Last news in Fakti

23 Октомври, 2007 00:00 542 0

Строителен хаос цари в полите на Витоша

  • улици-
  • витоша-
  • район
Стотици са ненаправените квартални улици в столицата. Освен липсата на финансиране основна „заслуга” за това има и мудната отчуждителна процедура, която е задължителна, за да се сдобие един квартал с нова просека.

Проблемът

Само в район Витоша има над 30 случая, в които хора или фирми чакат Столичната община да изгради нови улици. Това е един от най-острите проблеми в нашия район, заяви пред в. Пари зам.-кметът на Витоша Данаил Димитров. Според него предпоставка за лошите инфраструктурни условия е скоростното строителство в София. Строежите са изградени, собствеността на голяма част от тях се е сменила по няколко пъти. Много от имотите, през които е предвидено да минават улици, вече са продадени. Хората, собственици на такива терени, с право си ги заграждат, докато не им ги отчуждят, казва Димитров. Те са в правото си и ние няма какво да направим, защото отчуждаването става само когато има предвидени средства в общинския бюджет. А средствата са ограничени. Подобна е ситуацията и в другите районни кметства.

Примерът

Отварянето на просека става чак когато отчуждителната процедура е напълно завършена и заинтересованите лица са обезщетени. Тогава имотът придобива статут на общински. Подобен е случаят на Надежда Велкова от жк Гърдова глава в Бояна. През 2003 г. тогавашният кмет на район Витоша инж. Граматикова със заповед заличава улица, която е част от първичната регулация на квартала. Според Надежда Велкова заповедта за изменение не е била заведена в Дирекция архитектура и градоустройство, както е по закон. Впоследствие улицата е била заличена, а черният път, по който стигат до дома си, е придобит от нови собственици. Те обаче не желаят имотите им да се разделят от улица. Законът не ги задължава пътят да минава през тяхната територия. В същото време и кметството не изгражда нови улици в съседство с нереализираната. Така кръгът се затваря.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА