15 Май, 2014 11:00 3 249 0

Потоп в Сърбия - Обновена

  • сърбия-
  • наводнения

Положението допълнително ще се утежнява от бурните ветрове и ниските температури. Премиерът Александър Вучич е присъствал на извънредно заседание на щаба за кризисни ситуации

Потоп заля Сърбия. Премиерът Александър Вучич обяви извънредно положение на цялата територия на страната. Той призова сърбите да спазват разпоредбите на властите за евакуация.

Двама души са загинали, друг е изчезнал, а 500 са били евакуирани в Сърбия заради проливните дъждове, които от дни валят над страната, съобщават местни медии.

Кметът на Белград Синиша Мали заяви, че загиналият не е послушал съветите на властите да се евакуира и на инат е останал в къщата си в столично предградие. Извънредно положение е обявено в 22 общини, където реките са започнали да излизат от коритата си. Днес се очаква в Белград да паднат валежи, които обикновено се изливат за тримесечие.

Вътрешното министерство уточни за втората жертва, че е пожарникар, който се е удавил в придошлите води на река Ясеница.

Положението допълнително ще се утежнява от бурните ветрове и ниските температури. Премиерът Александър Вучич е присъствал на извънредно заседание на щаба за кризисни ситуации.

Армията и полицията са мобилизирани, за да помагат при евакуацията на застрашените региони, съобщи националната телевизия на Сърбия.

Вътрешното министерство е мобилизирало 344 пожарникари и спасители, 76 превозни средства, 31 помпи и 10 лодки.

На територията на Сърбия 322 жилища са застрашени, а други 287 вече са били наводнени. Членовете на жандармерията и войници също са се включили в спасителните операции.

Река Колубара е излязла извън коритото си през изминалата нощ и това е принудило властите във Валево да започнат евакуацията в някои от застрашените райони на града.

Допълнителна техника е мобилизирана, за да помага при разчистването на свлачищата, които застрашават да затворят основни пътища в страната. Метеоролози обаче предупреждават, че и днес ще продължат валежите и съветват населението да следи за разпоредбите на властите и да ги изпълнява. Много училища разпуснаха учениците в принудителна ваканция. Спряно е движението по основните пътища между Белград и Бар и Белград и Ниш.

От своя страна Румъния въведе червен код в райони в източната част на страната заради опасност от наводнения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: