Last news in Fakti

21 Ноември, 2007 00:00 495 0

Пътят до морето по-къс с 30 минути

  • около-
  • карнобат-
  • кожухаров
,Пътят до морето с влак става по-кратък. Пътниците за Варна ще пристигат с 30 минути по-бързо по живописни естакади. Причината е новото жп трасе през язовир "Цонево", което ще бъде открито в началото на декември. Линията е дълга 4,5 км, като общо 600 метра са естакадите, съобщи Веселин Кожухаров, шеф на държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване". Те се извисяват на 30-40 метра височина над водата. Влаковете София-Варна през Карнобат и Карнобат-Синдел ще могат да летят по новата линия със 130 км в час, обясни Кожухаров.

Досега тренът за морската ни столица е заобикалял около самия язовир. Така пътят се увеличавал с около 25 км. Новият маршрут е много по-кратък. Избягват се и опасните скалисти зони със свлачища и падащи камъни, заради които вагоните сега лъкатушат с 20-25 км в час, каза Кожухаров. Инвестицията в естакадите е 12 млн. лв. Досега са усвоени около 9 млн. лв. С останалите средства ще се направи и втора електрифицирана линия. Тя е част от проекта за строеж, модернизация и електрификация на жп трасето Карнобат-Синдел. Общата му стойност е 50 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА