Last news in Fakti

24 Септември, 2008 00:00 589 0

Покупките на гарсониери са нараснали със 17% през лятото

  • апартаменти-
  • имоти-
  • двустайните-
  • стефанов-
  • жилища-
  • сделките-
  • адрес-
  • адрес недвижими имоти
Финансовата нестабилност и високите цени на имотите доведоха до осезаем ръст на сделките с малки апартаменти в София, отчитат агенциите. Анализ на Адрес недвижими имоти сочи, че през летните месеци покупките на гарсониери са нараснали със 17% в сравнение със същия период на миналата година и делът им вече е 22% от продажбите. Подобно явление, но в по-малък мащаб се наблюдава и в други градове.

Наблюдения

Анализът на Адрес недвижими имоти показва спад на сделките с двустайни апартаменти, чийто дял е паднал от 50 на 28%. Сравнително постоянен остава процентът на сделките с тристайни жилища - от 28% от пазара миналата година сега те държат 25%. Наблюденията на останалите агенции също показват интерес към малките жилища. Според Людмил Стефанов от агенция Дом от зора обаче той категорично остава към двустайните апартаменти заради по-функционалното разпределение. За мен в София отмина времето, когато на минутата се продаваха имоти от 38 кв. м с общите части, коментира Стефанов. Данните на Дом от зора сочат, че най-търсени са двустайните жилища с площ между 55 и 72 кв. м и цена до 70 хил. EUR. Едностайни се купуват в студентските райони.

Интересът към малките квадратури е продиктуван от няколко фактора. В основата му са финансовата криза и последвалата промяна на банковите лихви в съчетание с по-високата инфлация и поскъпването на горивата, отчитат от Адрес. Те накараха потребителите да действат по-премерено и да внимават да не надхвърлят финансовите си възможности.

Намалява и възрастовата граница на купувачите - в много случаи те са на възраст от 18 до 35 години и за тях това е първото жилище, което обикновено е с малка квадратура. По данни на брокерите тристайни имоти се търсят основно в престижни квартали като Лозенец, Изток, Иван Вазов. Там не се и предлагат малки апартаменти, двустайните например започват от 75 кв. м, коментира Людмил Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА