Last news in Fakti

26 Януари, 2006 00:00 587 0

Всеки шести ипотечен заем ще се тегли без да си стъпил в банка

  • консултанти-
  • кредит-
  • кредити-
  • клиента-
  • ипотечен-
  • бизнес-
  • бизнеса-
  • ипотечни-
  • клиентите-
  • консултант-
  • много-
  • време-
  • начин-
  • които-
  • кредитните-
  • защото-
  • кредитен-
  • институции-
  • кредитни-
  • получаване-
  • кредитекс-
  • ипотечен кредит-
  • ипотечни кредити-
  • кредитните консулт
Около 15% от ипотечните кредити, или всеки шести от тях, до 2-3 години ще се издават без клиентът дори да е стъпвал в банка или друго кредитиращо дружество. Това е възможно благодарение на навлизащия у нас нов начин на отпускане на ипотечен кредит за гражданите и бизнеса - чрез кредитни консултанти, които стават посредници между клиента и финансовата институция.

Допреди година беше необичайно да ти предложат финансиране на работното място, без да е необходимо да се обикалят кредитните институции и да се сравняват оферти. Сега това вече е факт - професионалистите консултират клиентите за получаване на дългосрочни ипотечни кредити за бизнес и за жилище директно в дома или на работното им място. В някои институции делът на отпуснатите чрез посредничество ипотечни кредити и сега е сравнително висок. В "Кредитекс" например над 1/3 от всички ипотечни кредити са отпуснати именно по този начин. Kакто в много други области на търговията и услугите, чрез консултанти компанията отива при клиента, а не обратното. "Кредитекс" е сред финансовите институции с изградена мрежа от консултанти в цялата страна. "Мобилни банкери" предлагат още Райфайзенбанк и Банка "Биохим".

В бъдеще вземането на ипотечен кредит чрез кредитен консултант ще стане толкова естествено, както наемането на брокер за покупка на апартамент или на майстор за ремонта му. Това не означава, че клиентите, които ползват тази услуга, не са финансово грамотни. Напротив, често самите клиенти предпочитат някой да се занимава вместо тях с подробностите по взимането на кредита - както се използват счетоводители за подаване на данъчната декларация, или дизайнери за обзавеждане на дома, гледачка за детето при заети родители или личен шофьор. Може да се каже, че ползването на услугата ще се превърне във въпрос на личен престиж - т.е. в един удобен начин да получиш кредит.

Има много случаи, в които хора самостоятелно са избрали финансиране с неподходяща структура на техните бизнес нужди - най-вероятно по време на някоя от промоциите за кредитиране. Голяма част от тях са взели многобройни потребителски кредити, защото не са знаели ползите от един дългосрочен ипотечен кредит за бизнеса, или просто не са могли да влязат в стандартните матрици на кредиторите. Ползването на консултант при вземането на ипотечен кредит може да предпази от подобни грешки.

По данни на Wall Street Journal и Американската асоциация на кредитните консултанти професията "ипотечен брокер" е процъфтяващ бизнес. От 2,5 трилиона долара ипотечни кредити през 2002 година близо 60% са дадени от 120 000 ипотечни брокери, докато през 1987г. този процент е бил едва около 20%. Независимо че ипотечният бизнес в САЩ не може да се сравнява по обеми и организация с този в България, у нас вече има консултанти със сериозни портфейли от кредити, чиито възнаграждения са по-големи или сравними със заплатите на банковите служители.

По данни от неформално проучване, направено сред консултантите в "Кредитекс", професията "кредитен консултант" се развива много бързо заради множеството предимства за кредитополучателите. Като кредитни консултанти могат да работят специалисти по икономика, счетоводство, банки и финанси, маркетинг. В проучването 48% посочват като най-важно качество детайлното разбиране на потребностите на клиента от определен кредит. 24% посочват, че от решаващо значение е консултантът да внушава доверие и респект и да има отлични презентационни умения. Знанията и опитът в кредитирането помагат на консултантите да се справят с недостатъчното разбиране на клиентите за процеса на одобрение и отпускане на заем.

Кредитните консултанти споделят, че новата "професия" ги привлича, защото им дава допълнително професионално утвърждаване и развитие. 91% от тях имат друго основно занимание - счетоводни услуги, застрахователен бизнес, недвижими имоти, търговия и са утвърдени професионалисти в своите области. Работата като кредитни консултанти обогатява спектъра от услуги, които предоставят на своите клиенти и им дава възможност за по-добро обслужване. В резултат на това се изграждат отношения на взаимно доверие и сигурност най-вече за клиента.


Предимството да ползваш посредник

Кредитните консултанти не удължават, а напротив - значително скъсяват разстоянието до получаване на услугата, защото на клиентите не са налага да се откъсват дълго от работната си среда;
Кредитният консултант спестява на клиентите време и усилия по процедурата за вземане на кредит;
Отпускането на заем по този начин не го оскъпява за клиента;
Kонтактът с познато и доверено лице при кандидатстване и обслужване на кредита. Професионалният кредитен консултант остава с клиента и в трудни времена за бизнеса - той може да даде ценни съвети както за получаване на допълнителни средства за разширяване на бизнеса, така и за преструктуриране на задължението в случай на временна криза с бизнеса вследствие на лоша пазарна конюнктура.
Можеш да звъннеш на консултанта си по мобилния телефон по всяко време - не само в работни дни, но и по време на празници. Разговорът с равен на теб човек обикновено тече по-лесно, тъй като консултантът те познава отдавна.
Кредитните консултанти спестяват и много разходи, свързани с получаването на ипотечен кредит - оценка на обезпеченията от външни оценители, подготовка на юридическите документи от нотариуси и пр.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА