Last news in Fakti

6 Ноември, 2006 00:00 460 0

Градим хотели, съобразени със стари правила и стандарти

  • хотели-
  • които-
  • добави-
  • изграждането-
  • добре-
  • начин-
  • драганов-
  • изисквания
В момента инвеститорите в хотели по нашите курорти се ръководят от нормативни актове, които са от времето на социализма и нямат нищо общо със съвременните изисквания, каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Наредбата за категоризацията, с която се съобразяват строителите, е морално и практически остаряла. Тя е за ръководство за хора, които са далеч от интересите на отрасъла, добави той.

Това е една от основните причини, че все още на места у нас се строят хотели, които не отговарят на елементарни изисквания, добави експертът. Въпросната наредба е била писана след 1990 г. с единствената мисъл приватизираните държавни хотели, строени по времето на социализма, да могат да бъдат категоризирани. В нея се препоръчва изграждането на малки стаи и санитарни възли, тесни коридори. По този начин построените хотели, макар и нови, не са конкурентни. Изградените по съвременните изисквания хотели имат по-големи шансове да бъдат включени в международните вериги и да си осигурят по-висока заетост, като по този начин и възвръщаемостта на инвестицията е по-бърза, подчерта Драганов.

Най-добре е преди да започне да се инвестира в изграждането или покупката на хотел да се знае какви ще са неговите клиенти, съветва експертът. От особено значение е и къде ще бъде разположен имотът. Това важи най-вече за големите градове. Най-икономичният начин за реализацията на инвестицията е да се проследи практиката на подобни хотели в Европа и света, добави Румен Драганов.

В България има нужда да се строят хотели за семейно летуване, каза Дитер Семелрот, мениджър в германската туристическа компания TUI. През последните 6 години сме дали авансово 25 млн. евро на български собственици на хотели, които те да използват за модернизацията им. Заради добрата конюнктура на имотния пазар в България инвестирахме и в изграждането на апартаментни комплекси по Южното Черноморие, където според нас потенциалът е по-голям, добави той.

Според Иван Ангелов, управител на Гранд хотел "София", най-удачно е да се инвестира в смесен комплекс, в който хотелът да е само едни от елементите. Добре е да има и жилища, бизнес площи и конферентен център, уточни той. Така вложените средства ще се върнат много по-бързо. С парите от продажбата "на зелено" на жилищата се подпомага изграждането на останалата част от комплекса. Разнообразяването на продукта намалява рисковете, ако някои от сегментите на имотния пазар са надценени. Най-добре е в един проект да преобладават онези имоти, които най-бързо ще се продадат, добави бизнесменът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА