Last news in Fakti

16 Януари, 2007 00:00 1 142 0

Изпълнителният директор на "Интеркапитал ПД" Росица Лисичкова: Имаме инвестиционни намерения и в София

  • имоти-
  • дружеството-
  • пазара-
  • недвижими-
  • сгради-
  • дружество-
  • които-
  • строителство-
  • недвижими имоти

Специализирате ли в определен пазарен сегмент и защо именно в него?
- "Интеркапитал пропърти дивелопмънт" може да инвестира във всички видове и типове недвижими имоти. Няма да определяме приоритетите в своята инвестиционна политика на базата на секторната сегментация на пазара на недвижими имоти. Насочили сме се към инвестиране в курортните комплекси, като по-скоро акцентираме на райони, които не са наситени с ново строителство и притежават съответния потенциал. Имаме идеи и за осъществяване на инвестиционни намерения в София, където пазарът е доста труден, но с възможност за по-бърза реализация.


Каква е инвестиционната стратегия на дружеството?
- Инвестиционната стратегия на дружеството е насочена към закупуването на недвижими имоти (парцели, сгради), строителство и въвеждане в експлоатация на новопостроени сгради. Приоритетните целеви пазарни сегменти, към които се насочваме са жилищни сгради в курортни комплекси, апартаментни хотели. Нашето дружество действа като своего рода предприемачески фонд, т.е. закупуваме земя, строим и продаваме.


Кои са основните проекти, в които е инвестирало вашето дружество?
- Първият проект на дружеството се казва "Марина кейп" и представлява комплекс от жилищни сгради за сезонно ползване, намиращ се на самия морски бряг в с. Ахелой. Строителството на обекта стартира в края на 2005 г. и като начало в комплекса трябваше да бъдат изградени около 330 апартамента, както и много търговски и развлекателни имоти. Впоследствие земята, която закупихме - 30 дка, ни даде възможност да увеличим застроената площ и от 24 000 кв.м РЗП тя почти беше удвоена. Предвиждаме комплексът "Марина кейп" да бъде от затворен тип, като центърът за рекреация и спорт да бъде ползван целогодишно.

Другият проект, по който работим, е в к.к. Боровец. В началото на месец май 2006 г. участвахме на търг с явно наддаване и закупихме от община Самоков общински парцел 6600 кв.м - старото лятно кино. В момента сме на фазата на идейното проектиране и съответно промяна предназначението на имота. Надяваме се в началото на април да сме приключили с фазата на проектирането и избора на изпълнител на обекта и да започнем същинското строителство. Виждането ни е да изградим уютен апартаментен комплекс, като запазим в максимална степен съществуващия горски фонд и се съобразим със структурата на терена. Дружеството е в преговори за закупуване на атрактивен имот в София, но преди да имаме подписани договори, не бих искала да коментирам.


Според повечето анализатори се очаква забавяне на ръста на недвижимите имоти. Какви са вашите прогнози за развитието на пазара?
- Пазарът започва да става капризен и придирчив, което би трябвало да е нормалното му състояние. Не мисля, че има прегряване на пазара като цяло. Все още име региони от страната, специални локации в градовете и сегменти от пазара, където цените вероятно ще продължат да се покачват значително. Например при ваканционните имоти по Черноморието вече се наблюдава диференциране. Доскоро всички цени се качваха. Сега имотите на първа линия поскъпват, а тези навътре и далеч от плажа поевтиняват. При имотите местоположението е сред най-важните критерии и като се замисли човек, то е единственият ограничен ресурс в строителството. Архитекти, бетон и мазилки винаги ще има. Местата с идеална гледка, добра локация и природа ще свършат скоро. Нормално е след сериозния ръст на пазара на недвижими имоти в България сега да има леко забавяне. Смятам, че ръст все пак ще има, но той ще бъде в рамките на нормалното и здравословно покачване.


Проектите на голяма част от АДСИЦ в България са тясно свързани с учредителите им и тяхната дейност. Не смятате ли, че това крие рискове за миноритарните акционери?
- "Интеркапитал ПД" няма мажоритарен акционер. Ние сме дружество, в което различни инвеститори - от частни лица до пенсионни фондове, са вложили средства с една-единствена цел - да спечелим пари от строително предприемачество. Нито един от акционерите не може да упражнява пряко или чрез свързани лица контрол над дружеството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА