Last news in Fakti

28 Май, 2014 13:38 819 0

ГЕРБ с обвинения за контролирания вот

  • герб-
  • обвинения-
  • контролирания вот-
  • мвр

Защо правителството, вицепремиерът и председателят на ДАНС не предприеха мерки в изборния ден срещу купуването на гласове?

ГЕРБ с обвинения за контролирания вот - 1
Снимка: БТА

Призовахме днес Законът за МВР да не се гледа, докато не дойде министър-председателят Пламен Орешарски. Правителството, както вицепремиерът, така и председателят на ДАНС дължат отговори на българските граждани защо не бяха предприети никакви мерки в рамките на изборния ден за многобройните сигнали, които бяха свързани с купуване на гласове и контролиран вот. Това каза на брифинг в парламента народният представител от ПП ГЕРБ Красимир Ципов.

„Всички медии получаваха сигнали какво се случва в неделния ден. Какъв е резултатът от тези сигнали?

бразувани не повече от няколко десетки досъдебни производства, абсолютно никакви мерки, предприети за превенция на тези явления и лоши практики, за които предупреждавахме, когато се гледаше Изборният кодекс. Не беше предприето нищо от страна на МВР и ДАНС. Г-н Писанчев, председателят на ДАНС, дължи отговор и на други въпроси – защо при положение че в основните принципи на ДАНС е залегнал принципът за спазване на Конституцията, а като основна дейност е записано, че ДАНС трябва да противодейства на противоконституционна дейност, защо ДАНС се занимава с разследване по сигнали срещу наказателно неотговорни лица”, попита Ципов.

Той обясни, че визира президентът на републиката, защото в Конституцията е записано, че президентът не може да бъде разследван от органите на изпълнителната власт. Ципов бе категоричен, че отговори на тези въпроси се дължат от премиера Пламен Орешарски, от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и от Владимир Писанчев. Не чуваме отговори от тях какво се е случило и защо не са предприети тези действия, които предвижда законът и Конституцията,  добави той.

Според заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов системата за сигурност не може да отговори на очакванията на обществото и да гарантира нормалното провеждане на едни парламентарни избори. „С първия законопроект, който беше приет от 42-то Народно събрание, бяха смесени полицейски функции с контраразузнавателните. Това даде възможност за това, което днес берем като плодове – невъзможност да се осъществява реален парламентарен контрол на структури, които имат изцяло полицейски функции и се стигна до това беззаконие да се проверява президентът на републиката”, заяви Цветанов.

Цветан Цветанов подчерта, че всички български служители в правоохранителната система са достойни и ще продължат да работят и в следващи правителства. „Този подход, който реализира политическо и псевдопрофесионалното ръководство на МВР, създава огромен дефицит за справедливост и това, което хората очакват. Имаме ясно отстъпление от одобренията, които бяха давани от ЕК при реформите, които бяха извършени от 2009 г. до 2013 г. Системата за сигурност не може да отговори на очакванията на обществото и да гарантира нормалното провеждане на едни парламентарни избори. Видяхме какво се случи с европейските избори”, категоричен беше заместник-председателят на ПП ГЕРБ.

По отношение на приемането на Законопроекта за МВР народният представител от ГЕРБ Веселин Вучков предупреди, че с новия закон политическото влияние в кадровия растеж в МВР ще се засили неимоверно много. „Намираме за нелепо днешното пленарно заседание да започне с гледането на Закона за МВР. Преди изборите многократно и аргументирано изразихме нашите критики и по отношение на отнемането на възможността на президента да назначава висшата професионална фигура, което означава, че новият главен секретар ще бъде с няколко степени политически по-удобен, елиминирането на конкурсното начало, ликвидирането от социалния диалог на 4 измежду шестте синдиката на МВР”, посочи Вучков. Той отчете, че единственият синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” ще бъде елиминиран от Съвета за социално партньорство. По думите му в момента има огромно напрежение сред служителите на МВР.

„Текстът, който гласи, че прокурорът от окръжна или районна прокуратура ежегодно трябва да дава писмена оценка на разследващите полицаи – дознателите, беше заличен. Прокурорите няма да дават оценка на разследващите полицаи за качеството на разследването, което е нелепо. Кой ще дава оценка”, попита Веселин Вучков. Според него една година след реформата в ДАНС този закон е омагьосан кръг и не вещае нищо добро, а отправя МВР към безпътица.

Народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов добави, че това не е най-социалният закон за МВР. „Само по волята на министъра на вътрешните работи всяка една сряда на Министерски съвет могат да бъдат внесени подзаконови нормативни актове, които да решат по какъв начин ще съществуват структури в МВР, къде ще работят служителите в тях. Всички служители на МВР занапред няма да знаят каква ще бъде съдбата им. Документите за самоличност на чужденците и последващият административен контрол, след като са влезли на територията на България, ще се осъществява от „Гранична полиция”. Никъде в Европа няма такъв модел”, подчерта Ципов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове