27 Май, 2009 00:00 587 0

Декар нива струва по-малко от тон жито

  • собствениците-
  • арендата-
  • земеделски-
  • арендатори-
  • които-
  • година-
  • повече-
  • земеделски земи-
  • смята борислав петков
Пазарът на земеделски земи е стабилен, има изключително голямо предлагане, а търсенето е на доста по-ниско ниво от миналата година, това съобщиха вчера от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Сега от фондовете, които обичайно пазаруват земя, дават между 200 и 270 лева за декар в зависимост от региона. Долната граница е по-ниска от цената на тон жито, което през последния месец се търсеше на стоковите борси по 210-230 лв. /тон. Продажбите на ниви затихнаха след миналогодишната еуфория, когато за декар обработваема площ се брояха по 600-700 лева в Добруджа, а в други райони на страната цената не падаше под 250 лева. През 2008 г. у нас са регистрирани 121 568 сделки за повече от 1 286 800 дка, сочат данните на Министерството на земеделието и храните.

От 33 млн. дка обработваема земя само за половината има правно основание за ползването є, съобщи вчера зам.-председателят на БАСЗЗ Радослав Манолов. 16,5 млн. дка са изцяло ползвани, без да се потърси собственикът. През 2008 г. средният размер на субсидията е 19 лв./дка. На практика това означава, че земеделските производители са получили повече от 313 млн. лева, без да имат право на това. С тези пари се стимулира неправомерното ползване на нивите, смята Борислав Петков.

От асоциацията смятат, че 84 000 земеделски производители държат в некомфортно положение собствениците на земеделски земи. Много наследници на земи не могат да получат арендата си, която през последната година беше 20 лв./дка средно за страната. Често у нас се прилага смесена рента и за отдадените си ниви освен пари хората вземат зърно, картофи, олио, грозде или плодове. В момента съществува неприятната практика да се сключват договори с арендатори, които обработват нивите и после се отказват с мотива, че не са встъпили във владение. Законът за арендата ги защитава и собствениците не могат да си получат дължимите средства. Една част от тези стопани не умеят да си направят сметката, други се считат за безнаказани, а трети за съжаление вече са фалирали. От асоциацията са подготвили списък с некоректни арендатори, които са припознали за субсидии цели землища и после отричат, че ги ползват. Този тип арендатори ще бъдат гонени до последно, за да се защитят интересите на собствениците, заканиха се от БАСЗЗ.

Българска асоциация на собствениците на земеделски земи е против предлаганите в проектозакона за арендата промени. Те предвиждат един арендатор да няма право да обработва повече от 15 дка земя и да има минимален праг на арендата. Само при баланс и равнопоставеност в отношенията между собственика и ползвателя на земеделската земя може да се развива бизнесът, смята Борислав Петков. В сега действащия закон има разписани категорични мерки срещу неправомерното ползване на земя, но той не се спазва, каза той. Сега у нас по закон всяка община трябва да има разкрита извънбюджетна сметка, където арендаторите да внесат средния размер на арендата за дадена година, ако не успеят да намерят собствениците в дадено селище. Не е известно обаче такава сметка да е открита в някоя българска община.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА