Last news in Fakti

22 Април, 2010 00:00 1 689 0

Схватка между хазяи и наематели

По този начин лицето се опитало да укрие повече от 84 хил. лв. данък върху доходите. Освен глобата и дължимия данък собственикът ще трябва да плати и лихва в размер на 25 хил. лв.

В столичната НАП вече са приключили 33 ревизии на собственици на търговски обекти в идеалния център на София. Разкрити са близо 300 хил. лв. укрити данъци върху доходите. По време на ревизиите инспекторите на столичната НАП  установили, че част от собствениците на луксозни магазини по улиците „Витоша", „Раковски", „Позитано" и др. изобщо не са декларирали получените доходи от наем, а други  са обявили значително занижени цени в договорите. За определяне на пазарната цена на наемната услуга са извършени експертни оценки на отдаваните под наем имоти. Собственик на 7 имота на столичния булевард „Витоша" декларирал 4 пъти по-ниски доходи от наеми спрямо експертната оценка.

Месеци наред наемателят плащал договорения устно наем. Издавали му фактури не за реално заплатената сума, а за до 20 пъти по-ниската стойност, залегнала в официалния договор. За целия наемен период на собственика били платени над 153 хил. лв., но издадените от него фактури са едва за около 8 хил. лв.  По този начин фирмата на наемателя била ощетена с повече от 40 хил. лв. от ДДС и данък общ доход. В момента е възложена и тече проверка по този случай.

Собственик на луксозен магазин в центъра на София изгонил своя наемател, защото поискал да му издава фактури срещу месечната вноска по арендата, съобщиха от столичната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП). Собственикът изпратил нотариална покана до  наемателя си, с която го уведомява, че разваля договора и че трябва да освободи наетия обект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА