Last news in Fakti

15 Юли, 2009 00:00 743 0

Половината българи не знаят нищо за етажната собственост

  • собственост-
  • етажната-
  • сдружението-
  • искат-
  • които-
  • хората-
  • фирмите-
  • собствениците-
  • анкетираните-
  • процента-
  • етажната собственост-
  • фирмите които
54 процента от хората не знаят какво пише в Закона за управление на етажната собственост. Това съобщи Радостина Ангелова, експерт на агенция "Алфа Рисърч". Проучването е направено сред жители от Софияq Варна, Бургас, Русе и Пловдив.

Според резултатите от анкетата 68 на сто не искат да участват в юридическо лице, което да представлява етажната собственост, а над две трети от анкетираните са против въвеждането на колективни сметки за доставките на монополистите - за ток, вода и отопление. Само 16 процента от хората са съгласни да плащат на фирма, която да управлява поддръжката на общите части. Над 4 десети от собствениците на апартаменти в режим на етажна собственост не искат да имат платен домоуправител. Българите са готови да дават само между 4 и 8 лева месечно за поддръжка на тези общи части. Болшинството от анкетираните подкрепят да бъдат информирани за свикването на общото събрание на съкооператорите от 7 до 9 дни преди провеждането му. Все още законът се посреща с недоверие в обществото и ще си остане на хартия, уточни Ангелова.

Два процента от европейските фондове са отделени за развитие на жилищната политика в Европа и те трябва да бъдат използвани. Това стана ясно по време на проведената вчера дискусия "Етажната собственост в България и страните от ЕС - съответствия и различия", организирана от Гражданско сдружение срещу корупцията и незаконното строителство. С тези пари се правят курсове на домоуправителите и се подпомагат фирмите, които управляват имотите, посочиха от сдружението. Никъде в Европа няма плащане на общи сметки на битовите услуги, навсякъде има индивидуални уреди за отчитане на потреблението, посочиха участниците в дискусията. Хората се отнасят с подозрение към фирмите, които искат да управляват етажната собственост, и смятат, че са близки до администрацията и искат да печелят на техен гръб, заявиха още членове на сдружението. 85 на сто от анкетираните от "Алфа Рисърч" са категорично против общините да определят фирмите, които имат право да санират жилищни сгради, защото имат подозрения, че те са приближени на чиновниците.

Изработване до две години на имотен регистър на жилищата в страната предложи председателят на сдружението Стоил Сотиров. Той поиска общините да поддържат актуална информация за собствениците на имотите и тази информация да бъде достъпна за ръководството на етажната собственост.

От сдружението поискаха още максимална част от отпусканите от еврофондовете средства за саниране на жилища да отива за тази цел, а не, както досега - едва 20-30 на сто от тях. Иска се също така максимална прозрачност при разпореждането с тези средства от регионалното министерство.

Междувременно стана известно, че от сайта на МРРБ може да се изтегли образец на задължителната книга на собствениците, която трябва да води етажната собственост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА