Last news in Fakti

13 Март, 2009 00:00 694 0

Чешка фирма иска да строи тунел под Шипка

  • изграждането-
  • достал-
  • шипка-
  • финансиране-
  • тунела-
  • под шипка-
  • тунела под
Чешката компания Metrostav ще депозира писмо за намеренията в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждане на тунела под Шипка. Това съобщи в Габрово директорът на международния отдел на Metrostav Роберт Достал.

Финансиране
Изграждането на тунела под Шипка е предизвикателство за нас, заяви Достал. По думите му чешката Експортна банка има готовност да осигури финансиране в размер на необходимите 200 млн. EUR за проекта със срок на изплащане 14 години и четиригодишен гратисен период. Разбира се, съществуват и други възможности за финансиране, сред които е и публично-частното партньорство, заяви Достал. По подобна схема е финансирано изграждането на тунелни съоръжения в много европейски държави. Последното от тях е 11-километровото тунелно свързване на два града в Исландия, посочи Достал.

Интерес
По информация на Иван Господинов, председател на сдружението Нашето по-голямо Габрово, чиято основна цел е изграждането на тунела под Шипка, в МРРБ вече са депозирани инвестиционните намерения на българска и австрийска компания. Отделно неофициално има заявен интерес и от Сдружението на румънския индустриален капитал. Поради това според Господинов буди недоумение фактът, че все още няма обявен търг за концесия за изграждането на инфраструктурното съоръжение под Балкана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА