Last news in Fakti

21 Юни, 2014 16:49 1 401 3

Плевнелиев: Президент съм на солидарна нация (обновена)

  • росен плевнелиев-
  • варна-
  • доброволци-
  • кснс

Няма нужда от свикване на КСНС, каза държавният глава във Варна

Плевнелиев: Президент съм на солидарна нация (обновена) - 1
Снимка: БТА

Аз съм президент на една солидарна нация, заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който пристигна във Варна. Той похвали доброволците, които днес са 350 (между тях има и чуждестранни студенти), обаче добави, че и институциите трябва да си свършат работата.

Плевнелиев отговори на въпрос за евентуално свикване на Консултативния съвет за национална сигурност във връзка с бедствието в "Аспарухово", че за момента няма нужда от КСНС, тъй като организацията на място за преодоляване на последиците от потопа е добра.

„Бях на заседанието на Областния кризисен щаб, чух внимателно всички и участвах в самото заседание. Виждам по-добра координация, желание на институциите да набележат спешни краткосрочни и дългосрочни мерки. Чух всеки и казах, че и аз като държавен глава съм част от Кризисния щаб. Днес на област и град Варна, на Добрич и Велико Търново ще кажа, че за мен са важни две големи неща: институциите да могат да си вършат работата - и не Кризисен щаб по национална сигурност в София, а институции близо до хората тук - в "Аспарухово", Добрич, Велико Търново и където е необходимо”, подчерта президентът.

„За мен е важно институциите да имат добър диалог, да имат добра координация, да знаят какво правят час по час, ден по ден и преди всичко да бъдат полезни на хората. Моят анализ е, че когато хората са разколебани, тъй като има различни послания от институциите, няма как да кажем, че всичко е било наред”, отговори Плевнелиев на въпроси на журналисти адекватно ли са действали институциите в нощта на бедствието.

Докато разглеждаше пострадалите улиции къщи, той успокои засегнатите от бедствието, че ще получат помощ по линия на Комисията по бедствия и аварии, чиито сътрудници ще дойдат и ще опишат щетите на място. Всеки ще бъде компенсиран по правилата, увери той, обяснявайки, че не може да определи срок за това, тъй като не е министър-председател.

Аз съм на страната на хората, а хората искат да видят държава, която е на тяхна страна, каза Росен Плевнелиев и обеща като държавен глава отново да дойдев "Аспарухово", за да види как вървят възстановителните работи.

ххх

На заседанието на Областния кризисен щаб във Варна малко по-рано през деня президентът Росен Плевнелиев поиска спешен план с краткосрочни и дългосрочни мерки за овладяването на последствията от наводненията и за предотвратяването на нови критични ситуации. Държавният глава  апелира максимално бързо да бъдат оценени щетите и да бъдат подготвени проекти за отводняване и за изграждане и модернизиране на канализационната мрежа, които да се финансират по европейски инструменти.

Росен Плевнелиев припомни, че преди около две години след трагедията в село Бисер бе посочена необходимостта от реформа във водния сектор, но законовите промени, предвиждащи реализирането й, са стигнали само до първо четене в Народното събрание. Президентът коментира, че е недопустимо от 15 години да не се взимат мерки за проблеми като незаконното застрояване и нерегламентираната сеч, както и за почистването на речните корита. Държавният глава изтъкна и необходимостта от въвеждането на обучения за реакции при кризи.

ххх

Пред журналисти в Добрич държавният глава Росен Плевнелиев призова да бъде продължена реформата във водния сектор и припомни многократното си настояване законопроектът да бъде разгледан на второ четене в Народното събрание.

В бедстващия град, където е на посещение, президентът огледа най-засегнатата от наводнението улица, а преди това се запозна с пораженията, които бедствието е нанесло на Общинския парк в Добрич. В разрушеното съоръжение са вложени 5 млн. лева по ОП “Регионално развитие” и след три дни е било планирано откриването му за жителите на града.

Президентът посети и повече от 20 къщи и разговаря с пострадали от наводнението семейства. Той отново призова гражданите да бъдат активни, да се регистрират в общината и да подават молби за обезщетения. Росен Плевнелиев беше категоричен, че помощ ще има, но има и правила, които трябва да се спазват. Предстои оценителните комисии да извършат необходимите действия за установяване на пораженията, допълни държавният глава, който ще настоява това да се случи възможно най-бързо, за да може исканията да бъдат представени на компетентните институции и хората да бъдат обезщетени. 

Президентът Росен Плевнелиев, заедно с еврокомисар Кристалина Георгиева, участва в заседание на Кризисния щаб в Общинската администрация в Добрич. Пред жители на града държавният глава пое ангажимент след месец да извърши нов оглед на най-тежко засегнатите от бедствието райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    5 1 Отговор
    Мистър Бийн чува ли се, какво говори...
  • 2 Румен Янев

    4 0 Отговор
    Президент на нация която не заслужава да ръководи
  • 3 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Защо говори от името на нацията? Всичко казано от него са клишета подредени в изречения. Това го може всеки средно статистически Български студент. Смятам, че не може да има солидарност с хора които и в момента крадат от развалините. Интеграцията трябва да се прекрати. Всички видяхте какво направиха във Франция. Това трябва да започне и у нас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове