Last news in Fakti

30 Юни, 2006 00:00 1 100 0

Плюсове и минуси при покупка на жилище в строеж

  • строителство-
  • купувачите-
  • строеж-
  • правото
Според нормативните разпоредби една постройка е завършена, когато има Акт № 15 и Разрешение за ползване. Законодателно е определено, че съществува правен обект, който може да бъде предмет на правото на собственост и др. вещни права след завършване на грубия строеж (кота "било"). Корективът е сключването на предварителни договори преди тази фаза или учредяване по нотариален ред на право на строеж.

Основната причина за предлагане на незавършени обекти е, че строителите и инвеститорите си осигуряват свежи пари чрез това косвено кредитиране от страна на купувачите. Това им дава възможност да влагат собствения си и заемен капитал предимно в закупуване терени за следващи строежи.

При покупка на жилище ново строителство на купувача е спестено инвестирането в основен ремонт, както и в поправки на общите части в етажната собственост. Вместо това получава ново строителство с подобрения си архитектурен облик и с повишен стандарт (например топлоизолация). Довършителните работи, освен че могат да бъдат направени, когато се намерят средства, дават възможност всеки да прояви своите предпочитания. При незавършеното строителство обикновено се договаря разсрочено плащане, което е защитен механизъм срещу покачване на цената в резултат на поскъпване на строителните материали, инфлацията или завишеното платежоспособно търсене.

От гледна точка на купувачите има завишен риск заради необходимия период за завършване на строителството, а оттам ¬ той остава във висящо положение дали ще се изпълнят поетите от продавача задължения. Сериозен риск има и поради сключването на предварителни договори, при които прехвърлянето на собствеността става в значително по-късен момент и реално купувачът няма юридически права върху обекта.

Риск може да породи и "благонадеждността" на инвеститора или строителя. Дори да направите проверка за актуално състояние на фирмата му, има риск тя да е прекратена или да е в производство по несъстоятелност преди да ви предаде имота. В най-лошия случай теренът или правото на строеж могат да бъдат ипотекирани или обектът, който смятате за ваш, да бъде продаден на трето лице.

Срещу тези рискове предварителният договор не Ви пази.

Рискове има и за продавача. Основният е да построи сградата с определеното качество и в договорения срок. Заедно с това той "пази" имота за Вас ¬ дори да нямате в момента парите за покупка, вие получавате правото да го придобиете, при това по предварително определената цена. Да не забравяме, че цените на строителните материали търпят промени в периода на строителството под влияние на различни фактори (курса на чуждестранните валути, цените на горивата и др.). Вече има и продавачи, които са пострадали от неизпълнение на купувачите. Това може да стане при неплащане на част от цената, оставаща след прехвърляне на обекта в състояние "груб строеж" по нотариален ред. Има и случаи на неоснователен отказ на купувачи да подписват необходимите документи за оформяне на протоколите и актовете по узаконяване на сградата, което може да постави под въпрос спазването на крайните срокове за предаването є на собствениците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА