Last news in Fakti

30 Септември, 2008 00:00 328 0

Национализират жертва №1 на кризата в Европа - Fortis

  • fortis-
  • белгия-
  • групата-
  • финансова-
  • млрд eur-
  • над 49%
Банковата и застрахователната група Fortis, водещ играч във Франция и Белгия, най-големият частен работодател в последната и трезорът, където са депозитите на 50% от населението, стана следващата европейска финансова компания, която спешно трябваше да се спасява. В опит да възстановят инвеститорското доверие, правителствата на Белгия, Холандия и Люксембург след пропадналите опити да бъде продадена на френската BNP Paribas или ING инжектираха 11.2 млрд. EUR в нея. Fortis е най-голямата европейска финансова институция, която трябва да се спасява.

Частичната национализация, която вероятно ще има важни последици за европейската финансова индустрия, стана факт след тежки преговори между министри, централни банкери и финансисти. Очаква се Fortis да продаде дела си в холандския трезор АBN Amro, който купи през 2007 г. за 24 млрд. EUR.

Холандското правителство ще поеме контрола над 49% от застрахователния бизнес, за което ще плати 4 млрд. EUR. Белгия ще придобие над 49% от банковия бизнес на групата срещу 4.7 млрд. EUR. Люксембург ще има над 49% от всички подразделения на групата на своя територия, за което ще плати около 2.5 млрд. EUR. Купуваме акции на Fortis, за да успокоим пазарите и инвеститорите и за да са сигурни, че тя ще устои на трусовете, изтъкна холандският финансов министър Вутер Бос.

Белгия предпочете да национализира групата през уикенда, вместо да я продаде на чужд играч - BNP Paribas, защото последната искаше гаранции от правителството за бъдещи загуби. В петък Fortis освободи своя главен изпълнителен директор Херман Вервилст, назначен преди три месеца, и назначи на негово място Филип Дирк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА