Last news in Fakti

17 Май, 2014 12:52 2 335 0

Нивото на Дунав продължава да се покачва, високата вълна достига България

  • дунав-
  • видин-
  • русе-
  • свищов-
  • сърбия-
  • наводнения

Пратихме спасители в Сърбия, които ще помагат при евакуацията и отводняването

Нивото на Дунав продължава да се покачва, високата вълна достига България - 1
В Сърбия много населени места са наводнени, у нас нивото на Дунав край Видин също се покачва, но няма опасност за града. Снимки: АП и БТА

Нивото на река Дунав продължава да се покачва. При Русе днес се очаква да се повиши с още 50 сантиметра и да мине 6 метра, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на реката. Прогнозата е тази тенденция да продължи и през следващите дни.

Високата вълна, която идва от Сърбия, вече достига българо-румънския участък на Дунава. В сръбската част на реката на места покачването е с повече от два метра, предаде бТВ.

Засега у нас най-застрашени са островите, както и крайбрежните тераси, които делят брега от защитните диги. От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав уверяват, че на този етап няма опасност за населените места и хората.

По места обстановката се следи от екипи на Гражданска защита. Според експертите е малко вероятно да се повтори бедствената ситуация от пролетта на 2006 г., когато край Русе бе отбелязано рекордно високото ниво от 9 метра и 12 сантиметра

Само за последното денонощие нивото на река Дунав при Видин се е покачило със 110 см и е достигнало 804 см, съобщи БНТ в свой репортаж. Стремителното покачване ще продължи и през деня, показват прогнозите. Високи са подпочвените води във видинската низина, но засега няма опасност от наводнение на селищата покрай реката, съобщават от Областния кризисен щаб.

Дигите и другите защитни съоръжения по брега на Дунав са под непрекъснато наблюдение от служители на „Напоителни системи”. Има готовност за намеса при констатиране на просмукване или теч. При денонощен режим работят и 5 отводнителни помпени станции по поречието. Започва подготовка и за въвеждане на втория етап от плана за защита на населението при високи води, който се прилага при ниво над 850 см. При критично ниво на Дунав от 836 см при Видин се залива товарното пристанище, а при ниво от 728 см се залива жп линията, припомни националната обществена медия.

Хидрометеоролозите алармираха, че в Австрия за пореден ден е обявен червен код заради гръмотевични бури и обилни валежи от дъжд, така че нивото на Дунав там също се покачва. Това означава, че се очаква още да се вдигне нивото на Дунав при Видин, тъй като количеството вода, изсипало се в Дунав в Австрия и в Сърбия, ще достигне и до нас.

Ситуацията в Свищов вече се нормализира, след като порои, десетки литри дъжд на кв. метър и пориви на вятъра до 22 м/сек. причиниха сериозни щети в града, разкри репортаж на Нова ТВ. Стихията отнесе улици и причини проблеми в канализацията. Бедствено положение няма, а хората са доста по-спокойни. Към момента не се съобщава за наводнени жилища. Преди два дни в Свищов 40 жилища бяха залети, а две улици в града буквално липсват. Разрушени са отводнителните шахти, има съборени покривни конструкции.

“На 14 май се изсипаха 40 литра дъжд на квадратен метър, а канализационната система не можеше да поеме такова количество. Затрудненията до голяма степен вече са отстранени. Не можем да дадем обезщетение на пострадалите от общината, но се опитваме максимално да помогнем с техника, материали и съдействие”, каза пред камерата на Нова зам.-кметът на община Свищов Виктор Майстров.

„Има сериозни повреди по някои улици в града. В някои части е отнесена пътната настилка. В село Ореш има напълно разрушена улица. Имаме средства да се справим със ситуацията, но не и с трайните последици, затова подготвяме документи и ще кандидатстваме в междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за да бъдат отстранени по-сериозните деформации”, допълни той.

Една от най-сериозно пострадалите сгради в града е църквата „Свето преображение”, която беше разрушена още от предишните дъждове, а тогава не бяха отпуснати средства за възстановяването ѝ. „Сега положението е допълнително влошено, продължаваме да следим деформациите в нея”, сподели Майстров.

Изпратихме 28 български пожарникари и спасители, които ще помагат за преодоляването на последиците от наводненията в Сърбия. Това обяви гл. секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от ТВ7. Те ще помагат при евакуацията, отводняването на места и спасяването на бедстващи хора.

Групата разполага с осем пожарни автомобила, мотопомпи и лодки. Все още не е ясно в кой район на Сърбия ще заминат българските пожарникари. Причината е, че в Сърбия обстановката е много динамичка и веднага след преминаването на границата те ще получат инструкции къде ще има най-голяма нужда от тях.

Гл. секретар на МВР Светлозар Лазаров им даде инструкции да бъдат внимателни и да се върнат живи и задрави у нас.

Очаква се пожарникарите да останат в Сърбия около седмица, но ако се наложи може да удължат престоя си. Водач на екипа е началникът на Пловдивската спасителна група - гл. инспектор Димитър Бришимов.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати писма до президента на Република Сърбия Томислав Николич и до председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович по повод тежката метеорологична обстановка в двете държави, която взе жертви, остави без дом хиляди хора и причини огромни материални щети.

„Изразявам своите най-дълбоки съболезнования към близките на жертвите и пожелавам бързо възстановяване на пострадалите“, пише в писмата си до Томислав Николич и до Бакир Изетбегович президентът Плевнелиев.

Държавният глава изразява съпричастността и солидарността на българския народ, в този труден момент, към гражданите на Сърбия и на Босна и Херцеговина, като в писмата си изразява и надежда за бързо нормализиране на обстановката.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове