Last news in Fakti

18 Януари, 2008 00:00 836 0

Военните пускат на пазара апетитни имоти в курортите

  • сгради-
  • военните-
  • имоти-
  • бъдат-
  • местността-
  • самоков-
  • бургас-
  • военни
27 апетитни военни имота, част от които се намират в морски или планински курорти, ще бъдат продадени или заменени срещу жилища в близките месеци. Вчера МС прие предложението на военното министерство те да бъдат преобразувани в частна държавна собственост.

Военните имоти са в областите Благоевград, Бургас, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Софийска и Хасково. Най-атрактивните са в Бургас, Поморие, Самоков, Сандански, Хисаря, край язовир "Батак". МО смята да продаде или замени общо над 3600 дка земи. Ще се продадат цели казарми като тази в местността Борича в Самоков с 58 сгради и 391 907 кв.м площ. В Самоков военните дават още един имот - от 43 359 кв. м, 22 сгради и 3 временни постройки. Една от най-примамливите сделки ще бъде в Поморие. В местността Хонят военните продават 49 970 дка, върху които има и 24 сгради. В Бургас пък в кв. "Долно езерово" ще се дадат 11 538 дка. Там има само една постройка. В Сандански МО продава два имота - от 62 000 кв. м с 22 сгради и басейн, и втори - в местността Соколовец от близо 5 декара и една сграда. Сделката в Хисаря също ще бъде интересна. Там МО ще се освободи от 44.5 дка, застроени с 14 сгради. В курорта яз. "Батак" военните не желаят да ползват повече поземлен имот от 15.3 дка, застроен с 4 сгради. В троянското с. Орешак се освобождават малко повече от 40 дка и 7 сгради. В кюстендилското с.Грамаждано, което се намира на живописно място и цените там полудяха, МО продава 16.5 дка с 2 сгради.

Най-големият имот, който МО ще продаде наведнъж, е от 1433 дка и 11 сгради в с. Качулка, община Крумовград. В с. Рогач, община, Крумовград, също ще се предлага голям имот, който не е застроен - от над 626 дка. В Кресна военните ще се освободят от три свои имоти. Най-големият е в м."Завоя" с близо 79 дка и 27 сгради.

Още преди Нова година Близнаков обяви, че ще започне и продажбата на военни складове заедно с боеприпасите и земята. От МО обясниха, че с изпълнение на Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили на България до 2015 г. е отпаднала необходимостта от ползването на имотите.

Тепърва тези имоти ще се прехвърлят към изпълнителна агенция "Държавна собственост на МО". Именно тя ще реши дали те ще бъдат продавани или заменяни срещу жилища. Серия разследвания на "Сега" показаха, че военните извършват едни най-скандалните замени. При тях апетитни военни имоти се оценяват евтино, а получените в замяна панелни апартаменти - скъпо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА