Last news in Fakti

6 Септември, 2014 22:18 2 119 5

Одисеята с царските имоти

  • симеон сакскобургготски-
  • имоти-
  • дворец

Одисеята с имотите на Сакскобургготски е жива илюстрация на онова, което трови българската политика: в нея не се взимат принципни решения, които да осигурят справедлива организация на обществения живот, а се прегрупират личности, склонни да облагодетелстват или да съсипят нечий бит, пише в свой коментар в Deutsche Welle журналистката Татяна Ваксберг.

Показват го съдебните решения за царските имоти. В последните седмици семейство Сакскобургготски загуби делата за две резиденции: Царска Бистрица и Саръгьол. Две години по-рано царското семейство загуби и делото за резиденция Кричим. По същия безславен за монарха начин може да приключи и делото за резиденция Ситняково и дворец Врана.

Да си припомним

Три от четирите споменати резиденции са върнати на царското семейство във времето, когато Сакскобургготски е министър-председател (Царска Бистрица и Саръгьол бяха реституирани през 2002 година, а Ситняково - през 2003 година). Това не е просто съвпадение. За да може да се реституира това имущество, бяха нужни поне две решения на изпълнителната власт, оглавявана тогава от самия заинтересован: имотите бяха трансформирани от публична държавна собственост в частна, а самата реституция бе извършена от областните управители, назначавани от премиера.

За разлика от много други български скандали, които се разплитаха години, след като вече бяха станали непоправими, този беше уловен навреме от медии, неправителствени организации, партии и публични фигури. Много шум се вдигна около тази реституция, преди десетина години тя беше една от най-обсъжданите теми в страната. Както се вижда от последните съдебни решения - с основание. Но затова пък без никакви навременни решения.

Правителството на Сергей Станишев (2005-2009) не предприе нищо по въпроса. Това масово се обясняваше с факта, че партията на Сакскобургготски - НДСВ, е участник в управлението. От което излиза, че участието в управлението предполага потулването на всякакви грехове.

Дворец Врана

Следващото правителство - това на Бойко Борисов (2009-2013), предприе мерки, но част от тях бяха крайно контрапродуктивни. В края на 2009 година беше наложен мораториум върху разпореждането с царските имоти, което задълбочи проблема, вместо да го разреши. Сакскобургготски се превърна в безправен собственик на имуществото си, което към тази дата дори не беше официално оспорвано от държавата. Така бившият премиер се сдоби с ореола на потърпевш от държавната власт, докато решаването на проблема изискваше точно обратния резултат: държавата да бъде представена като ощетена от Сакскобургготски.

Да си припомним и обстоятелствата около реституцията на дворец Врана. Той беше върнат на Сакскобургготски още през 2001 година - с помощта на гореописания подход, но с участието на други актьори, сред които тогавашният кмет на столицата Стефан Софиянски. Реституцията стана тогава по следния начин: кметът отписа двореца от списъка на имуществото, представляващо общинска собственост. Вестник „Труд“ с видима ирония цитира Софиянски, който изрече пред съда две почти изключващи се изречения. Първото гласи: „Аз съм направил 10 хиляди реституции, точно за тая ли ще си спомням?“. А във второто изречение казва, че е предприел отписването на дворец Врана, за да спести средства от бюджета. Документацията е изчезнала от архива на Столична община, твърдят юристи, свързани с делото.

Същинската грешка

В резултат от делата държавата може и да си възстанови собствеността върху царските имоти, но едва ли ще възстанови репутацията си. И то не защото е отнела на Сакскобургготски някаква собственост, а защото изобщо е допуснала тази собственост да му бъде върната. При това в условията на очевиден конфликт на интереси и вероятна злоупотреба със служебно положение. Ако държавата му беше потърсила отговорност преди всичко за това, щеше да е отстояла обществения интерес далеч по-успешно.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    0 1 Отговор
    Mnogo tendenziona statia. Pak vmesto istinskite vinovnizi za sadbata na balgarite da se nakazat ni zanimava gospozata s nasledstvenite imoti na Zaria. Срам за българите е този водевил.
  • 2 обективен

    0 2 Отговор
    МНОГО МУ ЗАВИЖДАТ НА ЦАРЯ...ТОВА Е ПРИСЪЩО ЗА БЪЛГАРИТЕ.....ЗЛОБНИ,ЗАВИСТЛИВИ И НЕУСПЕЛИ ХОРА...
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    Царя си е цар /независимо, че динстията му е Сакс Кобург Готски/, когато защитава интересите на народа си. И какво защити той? Народа си ли или имотите си?
  • 4 Дикова

    0 0 Отговор
    Хубаво е, че коментирате статията, Обективен и Истина (колко претенциозно и самохвално!), но сте боси по въпроса. Поздравления за точния анализ на Ваксберг. Ще уточня, че Иван Костов, като министър-председател, беше инициатор за връщане на имотите на царя. Неговата идея беше да издигне Симеон за президент, а той да оглави и следващото правителство. Тогава се намесиха комунистите от Конституционния съд, които оспориха правото на Симеон, тъй като не е живял постоянно в България 5 години. Следващият ход беше създаването на НДСВ, печеленето на изборите и Симеон стана министър-председател, а Костов потъна в обидено мълчание. Дотам водят задкулисните уговорки. Дотам води липсата на професионална чест - ако съд, кмет, правителство управляваха обективно, а не бакалски, нямаше да има "реституция" на "царските" имоти и България нямаше да поема негативите на спорни личности, докопали се до върховете на управлението.
    Не е завистлив българският народ, а е отвратен от точно такива хора. Той обаче трябва да превърне отвращението си в своя ефективна защита и веднага да протестира, както направи при
    избора на Пеевски. За съжаление, пак поради продажност на някои медии, Костов и Софиянски продължават да ни дават акъл от телевизионния екран.
    Информираният човек е въоръжен човек. Така че четете повече и помнете преди да коментирате.
  • 5 а нима

    0 0 Отговор
    На това основание трябва да ми върнат заводите,които съм построила през соца.