Last news in Fakti

19 Ноември, 2007 00:00 554 0

Предлагането на терени в курортите надхвърля многократно търсенето

  • терени-
  • търсенето-
  • които-
  • оферират-
  • предлагането-
  • имоти-
  • цените-
  • парцели-
  • областта
Това, с което ще бъде запомнена 2007 г. в областта на недвижимостите е, че балонът при ваканционните имоти в България се спука. Интересът към покупка на апартаменти и къщи в разположените там комплекси от затворен тип замря, а повечето инвеститори бяха принудени не само да не повишават, но и в някои случаи и да намаляват цените на имотите.

Това неминуемо се отрази и на пазара на парцели. В почти всички курортни селища, било то зимни или морски, предлагането на терени е в пъти по-високо от търсенето, показва проучване. Близо 400 терена се оферират в Банско. Това е 51 на сто от предлаганите в цялата благоевградска област парцели. Търсенето е едва 2 на сто. Цените варират между 40 и 200 евро/кв. м, в зависимост от разстоянието до ски лифта, голф игрищата или центъра на града.

Идентично е положението в Разлог и Добринище. Най-малко имоти от по-известните населени места в областта се оферират в Сандански – около 70. Средната цена на квадратен метър там е около 68 евро. В Пампорово предлагането на парцели също драстично превишава търсенето. Там се предлагат над 300 имота, като исканата цена от собствениците е 15 и 150 евро/кв. м. В Стойките и Чепеларе предлагането също е доста голямо. Цените, срещу които може да се купят терени, варират от 20 до 90 евро/кв. м.

От морските курорти най-силен инвеститорски интерес се наблюдава в курортните селища в област Варна. В курортите Свети Константин, Слънчев ден и Златни пясъци на практика липсва предлагане. Малкото терени, които се оферират, са на изключително високите цени от 250 до 320 евро/кв. м.

В бургаско и добричко търсенето на терени вече се пренасочва към вътрешността. Принос за това имат и крупните инвеститори, най-вече чуждестранни, които, купувайки терен в някое село, се явяват като един вид гарант, че то ще се развива и по този начин се привличат още капитали в областта на недвижимите имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА