Last news in Fakti

3 Декември, 2007 00:00 880 0

Търсят се 12 купувачи на къща в Шотландия за рекордна сделка

  • паунда-
  • имота-
  • шотландия-
  • собственост-
  • малко-
  • годишно-
  • правото-
  • scotsman-
  • млн паунда
Къща в Сейнт Андрюс, Шотландия, с гледка към голф игрището Old Course, се очаква да бъде продадена за 9,3 млн. паунда, с което би се превърнала най-скъпата частна сделка за жилище в Шотландия, съобщи Scotsman.

Къщата е с площ 280 кв. м, пет спални, пет бани, панорамна тераса на втория етаж и е построена през 1872 г. Очакванията се обаче цената да бъде постигната най-вече заради местоположението й, което предлага несравнима гледка към игрището. Според собствениците имотът въплъщава идеята за рай за голфърите, като се планира да стане собственост не на един, а на цели 12 заможни купувачи. Срещу 775 хил. паунда всеки от тях ще има равен дял от имота и правото да го обитава по четири седмици годишно, като собствениците ще се редуват на ротационен принцип.

Освен тази сума, от тях се очаква да плащат 12 хил. паунда годишно за поддръжка. Те ще могат да продадат дела си единствено през компанията за управление на имота на пазарна стойност. Компанията ще задържи правото на собственост върху имота през 13-ия четириседмичен период. Жилището се рекламира като „най-ексклузивният имот в света на голфа“, а таргет групата са заможни американци, за които принципът на т. нар. „частична собственост“, при който се споделя правото на собственост, вече е добре познат.

Американците, за разлика от европейците, дори тези с успешен бизнес, вземат по-малко от две седмици отпуск годишно и така разполагат с по-малко време, което да прекарват във ваканционен имот, затова принципът на частичната собственост е популярен в САЩ, коментират от Scotsman. Идеята за сделката е на петима местни бизнесмени, които купуват имота за малко под 3 млн. паунда по-рано тази година. Предишният собственик, строителен предприемач, е купил жилището през 2004 за 2 млн. паунда.

Ако сделката се реализира, стойността на къщата ще е равна на цена от 3100 паунда за квадратен фут (33 356 паунда за кв. м), което е пет пъти повече от сегашните нива в Ню Йорк и четири пъти повече от тези в Лондон и ще донесе на продавачите печалба от 6 млн. паунда.

Сегашният рекорд за най-скъпо жилище в Шотландия е продажбата на имението Уудкрофт в Единбург, което сър Дейвид Мъри, председател на футболния отбор Глазгоу Рейнджърс, продаде през август за 4,95 млн. паунда.

Барнтън Авеню, на която се намира имотът, е наречена „улицата на милионерите“, защото тук живеят предприемачи, банкери и исторически богати семейства. Най-скъпите имоти в Шотландия остават в Единбург, където вече има няколко сделки за седемцифрени суми в паундове, обобщава Scotsman.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА