Last news in Fakti

20 Януари, 2010 00:00 648 0

МО спря да купува апартаменти за военните

  • жилища-
  • около-
  • миналата-
  • били завишени цените
Министерството на отбраната спира със закупуване на жилища за нуждите на жилищния си фонд. Това гласи заповед на военния министър Николай Младенов. През миналата година правителството "Станишев" похарчи около 50 млн. лв. за купуване на жилища, като целеше да повиши социалния статус на военните. Проверка обаче установи, че с около 30% са били завишени цените на апартаментите, които бяха закупени през 2009 г.

През миналата пролет екипът на бившия военен министър Николай Цонев сключил договори за придобиване на 309 жилища за близо 25 млн. лева. Предвидено е разсрочено плащане, което трябва да се осъществи от бюджета за тази година. В повечето случаи е била платена цената от около 50% от стойността на договора.

От проверката става ясно, че най-много са били завишени цените на апартаментите във Велико Търново. Там МО е взело 17 жилища при средна цена на квадратен метър 873 евро, а според пазара на имоти по това време в района са сключвани сделки на цени от 510 до 598 евро за квадрат.

Според имотните експерти е било възможно да се договорят и много по-ниски цени от нормалните пазарни за момента, тъй като всички апартаменти са били в един блок, продавани са от една фирма и е трябвало да се търси поне 5% отстъпка от цената. "Сега" изнесе факти още миналата пролет, че МО сключва договори за покупка на жилища на изключително високи цени в Карлово и Сливен.

В новия закон за отбрана, който се обсъжда в НС, не се предвижда армията да продава жилищата си на военните. Това доведе до брожения от страна на професионалните организации, но ръководството на МО не иска армията да се превръща в брокерска агенция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА