Last news in Fakti

20 Ноември, 2009 00:00 733 0

Банкери: Идеята да се създаде строителен трезор е екзотична

  • банка-
  • създаването-
  • строителите-
  • сектор-
  • трябва-
  • идеята-
  • създаде-
  • които-
  • много-
  • институция-
  • централната-
  • коментира-
  • трезор-
  • финансови-
  • подобна-
  • българската-
  • бъдат-
  • строителна-
  • банки-
  • банките-
  • всички-
  • освен-
  • акционерите-
  • направят-
  • някои-
  • строителни-
  • изпълн
Идеята за създаването на банка от няколко строителни фирми е екзотична, коментираха банкери пред в. Пари. Някои финансисти дори предположиха, че това може да е шега, и погледнаха доста несериозно на тази инициатива. По думите им след строителите може и хотелиерите да поискат да си направят банка, за да спасяват сектора си.Това са просто едни намерения и няма какво да се коментира на този етап, тъй като не е ясно нито кой ще даде парите, нито кои ще са акционерите, коментира за в. Пари подуправителят на БНБ и ръководител на управление Банков надзор Румен Симеонов.

Позиция

Според Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Булбанк, тази идея не е добра, тъй като строителният сектор е свръхзадлъжнял и голяма част от фирмите са в сивата икономика.Много малко вероятно е строителите да могат да си направят собствена банка, коментира за в. Пари финансистът Емил Хърсев.

Рискове
В момента рискът във финансовата система продължава да е висок и създаването на такъв тип браншови трезор допълнително може да утежни положението. Освен това намеренията на строителите да предлагат по-евтини кредити не зависи от техните добри желания, а от пазара, коментира банкер, който помоли да не бъде цитиран.

Хроника

Последният кандидат за създаването на банка беше Алфа финанс холдинг, който е собственост на Иво Прокопиев. Миналата година БНБ за пореден път отказа да даде лиценз на холдинга. След поредица от опити на издателя на вестниците Капитал и Дневник да създаде собствен трезор той намери чужд партньор в лицето на австрийската държавна банка HYPO Investmentbank. Въпреки това той така и не получи зелена светлина от БНБ да създаде банка.

Надзор

През последните години особено след приемането ни в ЕС БНБ провежда изключително предпазлива и консервативна лицензионна политика. Основната цел на централната банка е да поддържа стабилността на банковата ни система. В условията на криза това е особено важно, за да не се налага, както се случи в някои европейски страни, държавата да спасява финансови институции.

Основната цел на БНБ е да поддържа стабилността на сектора, както и да се грижи за повишаването на качеството на предлаганите услуги. Друг приоритет на централната банка е да минимализира риска, така че спестяванията на българите да са защитени. От БНБ посочват, че до банковия пазар ще бъдат допускани само участници, способни да допринесат за усъвършенстване на банковото посредничество и да добавят нова стойност на пазара, предлагайки иновативни продукти и услуги.

В основните насоки на лицензионната политика на централната банка е записано, че създаването на нискокачествени квазибанки представлява авантюра с изключително тежки последици, която Българската народна банка като институция, отговорна за финансовата стабилност в страната, не подкрепя.


Бариери

Изискванията са много сериозни
* Според лицензионната политика на БНБ тези, които искат да създават трезор, трябва да представят пред централната банка ясна стратегия за успешното му функциониране, визия за потенциалните пазарни ниши и убедително излагане предимствата на тяхната кандидатура.
* Особено внимание БНБ обръща на акционерната структура на бъдещата банка.
* Желанието на отделни успешни бизнес групи да създадат собствени банки, без да са доказали възможности да управляват финансови активи и да обслужват успешно задълженията си, се приема резервирано от БНБ.
* Не е необходимо кандидатите, които искат да правят банки, да покрият само задължителните финансови критерии. Важно е да се отчетат всички рискове при създаването им.

Трудно може да стане реалност

Левон Хампарцумян, гл. изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

В най-добрия случай за създаването на строителна банка може да се мисли през януари - февруари 2010 г.
Идеята за създаване на банка на строителите е възникнала спонтанно по време на съвещание на секция на Българската строителна камара във Варна. Разбираемо е, че в период на криза съществува надежда у някои строителни компании, които изпитват големи затруднения, да получат кредити при ниски лихви.

Предстои обаче тепърва да се направи проучване кои от големите строителни фирми у нас ще са готови да вложат значителен капитал в тази банка. Още няма реална разработка, проектът не е обсъждан нито с Асоциацията на банките, както и с нито един виден банкер. Има технологично време, в което трябва да се подготвят нещата. Управителният съвет на Българската строителна камара ще реагира и ще отговори на очакванията на инициаторите на идеята, но ще проведе срещи с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, с Асоциацията на банките, с видни банкери. Едва тогава предложението ще бъде внесено за разглеждане първо в изпълнителното бюро и след това в управителния съвет на камарата.

В най-добрия случай тази идея би могла да се реализира през януари - февруари следващата година. Дотогава може да се окаже, че необходимостта от подобна подкрепа за строителите, които изпитват затруднения, е закъсняла.

Как задлъжнял сектор ще прави банка

Секторът на строителството е свръхзадлъжнял сектор, в който има сива икономика и множество проблеми. И този сектор ще направи финансова институция. Е, обяснете ми как точно ще стане това? Това е все едно един добър хирург да си извади апендикса с местна упойка. Резултатът ще е същият. Проблемът на строителите е, че всички тръгнаха да стават предприемачи.

Дори и да се намери финансиране, дори и БНБ да разреши, което е много малко вероятно, идеята няма да завърши добре. Според световната история всички подобни опити определени субекти от икономиката да създадат банка завършват със сливане и придобиване. Идеята никак не е практична.

Нямат нужда от своя кредитна институция

Асен Ягодин, изпълнителен директор на Юробанк Еф Джи

Не виждам рационалност да се създава банка на строителите. Банките в България успяват да обслужват този сектор и няма смисъл от създаването на специализирана финансова институция.

Строителната банка трябва да спазва кредитни процедури и едва ли ще може да дава заеми на фирмите от бранша само защото акционерите са от него, само за да задоволи някакви техни финансови нужди. Освен това банки се създават трудно и има нужда от много ресурси. Зад подобна идея трябва да стои рационалност, а тук липсва такава.

Освен пари трябва и солидна репутация

Намеренията на строителите да си направят банка, за да се финансират при по-ниски лихви, е утопия. За да се създаде трезор, са необходими минимум 10 млн. лв., да не говорим за останалите изисквания, които трябва да бъдат покрити -произход на капитала, кои ще са акционерите, подобна институция ще създаде ли риск в системата и още много други. Няма как БНБ да даде зелена светлина на подобна идея, тъй като голяма част от този сектор е сив. Публична тайна е, че там е едно от местата, където се перат пари. Имиджът и доверието в банковата ни система не може да бъдат застрашавани от влизането на подобни играчи, със съмнителен произход на парите и репутация.

Важно е влизането на нов играч да не създаде системен риск за системата. Как тези строители ще докажат пред БНБ, че създаването на банка не цели именно реализирането на спекулативни печалби, каквито правеха при сделките с имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА