Last news in Fakti

16 Февруари, 2007 00:00 521 0

Земята на юг от Бургас поскъпна с 25% за година

  • черноморец-
  • заради-
  • крайморие-
  • цените-
  • година-
  • форос-
  • бургас
Средно с 20-25% са поскъпнали терените в малките селища на юг от Бургас през последната година, сочи статистиката на агенция Форос. Според нея с тези темпове са нараснали цените в по-близките и все още слабо развити населени места - Крайморие, Черноморец, вилна зона Червенка. В популярните курортни центрове - Созопол, Приморско, Ахтопол, Царево, поскъпването е в рамките на 10%.


Причини

Малките населени места на юг от Бургас дълго време оставаха извън полезрението на инвеститорите главно заради инфраструктурата и отдалечеността от летището, коментира управителят на бургаския офис на Форос Донка Павлова.

Според нея шансът за развитие на Черноморец идва от два фактора - близостта до Созопол, където атрактивните терени вече са изчерпани, и до голям градски център като Бургас. По сходен начин стоят нещата и с Крайморие, което бе подценявано като жилищна и ваканционна зона заради близостта до нефтеното пристанище.

От миналата година обаче там започна изкупуване на земя за реални проекти, което си пролича и по ръста на цените, коментираха от Форос.

Очакванията на компанията са районът да се развие главно като място за отдих, тъй като в южна посока вече започва реализацията на друга голяма жилищна зона в местността Капчето.


Търсенето

Според Донка Павлова и Черноморец, и Крайморие имат шанс да се развият като ваканционни зони. В района на Черноморец вече се реализират първите апартаментни комплекси - Свети Николай и Аклади. Заради по-евтината земя в сравнение с развитите курортни центрове цените на ваканционните имоти са в рамките на 600-650 EUR/кв. м, което вече привлича интереса на чужди купувачи. Любов Арабаджиева от агенция ЛС Трейд обаче смята, че търсенето на земя в Черноморец още не е за големи инвестиции, а по-скоро за строеж на къщи и малки хотели. През миналата година действително пазарът се раздвижи, но купувачите се насочваха основно към малки площи - между 500 и 2000 кв. м, в регулация. Заради неяснотите около Натура 2000 и очаквания Закон за Черноморието от есента насам пазарът замря, обясни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА