те са предложени от червения народен представител Страхил Ангелов. Промените предвиждат таван на всички такси, събирани от частните съдебни изпълнители. Те не трябва да надвишават 50% от общата сума на вземането. Според Ангелов в момента частните съдебни изпълнители начисляват "космически" такси. "Не може да дължиш 500 лева и да ти вземат още 5000 лева накрая, не ми се вижда справедливо", коментира червеният депутат.

 

Над 60% от българите не са пътували в друга страна от ЕС, тревожи се в. „Сега“

Българите са пътували най-малко в други страни от ЕС в сравнение с другите европейци. Това показва изследване на Евробарометър, направено в периода 18-27 януари 2014 г. В него са участвали 27 739 души от целия алианс. На въпрос дали някога са пътували в друга страна от ЕС, българите са спечелили първо място по отрицателни отговори, като такъв са дали 63 на сто от анкетираните. В същата група са Гърция и Португалия, където 61% от населението не е стъпвало в друга страна от ЕС. Най-пътуващите в Европа са холандците - 72% са отговорили, че излизат от време на време в други държави в съюза.

 

Дело срещу антимафиот отложено за 14 път, пише в. „Преса“

За трети пореден път справки за специални разузнавателни средства блокираха делото срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Наказателния процес срещу него тече повече от година във Великотърновския окръжен съд и е отлаган общо 14 пъти. Тодоров е обвинен за издаване на държавна тайна, престъпление по служба и възпрепятстване на правосъдието.

 

Булгартабак“ над борсовите правила, констатира в. „Капитал дейли“

Над две седмици след като индиректно придоби мажоритарния дял в "Булгартабак холдинг", лихтенщайнското дружество Livero Establishment подготвя смяна в управлението. На пръв поглед тя е чисто формална, но проблемът е, че това става, без да е уведомило за това борсата и без да е отправило търгово предложение към миноритарните инвеститори в цигарената компания на фондовата борса. Нормативната уредба предвижда откриването на такава процедура, чийто смисъл е да се даде възможност на останалите акционери да излязат от инвестицията си, ако не одобряват новия собственик, който придобива контрол. В практиката на капиталовия пазар има случаи, при които търговото предложение е било заобикаляно чрез вратички в законите, и това е ставало повод за сблъсък на юридически аргументи. В конкретния случай на "Булгартабак холдинг" още от приватизацията преди три години като собственик се сочеше икономическата група около депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, но официално купувач беше дружество на VTB Capital. Българският интерес обаче никога не е потвърждаван публично, така че свързаност на предишния и новия собственик на хартия няма и този аргумент също не може да се ползва за избягване на търговото предложение.

Специалист по търговско право обърна внимание, че търговото предложение към миноритарните акционери в "Булгартабак холдинг" може да бъде избегнато, ако новият и старият собственик са част от една икономическа група или водят до един и същ краен собственик, който упражнява лично правото на глас в общото събрание на акционерите. В този случай регулаторът трябва да бъде информиран за наличието на такава свързаност. Тоест, ако Livero Establishment не отправи търгово предложение и това мине без санкция на КФН, може да се приеме, че реална смяна на собствеността не е била извършвана. Формално собственик на "Булгартабак" досега се водеше руската инвестиционна компания VTB Capital, което бе одобрено от правителството като купувач на предприятие със стратегическо значение в българската икономика, вносител на значителни суми от ДДС и акцизи.

 

Сутрешни балове заради евровота, коментира в. „Новинар“

Баловете на 24 май тази година ще бъдат сутрешни. Абитуриентите ще трябва да станат рано, ако искат да преброят до 12 в двора на училището си в деня на славянската писменост и култура.

Причина за това е, че достъпът до школата ще бъде свободен за зрелостниците само до 13 ч. на 24 май, съобщиха от образователното министерство.

В деня на изборите пък завършващите ще трябва да отидат в някой парк вместо в училищния двор преди бала. На 25 май школата няма да бъдат достъпни за абитуриентите.

 

Дават "Александър Невски" на църквата, пише в. „Дума“

Очакваме внесеният законопроект за допълнение в Закона за вероизповеданията, който ще узакони статута на храм-паметника "Св. Александър Невски", да влезе в програмата на Народното събрание. Това съобщи вчера в Пловдив Пламен Славов, председател на комисията по вероизповеданията. Предоставянето на "Александър Невски" на Българската православна църква ще даде възможност да бъдат извършени така наложителните възстановителни и реставрационни дейности в храма, каза Славов. Той допълни, че провославните храмове вече получават средства за реставрация и ремонти от държавата. През тази година средствата от държавния бюджет, които ще бъдат разпределени между различните вероизповедания, са увеличени и те ще могат да разчитат на 3,5 млн. лв., както и на отделен допълнителен ресурс от половин милион, който да служи при случаи, в които се налагат спасителни за общността действия, съобщи депутатът от БСП.

 

Бойко пръснал 200 бона за гощавки, пресмята в. „Монитор“

Експремиерът Бойко Борисов е пръснал колосалната сума от 200 000 лв. за вечери и обеди в чест на други държавни лидери за трите години и половина начело на държавата. Това показва справка, предоставена от МС на „Монитор” по Закона за достъп до обществената информация.

Така например при посещението на делегацията начело с датския премиер Хеле Торнинг-Смит в началото на декември 2011 г. Борисов е минал само с кетъринг за скромните 170 лв. Обядът за гръцката делегация, водена от Андеас Папандреу след съвместното заседание на двете правителства в резиденция „Бояна” през 2010 г., пък е струвал на МС 3508 лв. Почти същата сума е заплатил лидерът на ГЕРБ за почерпката на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Рамунсен за двата обяда с шефа на Европейския съвет Херман ван Ромпой - през 2011 г. и 2012 г., за гощавките на турския премиер Реджеп Ердоган и на унгарския и шведския му колега Виктор Орбан и Фредерик Райнфелд, както и на сирийския президент Башар Асад. Същевременно Борисов се е изръсил 6281 лв. за вечеря с ливанския министър-председател Саад Харири и по над 4600 лв. за обедите си с косовския премиер Хашим Тачи и с водената от Ядранка Косор хърватска правителствена делегация, посетила страната ни през 2010 г. По около 5 бона са стрували трапезите за турския президент Абдуллах Гюл и сръбския премиер Мирко Цветкович. С ястия и питиета за 5310 лв. е нагостил Борисов пък бразилския държавен глава с БГ корени Дилма Русеф, а малко повече се е бръкнал за почерпката на молдовския премиер Владимир Филат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошo

    4 2 Отговор
    Това се прави от 20г.Хайде стига комунистически пропаганди
  • 2 бургазлията

    4 3 Отговор
    Алоооо,неграмотната писарушка.Средната цена за автомобил е 1000 лева.Трябва да се учи и математика от началните класове не само да се смуче от пръстите.

    Коментиран от #3

  • 3 Веско Павлов

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "бургазлията":

    А бе и аз гледах, смятах ама не излиза сметката.
  • 4 хххххххххххх

    2 0 Отговор
    Ако трябва да сме по-точни 1044,27лв.
  • 5 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    500ЛВ ТО ЗА СКРАП НА МЕТАЛЕКСА
  • 6 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Уреждат своите хора с коли от години! Имам познат полицай който си купи от такъв търг с преференции скъпа кола за смешни пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове