21 Юни, 2006 00:00 790 0

Испанец строи "Социополис" край древни градини

  • гуаляр-
  • висенте-
  • социополис-
  • комплекс-
  • бъдат-
  • проекта-
  • валенсия-
  • предвидени-
  • комплекса-
  • повече-
  • проектира-
  • жилища-
  • градини-
  • испания-
  • всичко-
  • висенте гуаляр
Уникален "революционен" жилищен комплекс ще бъде изграден до края на 2008 г. в испанския град Валенсия. Той ще бъде построен край древноримските зеленчукови градини, заемащи площ от 100 декара, и канали. Първата копка бе направена на 24 май т. г.

Идеята за модерния комплекс се роди през 2003 г. Тогава тя бе представена на архитектурното биенале във Валенсия. Проектът толкова допадна на управата на испанската автономна провинция, че тя реши да направи всичко възможно да ускори строежа. Благодарение на финансови инжекции както от местното правителство, така и от различни компании, той започна една година предсрочно.

Целта му е хората да живеят в естествена обстановка, без стрес от лудия ритъм и в


екологично чиста среда

"Ние предлагаме домовете на XXI век. Предишният век всичко бе подчинено на индустрията и на живота на бързи обороти", казва испанският архитект Висенте Гуаляр, под чието ръководство се изгражда градчето.

По тази причина комплексът ще се нарича "Социополис". В проекта участват дузина архитекти и фирми от цял свят. Идеята за "Социополис" е дошла от типичните валенсиански уерти (зеленчукови градини) в покрайнините на града. Земята се полива с помощта на древните канали и отклонената от старото си русло река Турия.

Според авторите на проекта така най-добре ще бъдат запазени тези градини. Селското стопанство е основен поминък не само във Валенсия, но и в по-голямата част на Испания.Предвидено е в "Социополис" да има общо около 5000 жилища. Голяма част от тях ще бъдат предназначени за младежи. Цената на жилищата в Испания скача главоломно и много млади хора не са в състояние дори да си плащат наема, за да имат покрив над главите. Очаква се в бъдещия комплекс наемът да е не повече от 250 евро месечно. "Условията обаче ще бъдат повече от прилични", успокояват Висенте Гуаляр и компания. Обикновено такъв е наемът в мизерни апартаменти в имигрантските квартали.

Отделно са предвидени 649


жилища за семейства с ниски доходи

Ненапразно още отсега много хора бързат да си резервират място в "Социополис". И не е изключено броят на кандидатите да надхвърли доста капацитета на комплекса. Не са пренебрегнати възрастните и самотните хора, за които също са предвидени отделни жилища.Общият брой на сградите в комплекса ще бъде 18. Най-внушителната от тях ще е 20-етажна кула, край новия бряг на река Турия. Тя ще има разгъната площ от 21 000 кв. метра. Освен 250 апартамента в нея ще има изложбена зала, дискотека и център за нови технологии.

В непосредствена близост ще бъде централният парк. В него са предвидени значителен брой места за развлечение, спортни площадки, стадион. И за да бъде опазена околната среда, движението с автомобили се ограничава. То ще бъде разрешено само по перифериите на "Социополис" и по отклоненията към гаражите в жилищните сгради.

Макар едва 43-годишен, авторът на проекта Висенте Гуаляр вече е доста известен не само в родината си, но и в Азия. И вече си има своя "запазена марка" - във всяка построена от него сграда човек има чувството, че се намира в


изключително широко пространство

Преди четири години той проектира Парка на културата "Дения" край едноименния средиземноморски град, недалеч от Валенсия. Паркът е разположен около средновековен арабски замък. По ирония на съдбата за проекта, макар и постфактум, допринесе Гражданската война в Испания през 1936-1939 г. В част от парка се превърна и тунел, прокопан от републиканците и служил за укритие по време на конфликта.

Паркът "Дения" трябва да бъде завършен догодина. Той ще представлява смесица от древноримски и арабски мотиви. В стара каменна постройка ще се помещава модерен търговски център. А главната атракция ще бъде балнеологичен курорт, в който човек се лекува не само с минерална, но и с морска вода.

През 2004 г. бе завършен замисленият от Гуаляр крайморски комплекс "Камбрилс" край град Тарагона, автономна провинция Каталуня. Всички врати в комплекса са тип "хармоника", а широките тераси с изглед към морето правят жилищата мечта за всекиго.

Висенте Гуаляр проектира и три пристанища в Тайван. Целта на азиатските проекти е привличане на повече туристи. Според испанеца това ще стане, когато пристанищата бъдат превърнати в


естествени врати към островната държава

До две години това трябва да стане с Килун - главния порт на Тайван, разположен в непосредствена близост до столицата Тайпе. С новите кейове туристите вече ще имат впечатлението, че акостират директно в един мегаполис.

Дори славещите се с ревността си към всичко чуждо французи прибегнаха до услугите на Висенте Гуаляр. През 2000 г. той проектира павилиона на изложението "Красотите на природата" в Авиньон - тогавашната културна столица на Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА