Last news in Fakti

25 Май, 2006 00:00 3 423 0

"Лендмарк" купи от Гергов част от голф комплекс

  • блексирама-
  • стойчев-
  • лендмарк-
  • кънчо-
  • около-
  • проектът-
  • игрището-
  • строи-
  • сделката-
  • кънчо стойчев-
  • млн евро-
  • голф игрището
Инвестиционният фонд "Лендмарк пропъртис България" придоби 50% от капитала на акционерното дружество "БлекСиРама", което строи голф игрище край Балчик. Това съобщи управителят на фонда Таня Косева-Бошова, без да посочи цената на сделката. Като част от нея капиталът на "БлекСиРама" е увеличен с 10 млн. лв., допълни тя. Това е първият институционален инвеститор, който изкупува дял от реализиращите се в момента седем голф проекта в страната.

,"Лендмарк" е изкупил 25% от дела на рекламния бос Красимир Гергов и още толкова от тези на социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Получихме сериозно предложение, на което не можахме да устоим и затова приехме, коментира сделката Кънчо Стойчев. Той остава изпълнителен директор на дружеството заедно с представителя на инвестиционния фонд Ричард Макдоналд.

Голф игрището се строи по дизайн на легендарния през 60-те и 70-те години на миналия век Гари Плейър, който е спечелил над 160 турнира. Проектът се простира на площ от 1000 дка по протежение от нос Калиакра до нос Галата с великолепна панорама към Варненския залив. Голф игрището ще бъде с 18 дупки, разположени на площ от 650 дка. Първите девет се очаква да бъдат завършени до края на годината, а останалите през 2008 г. Освен голф игрището от най-висока международна класа проектът предвижда и изграждането на около 500 луксозни вили, SPA център, хотел, футболни игрища, басейни. В целия комплекс няма да има високо строителство. Движението с коли ще е ограничено. Акцент се дава на природната среда. Строителството на първата фаза на проекта от 26 вили ще приключи до август, каза Таня Косева. Половината от къщите вече са купени основно от британци, но има и българи, посочи Кънчо Стойчев. По думите му цените се движат от 1500 до 2000 евро/кв.м. Къщите са с разгърната застроена площ от 100 до 200 кв.м.

"БлекСиРама" е новаторски за страната проект за недвижимост от висша класа, предлагащ петзвездни условия на цени, които са далеч по-ниски от тези в испанския курорт Марбея, коментираха собствениците на комплекса. Досега в него са инвестирани 10 млн. евро, като общата инвестиция ще възлезе на над 100 млн. евро. Проектът е насочен към заможния турист, който ще харчи по 300 - 400 евро дневно, коментира Кънчо Стойчев. По думите му организираните голф туристи са около 10 милиона.

Основни акционери в "Лендмарк" са притежаваната от милиардера Тор Бьорголфсон исландска банка "Ландсбанки", инвестиционният фонд "Алтима партнърс" и собственикът на хотел "Радисън" в София - холдингът "Горт". Покупките на фонда са в областта на търговските и офис площи, като досега са инвестирани около 50 млн. евро. "Лендмарк" е собственик на бившия вече "Соравия център" в София, два имота във Варна и един край Пловдив, където ще строи търговски център. Плановете на "Лендмарк" са през следващите няколко години да вложи общо половин милиард евро в региона в придобиването на съществуващи и изграждането на нови офиси, търговски площи, хотели, логистични центрове и жилища.


Структура на капитала на "БлекСиРама" след сделката

Акционери дял в %

"Лендмарк" 50
Красимир Гергов 25
Андрей Райчев 12.5
Кънчо Стойчев 12.5

Източник: "БлекСиРама"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА