Last news in Fakti

22 Февруари, 2010 00:00 1 302 0

Чужденци купуват изоставени фабрики

  • инвеститори-
  • производители-
  • имоти-
  • предлага-
  • цехове-
  • например-
  • според-
  • областта-
  • 000 евро-
  • със застроена площ
Чуждите инвеститори все по-често се интересуват от възможността да купят изоставена фабрика или цех у нас, където да преместят производството си. Това коментира пред "Стандарт" избраният за най-успешен млад предприемач на Великобритания за 2007 г. Боян Бенев. Той обясни, че в момента 70% от старите инвеститори, които са разчитали на спекулации с недвижими имоти, са се оттеглили от пазара. На тяхно място идват производители от Великобритания например, поясни Бенев. По думите му ситуацията там в момента е изключително тежка и кризата принуждава английските инвеститори да търсят нови пазари. Според специалисти в областта на недвижимите имоти големите предимства на България за привличане на чуждестранни производители са евтините имоти и работна ръка, както и благоприятната данъчна политика на страната. Все още обаче се сключват единични сделки, защото инвеститорите се притесняват от липсата на информация относно създаването на бизнес у нас. Засега интерес има за преместване на производства най-вече в областта на инженерните продукти и железарски изделия.

Цехове за €40 000 са магнит за инвеститори

Примамливи оферти за продажба на цехове и фабрики са пуснати в цялата страна, за да привличат чуждестранни инвеститори. Някои от обявите дори са с надписи "Спешна продажба" и "Намалена цена". Според специалистите това кара все повече чужди производители да се замислят за България като за страна, в която да преместят бизнеса си. Допълнителен плюс е, че повечето сгради са с прокарани ток и вода, а някои се предлагат с готово оборудване. Сред най-атрактивните ценови оферти е дърводелски цех от 600 кв. м и с обща площ на терена от 3000 кв.м в Априлци за 46 000 евро. Няколко пъти по-голям цех - 2500 кв. м, в района на София пък се предлага за 220 000 евро.

Според експерти в областта на недвижимите имоти тези парцели са с тенденция за намаляване на цената, тъй като все още търсенето при тях е слабо, изборът е голям, а собствениците в повечето случаи продават по спешност. Друга оферта е за бивш колбасарски цех със застроена площ от 2750 кв.м в Етрополе, който се предлага за 462 000 евро. За инвеститорите с интерес към бизнеса със спиртни напитки например се намират и предложения за цехове за алкохол. Такъв в Златица с площ от 1080 кв. м се продава за 321 000 евро. При фабриките за производство на метални конструкции, за които се смята, че биха привлекли чуждестранните производители, цените са над 1 млн. евро. Така например подобна сграда във Велико Търново със застроена площ от 11 000 кв.м се предлага за 2 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА