Last news in Fakti

30 Май, 2014 09:05 1 812 4

За четвърти път кабинетът оцеля, Орешарски обеща ремонт - Обновена

  • орешарски-
  • вот на доверие

Оставката ми е в джоба от първия ден на правителството. Ние сме експертно-програмен кабинет и това е нормално. Ние не сме на щат, отбеляза Пламен Орешарски

За четвърти път кабинетът оцеля, Орешарски обеща ремонт - Обновена - 1
Снимка: БТА

С 93 гласа за, 116 – против правителството на Пламен Орешарски оцеля за четвърти път.

При експресна процедура в първите 30 секунди на заседанието гласуваха 209 депутати, от тях 93-ма гласуваха в подкрепа вота на недоверие и за сваляне на кабинета, против свалянето на кабинета гласуваха 116 депутати.

Вотът беше прегласуван. Резултатите бяха абсолютно идентични. Отново правителството бе подкрепено от 116 депутати.

ГЕРБ напусна залата веднага след прегласуването. В кулоарите Бойко Борисов поиска отново предсрочни избори.

Вотът е доверие за политиката на правителството за оздравяване на енергетиката. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента премиерът Пламен Орешарски. Той потвърди, че ще има промени в кабинета, но те ще бъдат направени след консултации с партиите, които подкрепят правителството.

Промените са наложителни, защото един мой министър отива евродепутат в Брюксел, уточни Орешарски. По-малко от петима министри ще бъдат сменени в кабинета, обяви премиерът Пламен Орешарски в кулоарите на парламента.

Орешарски отбеляза, че голяма част от социалните ангажименти на БСП са изпълнени.

Оставката ми е в джоба от първия ден на правителството. Ние сме експертно-програмен кабинет и това е нормално. Ние не сме на щат, отбеляза Пламен Орешарски. Той посочи, че всеки министър си носи оставката в джоба.

Орешарски посочи, че не забелязва разколебаване в подкрепата на БСП и ДПС за неговия кабинет.

Премиерът пожела ГЕРБ да внесе следващия вот за фискалната политика. Да видим как като управляващи те изхарчиха 8 млрд. лева. ГЕРБ винаги избира слаби за тях теми.

Благодаря за подкрепата и ви уверявам, че ще продължим да работим за оздравяване на енергетиката. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след като мнозинството в парламента подкрепи кабинета при гласуването на вот на недоверие за провал в областта на енергетиката. Премиерът подчерта, че енергетиката е тема, по която трябва да се водят дискусии и имало нужда от градивно обсъждане, защото решенията днес щели да дадат отражение след 5-10 и повече години.

По думите му секторът не е в добро състояние, натрупаните проблеми били от години. Най-големите грешки в енергетиката, според него, са били направени през 2000-та и през 2012 година.

В последната една година правителството беше принудено да вземе редица мерки, заяви Орешарски. По думите му днес пазарът на електроенергия бил значително по-балансиран.

В ход е либерализацията, която беше ненужно забавена в предишните години, отбеляза той.

Не подкрепих вота на недоверие, защото беше внесен в едно специфично време и очевидно имаше предизборна цел. Това заяви народният представител от БСП Антон Кутев от парламентарната трибуна при отхвърлянето на вота на недоверие към правителството в областта на енергетиката.

По думите му вотът не е имал за цел да коригира работата на правителството, защото ако е била такава целта, той е нямало да бъде направен така, че да се гласува два дни преди изборите, както са искали да направят ГЕРБ. "От тази гледна точка в този момент вотът на недоверие няма смисъл, защото политическата му цел е изпълнена и колегите знаеха, че той няма да успее", каза още депутатът.

Друг мотив по думите му да не подкрепи вотът е, че той по думите му се е състоял вчера. Той подчерта, че ГЕРБ и днес подкрепят председателя на предизборния им щаб, бившия министър на вътрешните работи и настоящ депутат.

"За първи път тези титли събрани в едно получават 4-годишна ефективна присъда. Това значи нов мандат. Г-н Цветанов получи нов мандат от 4 години преди малко. Именно в подкрепа на този нов мандат, колегите от ГЕРБ в момента не са в зала. Може би отидоха да му съчувстват, затова не са в зала", заяви Кутев.

При настоящата конфигурация в парламента най-вероятно вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ, няма да бъде подкрепен, но целта е обществото да бъде предупредено, че енергийната система е катастрофирала. По повод аргумента на управляващите, че системата е разрушена именно от правителството на ГЕРБ, Московски заяви, че дисбалансът в системата е създаден от проекти на тройната коалиция преди 2009 година.

„Дисбалансът в системата го създадоха „Белене“ и „Цанков камък“. Това са техните мегаломански проекти. Ние задължихме НЕК с 600 млн. лв. по време на управлението на ГЕРБ като плащахме „Белене“ и Цанков камък“. На практика за една година настоящото управление постигна същите задължения, които ние имахме за 4 години. Как сме оставили системата разрушена, като те намериха в нея резерви и намалиха на два пъти цената на тока? Кое от двете е вярно – че сме разрушили системата или, че имаше вътре резерви, с които да намалят на два пъти цената на тока?“, каза Ивайло Московски.

Той подчерта, че нито едно сдружение, нито една организация или дружество, извън държавните, не подкрепя действията на правителството в областта на енергетиката. По думите му решението да се намали цената на тока не е решило проблемите на социално слабите граждани, на които са спестени по 2 лв., а на богатите по 150 лв.

Оставка на това правителство, разпускане на парламента и предсрочни избори са крайната цел на ГЕРБ, беше категоричен Московски.

Това е четвърти вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" поискан от ГЕРБ.

Първият беше за провала на политиката в регионалното развитие, вторият - за неработещото министерство на инвестиционното проектиране, а третият - за политиката по сигурността.

Първоначално дебатите трябваше да се проведат на 23 май - два дни преди изборите за европейски парламент, но зарази липса на кворум в пленарна зала бяха отложени за 28 май.

Над пет часа в сряда народните представители от всички парламентарни групи дебатираха на тема "енергетика", като от експертен, дебатът се прехвърли в полето на личните обиди. В последния момент в него се включи и премиерът Пламен Орешарски.

Дебатите в парламента в сряда по вота на недоверие доведоха до абсурдни ситуации. До размяна на остри реплики стигнаха Владислав Николов от ГЕРБ, заместник-председателят на парламента Мая Манолова и Кирил Добрев от левицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    6 0 Отговор
    Май е крайно време на този зверилник в центъра на София вместо " съединението прави силата " просто с големи букви да напишат ЦИРК
  • 2 Сульо

    4 0 Отговор
    то цялата държава е цирк, не само парламента
  • 3 gorski

    1 0 Отговор
    Ремонта по гаранция ли ще е ,или народа ще трябва да плаща отново?
  • 4 мария спасова

    0 0 Отговор
    Чудя се що им се вързвате? И атомна бомба да падне тези пак , ще ги има.Яжте пийте и с и гледайте кефа !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове